Ekzistojnë 2 shkaqe të zakonshme për problemet me tretjen. Së pari, problemet emocionale të tilla si ankthi dhe depresioni. Së dyti, një marrje e rregullt e ilaçeve që irritojnë stomakun. Kjo do të thotë se secili prej nesh është në rrezik potencial të përjetojë probleme të tilla. Ne jetojmë në stres të vazhdueshëm dhe preferojmë të marrim një ilaç qetësues për të eliminuar simptomat tona në vend që të trajtojmë shkakun aktual.

Në këtë artikull do zbuloni  disa metoda alternative për të trajtuar dispepsin dhe kapsllëkun dhe të eliminonin ilaçet që përdorni për të hequr dhimbjen.

1. Përdorni ngrohtësinë për të lehtësuar dhimbjen.

Një kompresë e ngrohtë mund të lehtësojë ndjeshëm dhimbjen që përjetoni nga sindroma e zorrës së irrituar. Asnjëherë mos vendosni një ngrohës direkt në lëkurë, duhet të ketë një shtresë rrobash për të shmangur djegien.

2. Pini sodë buke.

Soda e bukës funksionon sepse përmban bikarbonat natriumi me një aftësi për të trajtuar zbaticën e acidit. Ai neutralizon acidet e stomakut dhe lehtëson simptomat e urthit për disa kohë.

Shkrini 1/4 lugë sodë buke në një gotë me ujë dhe piheni. Mos harroni se nuk duhet të përzieni sodën me ilaçe të tjera për të paktën 2 orë. Ai ngadalëson shpejtësinë me të cilën trupi juaj thith disa gjëra dhe nga ana tjetër mund të ndryshojë mënyrën e funksionimit të pilulave të tjera.

3. Mos u shtri rrafsh, ngrit pjesën e sipërme të trupit lart.

Të qëndrosh i shtrirë në shtrat nuk është opsioni më i mirë kur të dhemb stomaku. Në këtë pozicion, fyti dhe stomaku juaj janë në të njëjtin nivel dhe acidet e stomakut lehtë mund të rrjedhin lart dhe të shkaktojnë urth. Përdorni një jastëk shumë të lartë gjatë natës.

4. Provoni të ndiqni dietën BRAT.

BRAT është dieta që përfshin banane, oriz, mollë dhe tosta. Të gjitha këto ushqime kanë një gjë të përbashkët: ato janë të buta dhe mjaft të lehta për stomakun.

Nëse përjetoni simptoma të rënda të përzier, të vjella, diarre dhe dispepsi, së pari duhet të hiqni dorë nga ngrënia e ushqimit për disa kohë. Pastaj mund të filloni të hani produkte BRAT në sasi të vogla. Mos harroni të pini shumë lëngje, mundësisht ujë, lëng mishi pule dhe lëng molle. Ushqime të tjera të buta për të provuar janë, patate të ziera dhe çajra bimorë.

5. Hani ushqime të pasura me fibra.

Fibrat përmirësojnë funksionimin e zorrëve. Sa më shumë fibra të hani, aq më e butë është jashtëqitja. Kryesorja është të shtoni fibra në dietën tuaj, kjo do të minimizojë fryrjen dhe gazrat. Burime të mëdha të fibrave janë pemët, perimet, buka me drithëra, manaferrat dhe fasulet e thata. 2 të fundit janë të tretshme dhe punojnë për të ngadalësuar kalimin e ushqimit të konsumuar nga stomaku në zorrë. Nëse keni diarre, fibra e tretshme është opsioni juaj i vetëm.

6. Merrni probiotikë dhe prebiotikë.

Prebiotikët janë pjesë e ushqimeve që nuk mund të treten. Për shembull, lëkurat e frutave dhe perimeve. Probiotikët janë baktere të gjalla të krijuara gjatë procesit të fermentimit në ushqime si kosi.

Probiotikët supozohet se jetojnë në zorrët tuaja, por ambienti ynë, mënyrat e jetesës jo e shëndetshme dhe antibiotikët zvogëlojnë sasinë e tyre. Ato janë thelbësore për tretjen tonë dhe ndihmojnë në lehtësimin e simptomave si dhimbje barku, fryrje dhe diarre. Ju ose mund të blini probiotikë dhe t’i merrni ato në dozën e rekomanduar nga mjeku juaj ose të hani më shumë ushqime të thartuara si Kombucha.

7. Qetësoni barkun tuaj me çajra bimorë.

Kopër, mente, xhenxhefil dhe kamomil

Këto barëra që gjenden lehtë janë të shkëlqyera për të përgatitur një filxhan çaji të këndshëm që do të sjellë lehtësimin e dhimbjeve në stomakun e mërzitur. Mente konsiderohet të jetë e dobishme për të përzierat për shkak të mentolit në gjethet e tij që punon si një qetësues natyral i dhimbjeve. Kopra stimulon rrjedhjen e tëmthit, xhenxhefili nxit pështymën që shfaqet në gojën tuaj dhe kamomili relakson spazmat e muskujve. Të 4 punojnë mirë së bashku për të mirën tuaj.

Lule kamomili dhe xhenxhefil të thatë

Një lule vërtetë magjike për sa i përket shëndetit është kamomili, për të cilin thuhet se ka efekte të ngjashme si ibuprofeni ose aspirina. Ndihmon me diarrenë, sindromën e zorrës së irrituar dhe dhimbjet e barkut. Xhenxhefili është gjithashtu i njohur për vetitë e tij që lehtësojnë të përzierat. Ajo rrit thithjen e lëndëve ushqyese dhe çliron enzimat e tretjes. Një studim i 1,278 grave shtatzëna provoi se xhenxhefili thellësisht zvogëlon simptomat e të vjellave dhe të përzierit. Sigurohuni që të krijoni këtë çaj për të paktën 10 minuta. /tvklan.al