7 ngjashmëritë midis Covid-19 dhe sulmit të astmës
7 ngjashmëritë midis Covid-19 dhe sulmit të astmës

09:49 16/06/2021

Ka kaluar mbi një vit dhe rastet e Covid janë akoma në rritje me një ritëm alarmant në Indi. Covid-19 është një sëmundje infektive i sapo zbuluar. Simptomat mund të jenw nga të lehtat në të rënda dhe mund të jenë kërcënuese për jetën. Astma mund të cilësohet si një sëmundje inflamatore e rrugëve të frymëmarrjes në mushkëritë tuaja.

Kjo gjendje mund të shkaktohet për shkak të alergjive, faktorëve mjedisorë si ndotja, pluhuri dhe poleni. Ekzistojnë simptoma të caktuara të koronavirusit dhe astmës që krijojnë një situatë të ngjashme me panikun mes njerëzve. Më poshtë janë shtatë ngjashmëri midis Covid-19 dhe sulmit të astmës.

Si Covidi ashtu edhe astma mund të paraqesin simptoma të tilla si:

-Lodhja

-Kollë

-Frymëmarrje

-Dhimbje të fytit

-Humbja e oreksit

-Hunda e lëngshme

-Shtrëngimi i gjoksit

Si të dallojmë ndryshimin midis Covid-19 dhe astmës

Këto dy kushte kanë të njëjtat shenja paralajmëruese. Sapo të vini re shenjat e mësipërme thjesht kontrolloni nëse është sulm covidi ose astmë. Nëse keni ethe, atëherë mund të jeni tw infektuar me Covid-19. Ethet janë simptoma e listuar e Covid-19, por nuk renditen si simptoma të astmës. Ndezjet e astmës do të ndodhin për shkak të alergjive sezonale ose infeksioneve.

Disa masa paraprake që njerëzit me astmë duhet të marrin janw:

-Mos dilni në vende të mbushura me njerëz dhe shmangni mbledhjet shoqërore në shtëpi.

-Shmangni kontaktin me njerëz të sëmurë.

-Mbani distancën shoqërore, vendosni një maskë dhe pastroni duart. Larja e duarve rekomandohet gjithashtu herë pas here.

-Mbani me vete ilacet tuaja dhe sigurohuni qw mos harroni t’i merrni ato.

-Nëse përjetoni ndonjë ndryshim anormal në trup ose simptoma të Covidit si ethe ose humbje erë dhe shije, atëherë konsultohuni me mjekun tuaj dhe filloni menjëherë trajtimin tuaj.

-Shmangni shkaktarët e astmës si përdorimi i parfumit ose llakut. Pastroni shtëpinë tuaj dhe mbajeni atë pa pluhur.

-Qëndroni larg kafshëve shtëpiake.

Dezinfektoni sipërfaqet e prekura shpesh si countertops, rubinetat, lavamanët, tualetet dhe dorezat e derës. Mos harroni dezinfektuesit mund të cojnë në një sulm të astmës, prandaj përpiquni të pastroni sipërfaqen me sapun të lëngshëm. Ose mund ta pastroni shtëpinë tuaj nga anëtarët e tjerë të familjes.

Pacientët me astmë do të ndihen të stresuar, paranojakë dhe të shqetësuar. Prandaj, ata duhet të bëjnë yoga dhe meditim për të qëndruar pa stres. Mos u stresoni pasi mund të shkaktojë edhe një sulm të astmës. Bëni aktivitete që ju pëlqejnë në shtëpi.

Mbani një ditar në lidhje me shkaktarët e astmës dhe simptomat që përjetoni. Kjo do të jetë e dobishme për ju në shmangien e shkaktarëve në të ardhmen e afërt.

Klan News

Të ngjashme