A mund të ndihmojë tretësira e jodit në parandalimin e Covid-19?A mund të ndihmojë tretësira e jodit në parandalimin e Covid-19?

10:30 22/09/2020

Studiuesit dhe mjekët në të gjithë botën nuk po lënë gur pa lëvizur për të gjetur mënyra për të ndaluar pandeminë e Covid-19. Për të gjetur shërimin e kësaj sëmundje vdekjeprurëse, një ekip studiuesish kanë zbuluar se tretësira e jodit mund të çaktivizojë plotësisht koronavirusin që është përgjegjës për pandeminë.

Në një studim, studiuesit nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin e Connecticut vëzhguan reagimin e koronavirusit të ri në tre përqendrime të ndryshme të jodit – 0.5 përqind, 1.25 përqind dhe 2.5 përqind. Ata zbuluan se të tre përqendrimet, duke përfshirë edhe atë më të dobëtën, mund të inaktivojnë plotësisht virusin brenda 15 sekondave.

Kur ata kryen të njëjtën provë me alkoolin etanol, ata nuk panë ndonjë rezultat premtues. Gjetjet sugjerojnë se tretësira e jodit mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së Covid-19, thanë studiuesit në një letër të botuar në JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

Dekontaminimi i hundës mund të zvogëlojë ngarkesën virale tek pacientët Covid-19

Sipas studiuesve, tretësira e jodit mund të përdoret në formën e dezinfektuesve të hundës për të zvogëluar rrezikun e përhapjes virale përmes pikave dhe aerosoleve.

Për shembull, profesionistët mjekësorë mund të udhëzojnë pacientët e tyre të kryejnë dekontaminimin e hundës duke përdorur një sprajt hunde që përmban povidon-jod para emërimeve të tyre.

Studiuesit besojnë se kjo do të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së virusit në dhomat e pritjes dhe vendet e zakonshme të spitaleve / klinikave. Përveç kësaj, mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të pacientëve me Covid-19 që shfaqin simptoma kritike, duke ulur ngarkesën virale që udhëton në mushkëri.

Studiuesit propozojnë se përdorimi i povidon-jod në hundë së bashku me përdorimin e maskës, zbusin rrezikun e infeksionit COVID-19. Studiuesit gjithashtu paralajmërojnë që larja e hundës të bëhej vetëm nën mbikëqyrjen e një klinicisti.

Më tej, ata paralajmëruan që përdorimi rutinë i povidon-jodit nuk do të ishte i sigurt për gratë shtatzëna dhe pacientët me gjendje tiroide. Provat më të mëdha klinike janë duke u zhvilluar për të studiuar efektivitetin e zgjidhjeve intranazale të povidonit-jodit në frenimin e transmetimit viral.

A mund të përdoret uji dhe kripa për të trajtuar simptomat e Covid-19?

Shpëlarja e vrimave të hundës dhe gargarë me ujë të kripur është përdorur si një ilaç popullor për simptomat e ftohjes për shumë vite. Disa studiues thonë se ky ilaç i lashtë shtëpiak mund të ndihmojë gjithashtu me simptomat e hershme të Covid-19. Sidoqoftë, nuk ka asnjë provë që sugjeron se gargarja me ujë dhe kripë mund të parandalojë koronavirusin.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) gjithashtu ka pohuar se gargare me ujë dhe kripë nuk është një teknikë për parandalimin e Covid-19. Por nuk e ka mohuar faktin se gargaret me ujë dhe kripë mund të ndihmojnë në qetësimin e dhimbjes së fytit.

Edhe studiuesit në Harvard kanë hedhur poshtë gargaret me ujë dhe kripë si një masë për të parandaluar Covid-19 të arrijë në mushkëritë tuaja. /tvklan.al
Të ngjashme