Kategoria : Ekonomi

 • Ministria e Energjisë: Do të negociojmë me tregtarët e karburanteve

  Pavarësisht kërcënimit të Shoqatës së Hidrokarbureve për pezullim të shitjes së naftës dhe benzinës nëse vendosen të tarifa të shtrenjta riliçensimi për pikat e karburanteve, Ministria e Energjisë shprehet e palëkundur se tarifat e reja do të vihen. Dritan Spahiu, thotë në një intervistë për Televizionin Klan, se për...
 • 2 vite kohë që bashkitë të shlyejnë detyrimet e prapambetura

  Situata e vështirë financiare në shumë bashki të vendit ka bërë që Ministria e Financave të përgatitë një ligj, i cili do të monitorojë mënyrën e shpenzimeve të buxhetit të tyre dhe mbledhjen e të ardhurave. Në një intervistë për televizionin Klan, Fran Brahimi, drejtor i financave vendore, thotë...
 • FMN: Tatimi i pasurisë për shtëpitë të bëhet në bazë të pagës minimale

  Do të jenë bizneset ata që do të paguajnë pjesën më të madhe të tatimit mbi pasurinë, taksë që parlamenti pritet ta miratojë në shtator. Fondi Monetar Ndërkombëtar ka bërë një llogaritje të të gjitha hapësirave tregtare në Shqipëri dhe thotë se sot peshën më të madhe të tatimit...
 • “Kartel” në tregun e sigurimeve

  Ndryshimet e shpeshta në çmimin e sigurimeve të makinave vlerësohen si marrëveshje të ndaluara edhe nga Autoriteti i Konkurrencës. Së fundi, ky institucion ka depozituar në Kuvendin e Shqipërisë raportin vjetor, ku e vlerëson tregun e sigurimeve si  një nga më kaotikët. Në raport argumentohet se janë bërë hetime...
 • Zbardhet propozimi i FMN për taksën e pronës

  Që prej tetorit të këtij viti, të gjithë qytetarët të cilët kanë një pronë në Shqipëri pritet të paguajnë një taksë prone. Televizioni Klan ka arritur të sigurojë një raport konfidencial të Fondit Monetar Ndërkombëtar të dorëzuar në Ministrinë e Financave, ku përcaktohet metodologjia dhe sugjerimet për vlerën e...
 • Kompanitë që kërkojnë naftën nuk miratojnë planet e zhvillimit

  Nga 16 liçenca të dhëna për kërkimin e naftës dhe gazit në burimet nëntokësore të Shqipërisë, vetëm një kompani ka arritur të miratojë planin zhvillimor të investimeve dhe prodhimit për vitin 2016-të.  Ka qenë vetë kreu i Agjencisë Kombëtare të Burimeve Natyrore që ka bërë përgjegjëse për këtë shkelje...
 • FMN: Taksa e re për pronën do të nisë të mblidhet në tetor

  Shqipëria do të nisë në tetor të mbledhë taksën e pronës përmes vlerës reale që kushton shtëpia ose trualli. Lajmin e bën të ditur Fondi Monetar Ndërkombëtar, i cili në propozimet e programit të post monitorimit të që ka me Shqipërinë, shprehet se taksa e pronës do të mblidhet...
 • Hapet sërish tenderi për koncesionin e “Spitall-ës”

  Pas tre dështimesh, ministria e Zhvillimit Ekonomik dhe Turizmit ka hapur sërish tenderin për të dhënë me koncesion 101 hektarë truall në zonën e Spitallës në Durrës. Urdhri për rihapjen e tenderit ndërkombëtar është firmosur nga ministrja Milva Ekonomi në datën 27 shkurt dha afati i fundit për dorëzimin...
 • FMN: Treguesit kryesorë të ekonomisë u rriten në 3 vite

  Fondi Monetar Ndërkombëtar vlerëson se Shqipëria ka arritur të rikuperojë “sëmundjen” që kishte kapur ekonominë dhe financat publike. Në një analizë të programit 3-vjeçar që ka patur me Shqipërinë, FMN shprehet se ekonomia arriti të shërohet dhe të rivendoset kontrolli në organet që mbledhin taksat. Përmes një tabele krahasuese,...
 • FMN mbyll kredinë me Shqipërinë

  Fondi Monetar Ndërkombëtar ka dhënë dy këstet e fundit për Shqipërinë, duke mbyllur kështu marrëveshjen me një fond prej 377 milion eurosh. Tao Zhang, zëvendës drejtor Menaxhues i Fondit tha në Washington, se programi rezultoi i suksesshëm dhe ndihmoi  Shqipërinë t’i kthehet rritjes ekonomike. Tao Zhang, Zëvendës drejtor menaxhues...
 • Financat e mbyllin vitin me 120 milionë dollarë minus

  Bilanci në buxhetin e shtetit për vitin 2016-të është mbyllur pozitivisht, por kjo jo për shkak të arkëtimit të taksave sipas planit, por sepse shpenzimet nuk u realizuan me 240 milion dollarë. Interesat e borxhit si në tregun e huaj, edhe në atë të brendshëm, i kanë kursyer buxhetit...
 • Qeveria miraton faljen e detyrimeve dhe rritjen e pensioneve

  Ligji për faljen e një pjese të detyrimeve tatimore dhe fshirjen e gjobave ka kaluar në qeveri. Çdo tatimpagues përfiton fshirje të borxhit që ka në tatime dhe dogana para dhjetorit të 2010-ës. Ndërsa që nga ky vit e deri në 2014-ën atij i fshihet gjoba dhe kamata, nëse...
 • Dhoma Amerikane kundër faljes së detyrimeve

  Dhoma Amerikane e Tregtisë ka shprehur shqetësimin e saj lidhur me nismën e qeverisë për fshirjen e detyrimeve tatimore dhe faljen e kamatave dhe gjobave. Ky ligj, sipas saj, penalizon biznesin e ndershëm. Por për Drejtoren e Tatimeve, ligji për faljen e detyrimeve lehtëson biznesin. Bizneset anëtare të Dhomës...
 • Ahmetaj: Kërkesa për qeveri teknike është utopi

  Kërkesën e opozitës për krijimin e një qeverie teknike, Ministri i Financave, Arben Ahmetaj e konsideron utopi. Kreu i Financave nuk e ka kursyer Partinë Demokratike në programin ekonomik që ofron. Fjalët “marrëzi” dhe “çmenduri” ilustruan skenarët, që Ministri Ahmetaj thotë se do t’i ndodhin borxhit publik nëse realizohet...
 • Pezull akti normativ për sigurimet shoqërore

  Një nga nismat më emergjente të këtij sesioni parlamentar nuk ka arritur dot të miratohet për shkak të mungesës së opozitës. Komisioni i Ekonomisë nuk mundi të bëjë kourimin e nevojshëm për të miratuar aktin normativ të sigurimeve shoqërore. Pas shfuqizimit të disa neneve të këtij ligji nga Gjykata...
 • KLSH: Albpetrol ka shkaktuar dëm ekonomik 150 milionë $  

  Kontrolli i Lartë i Shtetit ka gjetur shkelje të kompanisë shtetërore të prodhimit të naftës Albpetrol në vlerën e 150 milion dollarëve. Në një shkresë të nisur kryeministrit, Prokurorit të Përgjithshëm dhe Komisionit të Ekonomisë, KLSH shprehet se 30 milion dollarë janë fitime të munguara në buxhetin e shtetit...
 • Vendet me çmimet më të larta të ushqimeve, pozicioni i Shqipërisë

  Për ata që janë të dhënë  pas ëmbëlsirave, ka një lajm të keq në indeksin e fundit të çmimeve globale të ushqimeve. Përgjatë vitit të kaluar, çmimi i sheqerit është rritur dhe ka rënë rrëmbyeshëm. Në tetot 2016, çmimi i tij arriti nivelin më të lartë në katër vite,...
 • Paga minimale do të konsultohet me FMN

  Do të jetë Fondi Monetar Ndërkombëtar ai që do të vendosë masën se sa do të rritet paga minimale për sektorin privat. Pas disa orë diskutimesh, Këshilli Kombëtar i Punës nuk ka arritur të vendosë se sa do të rritë këtë rrogë, vendimi u shty për në fund të...
 • Rriten sërish çmimet e siguracioneve të makinave

  Nuk ka zgjatur shumë dhe çmimet e siguracineve janë rritur sërish. Një polic sigurimi për makinat sot prihet mesatarisht 19 mijë lekë. Kjo rritje është në nivelin 60% dhe agjentët e sigurimeve thonë se ky çmim nuk do të ndryshojë më. Kur shkon për të pyetur për arsyet e...
 • Nis inspektimi online i bizneseve

  Nga sot inspektimi i biznesit në çdo fushë do të bëhet online. Tashmë nuk do të jetë më në dorën e inspektorëve për të zgjedhur se cili subjekt do të kontrollohet, atë do e përzgjedhë sistemi në bazë të riskut më të lartë që ka një kategori ndërmarrjesh. Kontrolli...
Publicitet


Emisione