8-vjeçarja ha vetëm fruta dhe perime pasi ushqimi i gabuar mund t’i shkaktojë dëmtim të trurit


8-vjeçarja ha vetëm fruta dhe perime pasi ushqimi i gabuar mund t’i shkaktojë dëmtim të trurit

11:00 11/09/2021

Një vajzë e vogël mund të jetojë vetëm nga frutat dhe perimet për shkak të betejës së saj me një sëmundje tepër të rrallë. Lilly-Ann Woolliss, tetë vjeçare u diagnostikua me fenilketonuri që në lindje.

Sëmundja do të thotë që ajo nuk mund të hajë më shumë se katër gram proteina në ditë pasi mund të shkaktojë dëmtime të pakthyeshme të trurit. Një gjoks pule përmban rreth 54g.

Pasi u tha lajmi kur Lilly-Ann ishte vetëm pesë ditë, nëna e saj Caren Wilkie, 43 vjeç, tani kalon një pjesë të madhe të ditës duke peshuar ushqime, duke marrë gjak dhe duke u siguruar që vajza e saj të mos hajë gjënë e gabuar.

Caren thotë se është një jetë e vështirë dhe se vajza e saj nuk ka shkuar kurrë në shtëpitë e fëmijëve të tjerë sepse është kaq e vështirë për të tjerët që ta ushqejnë atë.

Ajo nuk mund të hajë të njëjtin ushqim si fëmijët e tjerë në shkollë, kështu që Caren duhet të përgatisë ushqimet e saj.

Caren është shprehur: Rutina ime e përditshme është që të sigurohem që ushqimi i saj është në rregull. Në mëngjes i jap suplemente dhe e peshoj atë që i jap për të ngrënë. Ajo ha fruta ose pak drithëra dhe pastaj e dërgoj në shkollë me drekë më vete, sepse nuk mund të hajë ato ushqime që i siguron shkolla. Unë i dërgoj shpesh pjatë me pure, lakër të bardhë dhe karrota pasi ajo nuk mund të hajë mish apo diçka të tillë. Nuk është e lehtë për të në shkollë, megjithëse fëmijët e tjerë e shohin atë duke ngrënë ndryshe dhe fillojnë ta tallin.

Është e njëjta gjë kur bëhet fjalë për festat e ditëlindjes gjithashtu, ajo duhet të hajë ndryshe dhe unë gjithmonë duhet të mbaj një sy tek ajo.

Momenti më i keq ishte kur Lilly-Ann filloi të luante në grup. Unë i pashë të gjithë fëmijët që hanin ushqime kur ajo nuk hante dot asgjë. Më goditi shumë dhe fillova të qaj, atëherë kuptova se sa e vështirë do të ishte jeta për Lilly-Ann.

Për fat të keq nuk ka shërim në NHS për fenilketonurinë, kështu që Lilly-Ann do të duhet të merret me sëmundjen e saj për pjesën tjetër të jetës së saj.

Caren thotë se ishte e shkatërruar kur vajza e saj u diagnostikua për herë të parë dhe gjithashtu është e shqetësuar se nuk ka asnjë mbështetje, Lilly-Ann nuk njeh askënd tjetër me këtë sëmundje.

Së fundmi Lilly-Ann u shpërblye për trimërinë e saj me çmimin “Hero i Pandëgjuar i Lincs FM”. Caren tha se ishte një moment brilant kur Lilly-Ann mori çmimin dhe nuk do ta harrojë kurrë. /tvklan.alTë ngjashme