10 shenja që jeni rritur nga prindër narcisistë…


10 shenja që jeni rritur nga prindër narcisistë…

20:00 11/09/2021

Nëse jeni të pavendosur, shpesh fajësoni veten dhe keni vetëbesim të ulët, mund të jetë një shenjë se jeni rritur nga prindërit narcistë. Prindër të tillë janë duke kontrolluar, shpesh fajin për gabimet e tyre ua hedhin të tjerëve dhe i bëjnë fëmijët e tyre të ndihen keq.

1. Asnjëherë nuk ndiheni mjaft mirë.

Narcistët ndihen sikur janë më të rëndësishëm dhe më të mirë se të gjithë. Ata duan që fëmija i tyre të duket po aq ideal, për t’i bërë ata të duken më mirë në sytë e të tjerëve. Nëse silleni ashtu siç dëshiron prindi juaj, do të jeni në gjendje të fitoni dashurinë e tyre dhe të përmbushni pritjet dhe dëshirat e tyre.

Ju mund të ngeceni në një cikël të pafund të përpjekjes për të fituar atë dashuri duke bërë çfarë të duan, dhe mund të ndiheni sikur nuk po bëni kurrë mjaftueshëm sepse dashuria që merrni është vetëm e përkohshme dhe nuk është e njëjtë me dashurinë e pakushtëzuar.

Prindi juaj gjithashtu mund t’ju ketë kritikuar vazhdimisht sepse nuk keni qenë kurrë në gjendje të bëni saktësisht atë thanë ata. Ose ndoshta ju e bëtë, por ata nuk ishin të kënaqur me rezultatin ose reagimin e të tjerëve. Kjo ndjenjë për të mos bërë kurrë mjaftueshëm ose për të mos qenë mjaft i mirë mund të transferohet në moshën madhore dhe të ndikojë në marrëdhëniet e tjera dhe vetëvlerësimin tuaj.

2. Keni frikë të shprehni opinionet tuaja.

Nëse mendimi juaj nuk përputhej me atë të prindit tuaj, pritet me agresion. Nëse nuk do të pajtoheshit me prindërit tuaj për diçka ose do të ishit të mërzitur për mënyrën se si ata ju trajtuan, ata nuk do ta pranonin atë dhe madje do të ndalonin dashurinë. Si një i rritur, mund të jetë e vështirë për ju të sfidoni të tjerët dhe të flisni për shkak të kësaj.

3. Mund të keni marrëdhënie problematike.

Ju mund të vini re se disa nga marrëdhëniet që keni janë të pakënaqshme dhe ato madje mund të jenë toksike. Për shembull, për shkak se prindërit narcistë shpesh kontrollojnë fëmijët dhe nuk i dinë kufijtë e tyre, ju mund ta gjeni veten në një marrëdhënie të varur. Ju madje mund të krijoni një lidhje me një narcisist sepse mund të jetë e vështirë të zgjedhësh dikë krejtësisht të ndryshëm nga çfarë jeni mësuar që fëmijë.

4. Mund të jetë e vështirë për ju të bëheni të pavarur.

Prindërit narcistë duan të kontrollojnë fëmijët e tyre. Ata duan që fëmijët t’i bëjnë gjërat në një mënyrë të caktuar sepse besojnë se vetëm ata e dinë se çfarë është e drejtë. Kështu që ata marrin të gjitha vendimet tuaja për ju dhe pasi të rriteni. Kjo e bën të vështirë që të filloni të mendoni vetë dhe të bëni gjërat sipas dëshirës tuaj. Dhe prindërit narcisistë nuk duan që ju të bëheni më të pavarur sepse atëherë ata do të humbasin personin e vetëm në jetën e tyre që mund të kontrollojnë për të marrë dashuri dhe lavdërim.

5. Ju mund të ndiheni sikur nuk e dini kush jeni.

Ju mund të mos dini se cilat janë interesat dhe nevojat tuaja ose çfarë dëshironi me të vërtetë në jetë. Kjo sepse, si fëmijë, ju jeni dekurajuar të eksploroni veten. Ju nuk mund të jeni vetvetja sepse prindi juaj tashmë ka vendosur për ju atë që duhet të jeni.

6. Ju mund të keni ankth.

Si fëmijë, ndoshta keni ndjerë ankth pranë prindërve tuaj. Ju gjithmonë keni nevojë të siguroheni që po bëni gjithçka ashtu siç ata duan, përndryshe, mund të qortoheni ose ndëshkoheni. Ky ankth mund të qëndrojë me ju më vonë në jetë dhe të kalojë në marrëdhënie të tjera.

7. Ju mund të keni disa sjellje jo të shëndetshme.

Kur nuk merrni dashuri nga prindërit tuaj, ju e kërkoni atë diku tjetër. Kështu që ju mund të luftoni me sjellje të detyrueshme si në fëmijëri ashtu dhe kur të rriteni. Mund të jetë ngrënia e tepërt ose blerja e detyrueshme, për shembull. Gjëra të tilla veprojnë si zëvendësuese të dashurisë dhe përkohësisht ju bëjnë të ndiheni më mirë.

8. Ju do i kënaqni gjithmonë njerëzit.

Për shkak se ju përpiqeni shumë që prindërit tuaj të ndihen mirë, ju mund të bëni të njëjtën gjë për njerëzit e tjerë. Harroni veten dhe madje mund të mendoni se ajo që ju nevojitet nuk është aq e rëndësishme sa ajo që kanë nevojë të tjerët. Ju mund të keni frikë të mërzitni të tjerët dhe përpiqeni të përshtatni me ata në çdo mënyrë.

9. Mund të fajësoni vazhdimisht veten.

Prindërit tuaj mund të kenë përdorur fajin për t’ju manipuluar për të bërë atë që ata kanë dëshiruar. Prindërit narcistë gjithashtu nuk do t’ju lejojnë kurrë të thoni se ata po bëjnë diçka gabim. Pra, ata mund t’ju bëjnë të ndiheni fajtorë për atë që kanë bërë, ose për mos vlerësimin e tyre sa duhet si prind.

Si fëmijë, kjo ndoshta ju bën të fajësoni veten për gjithçka, gjithashtu sepse është e rëndësishme për ju të mbani një marrëdhënie “të mirë” me prindërit tuaj dhe nuk doni t’i shqetësonit ata. Kjo mund t’ju bëjë të fajësoni veten edhe në moshë madhore, edhe nëse diçka nuk është faji juaj.

10. Ju mund të luftoni me vendosjen e kufijve.

Privatësia dhe pavarësia juaj ndoshta nuk u respektuan kurrë në fëmijëri. Prindërit tuaj kishin nevojë të kontrollonin çdo aspekt të jetës tuaj. Dhe për shkak se ishte diçka normale atëherë, mund të vëreni se është gjithashtu e vështirë për ju të vendosni kufij në marrëdhënie të tjera. /tvklan.alTë ngjashme