Nuk ka hyrje në BE për Maqedoninë as në vitin 2025

Bashkimi Evropian ka hartuar një itinerar të qartë për prespektivën evropiane të vendeve të Ballkanit.

Në fillim të shkurtit Komisioni Evropian do të bëjë publike “strategjinë e zgjerimit”, e cila është anoncuar si Strategji për anëtarësimin e Serbisë dhe Malit të Zi. Por kjo Strategji përfshinë të gjitha gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor, të cilat gjenden në procesin e integrimit.

 Sipas këtij dokumenti, Mali i Zi dhe Serbia pritet të anëtarësohen në vitin 2025, ndërkaq, Shqipëria dhe Maqedonia do të përfitojnë nga proces duke u afruar më afër Unionit.

 Dokumenti parasheh që Bosnja dhe Hercegovina të marr statusin kandidatë në vitin 2019, ndërsa Kosova të përfitoj nga liberalizimi i vizave nëse i plotëson kriteret e parapara nga Komisioni Evropian.

 Strategjia gjithashtu paradheh që  vendet e rajonit ti zgjidhin kontestet e hapura me fqinjët. (INA)

Kategori
RajoniTe funditTë gjitha
0 Komente

Përgjigju

*

*

Emisione