Kategoria : Ekonomi

 • DHAT, ankesa për vonesat e kamionëve në dogana. Bizneset: S’ndihemi partnerë, por të persekutuar

    Dhoma Amerikane e Tregtisë ka shprehur kritika të ashpra ndaj Drejtorisë së Doganave lidhur me vonesat dhe vështirësitë e hasura në pikat doganore në vend. Bizneset, anëtarë të Dhomës Amerikane thonë se janë taksapagues të regullt dhe në vend që të ofrohen lehtësira, ata ndihen të persekutuar me...
 • Ministria e Ekonomisë dhe Turizmit, kritika AKT –së

  Këshilltari i Ministrit të Ekonomisë dhe Turizmit, aktualisht Drejtor i Komanduar në Agjencinë Kombëtare të Turizmit, duke folur në emër të Ministrisë, në një takim me operatorët turistike, lëshoi kritika të hapura institucionit ku është komanduar. Ai tha se Agjencia Kombëtare e Turizmit, në vitin 2015, kur drejtohej nga Julinda...
 • Dy variante të reja për Hidrocentralin e Skavicës

    Kompania konsulente për projektin e hidrocentralit të Skavicës hedh poshtë variantin e parë që parashikonte ndërtimin vetëm të një kaskade. Kompania franceze e ka cilësuar si një projekt të pa financueshëm, që ka ndikim në mjedis, me përmbytjen mbi 580 hektarë dhe nevojën për të zhvendosur 10 mijë...
 • BSH: Norma bazë e interesit mbetet 1.75%

    Në vendimarjen e saj më të fundit Banka e Shqipërisë vendosi  të mbajë të pandryshuar normën bazë të interesit në nivelin 1.75%.  Guvernatori  Gent Sejko  tha se gjatë këtij viti pritet rritje progressive ekonomike por punësimi dhe shkalla e shfrytëzimit të prodhimit në ekonomi mbeten sërisht nën potencial....
 • Raporti i KLSH: 919 mln euro dëm shtetit

    Nga auditimet e kryera në vitin 2015, Kontrolli i Lartë Shtetit thotë se rezulton që dëmi ekonomik shkaktuar shtetit nga institucionet është 919.9 mln euro. Duke u fokusuar tek Sektori Energjitik, ku vetëm dëmi i shkaktuar nga marrëveshja e mirëkuptimit me CEZ arrin në 479 mln euro, Kryetari Bujar...
 • KLSH: 1.2 miliardë euro dëm buxhetit të shtetit

    Rreth 1.2 miliardë euro është dëmi që i është shkaktuar buxhetit të shtetit nga abuzimet e kryera për periudhën 2013-2015. Auditi i Kontrollit të Lartë të Shtetit vëren se dëmet më të mëdha vijnë nga korrupsioni në fushën e shitjes ose të dhënies me qira, të pasurisë shtetërore....
 • Heqja e ekskluzivitetit të Aeroportit të Rinasit

    Qeveria shqiptare nuk ka arritur ende të bindë koncesionarin e aeroporit të Rinasit për t’i hequr ekskluzivitetin e fluturimeve ndërkombëtare. Dy ministrat e ngarkuar me bisedimet kanë deklaruar disa herë se janë pranë firmosjes së marrëveshjes. Arben Ahmetaj dhe Edmond Haxhinasto vazhdojnë ta përsërisin këtë, ashtu si 8...
 • INSTAT: Në dhjetor u rrit defiçiti tregtar

    Defiçiti tregtar u rrit me 0.9% në muajin dhjetor të vitit të kaluar krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2014. Sipas të dhënave të publikuara nga Institutit të statistikave në dhjetor deficitit tregtar kapi vlerën e afro 35 miliard lekë. Defiçiti tregtar është thelluar kryesisht nga rënia...
 • Ndryshimet në ligjin për gjobat ndaj bizneseve, Kushtetuesja lë në fuqi vendimin për pezullimin e tij

  Gjykata kushtetuese ka vendosur të lërë në fuqi pezullimin e ligjit të procedurave tatimore që  parashikon deri në 10 fishim të gjobës për bizneset që kapen me shkelje. Pasi ka dëgjuar për afro dy orë  pretendimet e të dyja palëve; të Shoqatës për Mbrojtjen e Tregtarëve dhe të Ministrisë...
 • KE: Shqipëria, të ardhura të ulëta buxhetore

  Shqipëria ka punuar keq në drejtim të grumbullimit të të ardhurave buxhetore. Në raportin tremujor për Zhvillimet Ekonomike në Vendet Kandidate, Komisioni Europian konstaton se nga Janari deri në Nëntor, të ardhurat buxhetore përformuan keq duke u reduktuar shumë poshtë objektivit. Raporti vëren se mungesa u shkaktua kryesisht nga...
 • MF: TVSH –në e mbledh shteti. Partneriteti publik – privat do të sjellë më shumë përfitime

  Ministria e Financave është detyruar të shpjegojë edhe njëherë partenitetin publik – privat me kompaninë që do të ndërtojë sistemin elektronik, që do të shërbejë në ndihmë të Drejtorisë së Tatimeve për mbledhjen e TVSH -së. Zv/ministrja e Financave, Irena Beqiraj sqaroi se shteti nuk heq dorë nga e...
 • 19.7 miliard lekë mungojnë nga arka e shtetit

    19.7 miliard lekë i mungojnë arkës së shtetit nga plani i të ardhurave për vitin që lamë pas. Ministria e Financave ka bërë sot publike shifrat përfundimtare për vitin 2015, ku shihet se plani u realizua 95%. Mungesat më të mëdha janë nga tatimet dhe doganat, ku mungojnë...
 • Drejtoria e Tatimeve: Roli i koncesionarit, monitorues. TVSH do të mblidhet nga ne

  Kompania që do të marë me koncesion sistemin e ri të mbledhjes së Tatimit të Vlerës së shtuar do të ketë vetëm rol monitorues në mbledhjen e saj. Nëndrejtori i Përgjithshëm i Tatimeve, Xhavid Çurri, shpjegon se i gjithë administrimin dhe mbledhja e TVSH – së do të vazhdojë...
 • BB: Ngadalësimi i rritjes ekonomike ka rritur varfërinë

  Banka Botërore ngre alarmin se zhvillimi i dobët i ekonomisë pas vitit 2008 ka rritur varfërinë. Në një raport mbi diagnozën sistematike të vendit  të publikuar nga drejtues të Bankës Botërore, ku ishin te pranishëm edhe përfaqësuesve të qeverisë, thuhet se rritja ekonomike e Shqipërisë ra mesatarisht me nën...
 • Shoqata e Ndërtuesve kundër rritjes së taksës së ndërtimit

  Rritja e taksës së ndërtimit për Tiranën, nga 4% në 8%, do të ndikojë direkt në rritjen e çmimit të banesave për qytetarët, deri në 250 euro më shtrenjtë, për metër katror. Ky paralajmërim është bërë nga Shoqata e Ndërtuesve të Shqipërisë, e cila ka reaguar ndaj rritjes së...
 • Sistemi i administrimit të TVSH me koncesion për 10 vjet, MF: Do të shpallim së shpejti tenderin ndërkombëtar

  Qeveria pritet të japë me koncesion për 10 vjet sistemin e administrimit të TVSH-së së brenshdme. Ministria e Financave ka shpjeguar së bëhet fjalë për një platformë të re elektronike, që do të gjurmojë mallrat nga dogana deri tek konsumatori dhe do të mundesoje transmetimin në kohë reale, jo...
 • LSI, dy qëndrime ndaj qeverisë. Luan Rama e kritikon, Vasili: Qëndrim personal

  Nga foltorja e Lëvizjes Socialiste për Integrim, sekretari i përgjithshëm i kësaj partie, Luan Rama, lëshoi kritika te ashpra ndaj qeverisë në lidhje me koncesionet dhe transparencën fiskale, duke iu referuar raportit të fundit të Fondit Monetar Ndërkombëtar. Por afro dy orë më vonë, nënkryetari i Lëvizjes Socialiste për...
 • Debate për rialokimin e buxhetit

  Komisioni i Ekonomisë ka miratuar vetëm me votat e mazhorancës, dy rishikimet e buxhetit 2015, të bëra në Dhjetor të viti të kaluar. Sipas Ministrit të Financave, Shkëlqim Cani, ndryshe nga rishikimi i parë ku nga buxheti i shtetit u shkurtuan me afro 16.3 miliardë lekë shpenzimet, për shkak...
 • Subjektet minerare kërkojnë ulje të rentës

  Përfaqësues te industrise minerare në vend  i kërkojnë qeverisë ulje të taksës së  rentës minerare dhe lehtësi të tjera fiskale. Ata thonë se  kjo industri po përballet me vështiresi të shumta financiare për shkak të  rënies së çmimeve të këtyre produkteve në tregjet ndërkombëtare. Lidhur me këto kërkesa, Ministri...
 • Mosrealizimi i të ardhurave, FMN: Po minon besueshmërinë e buxhetit

  Fondi Monetar Ndërkombëtar thotë se buxheti i miratuar në fillim të vitit nga qeveria, shpesh  përfundon me ulje gjatë rrugës për shkak të mosrealizimit të të ardhurave dhe kjo po minon besueshmërinë e buxhetit të shtetit. FMN thotë se gjatë dekadës së fundit qeveritë i kanë mbivleresuar parashikimet për...
PublicitetEmisione