Ambasadori amerikan në OSBE: Krimi dhe korrupsioni pengesë në Shqipëri, kujtojmë rastin e TahiritAmbasadori amerikan në OSBE: Krimi dhe korrupsioni pengesë në Shqipëri, kujtojmë rastin e Tahirit

17:24 23/11/2017

Ambasadori amerikan në OSBE Harry Kamian ka ngritur si shqetësim ngjarjet e fundit në Shqipëri, të zyrtarëve të përfshirë në trafik droge, sikurse është ajo e ish-ministrit të Brendshëm Saimir Tahiri.

Duke iu përgjigjur raportit të ambasadorit të OSBE në Shqipëri Bernd Borchard të disa ditëve më parë, ambasadori Kamian vë theksin se mbetet shumë punë për t’u bërë sa i përket krimit dhe korrupsionit në Shqipëri. Ambasadori amerikan në OSBE përmend rastin e Saimir Tahirit, për të cilin thotë se hetohet si i dyshuar për trafik droge me organizatën e Habilajve.

“Ambasadori, si ju, edhe ne e pranojmë se mbetet shumë punë për t’u bërë. Korrupsioni dhe kriminaliteti në të vërtetë mbeten pengesa për prosperitetin në Shqipëri. Prokuroria e Tiranës po heton aktualisht më shumë se 3,000 raste të punësimit dhe shkarkimit gjatë periudhës së fushatës zgjedhore 2017, një shqetësim që është ngritur edhe nga ODIHR. Në një rast të tillë, një ish-ministër i brendshëm, i cili tani është anëtar i Parlamentit, është implikuar në Itali për mbështetjen e trafikantëve të drogës. Z. Ambasador, duke iu drejtuar këtyre dhe problemeve të tjera, koordinimi midis aktorëve ndërkombëtarë do të vazhdojë të jetë një nga çelësat e suksesit”, deklaron ambasadori Harry Kamian.

Letra e plotë e ambasadorit Harry Kamian:

Shtetet e Bashkuara përshëndesin ngrohtësisht ambasadorin Borchardt në Këshillin e Përhershëm. Tani në vitin e saj të njëzetë, prezenca e OSBE-së në Shqipëri ka dhënë një ndihmë të konsiderueshme në luftën e Shqipërisë kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, kundër ekstremizmit të dhunshëm dhe reformimit të gjyqësorit.

Ambasador, ne përshëndesim veçanërisht qasjen bashkëpunuese që ka marrë misioni juaj kundrejt qeverisë shqiptare, shoqërisë civile dhe sektorit privat, dhe e vlerësojmë shumë raportin e detajuar që sapo keni dhënë. Në kohën time relativisht të shkurtër këtu, unë vlerësova veçanërisht nivelin e projekteve konkrete, si dhe mënyrën në të cilën po angazhoheni me shoqërinë civile. Pra, faleminderit shumë për këtë raport të hollësishëm.  

Ambasador, vëmë re punën e rëndësishme të stafit tuaj , me mbështetjen e vëzhguesve të zgjedhjeve të ODIHR-it, për të ndihmuar Shqipërinë me zgjedhjet parlamentare në qershor. Në raportin e tij fillestar, ODIHR-i konstatoi se kandidatët kishin një fushatë të lirë dhe liritë themelore u respektuan. Këto rezultate vërtet shënojnë një përparim të rëndësishëm. Megjithatë, ODIHR raportoi gjithashtu se Shqipëria nuk arriti të adresojë shumë nga rekomandimet e ODIHR dhe Komisionit të Venecias të Këshillit të Evropës nga viti 2013 dhe 2015, duke përfshirë nevojën për depolitizimin e aspekteve kyçe të administratës zgjedhore. Përveç kësaj, ODIHR raportoi se besimi i publikut në procesin zgjedhor mbetet i ulët. Rrjedhimisht, Shtetet e Bashkuara përshëndetën mbledhjen e parë të komitetit ad hoc të reformës zgjedhore të Shqipërisë më 10 nëntor. Z. Ambasador, unë e mirëpres përkushtimin tuaj që ju paraqitni në deklaratën tuaj për të punuar ngushtë me ODIHR. Ne inkurajojmë komitetin që të ndërmarrë hapa realë, në koordinim me Prezencën e OSBE-së në Shqipëri , për të zbatuar rekomandimet e ODIHR dhe të Komisionit të Venecias.

OSBE po mbështet gjithashtu përpjekjet e Shqipërisë për të zhvilluar Sistemin e Kontrollit të Pasagjerëve (API). Përdorimi i të dhënave të AIP në kontrollin e udhëtarëve është një element kyç i Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara KSKB 2178, i cili kërkon të përmirësojë përpjekjet globale për të penguar udhëtarët terroristë. Në mbështetje të këtij qëllimi, OSBE-ja sponsorizoi një seminar kombëtar dhe ndihmoi Shqipërinë në zhvillimin e një guide. Ky punim konstruktiv plotëson edhe ndihmën dypalëshe të SHBA-ve, e fokusuar në zgjerimin e përdorimit, analizës dhe ndarjes së të dhënave të udhëtarëve në portat e hyrjes. Shtetet e Bashkuara gjithashtu do të vazhdojnë të mbështesin përpjekjet e Shqipërisë për të integruar përdorimin e të dhënave të regjistrit të pasagjerëve (PNR) në kontrollin e udhëtarëve. Kur të vihet në përdorim API, ne besojmë se PNR-ja mund të ndihmojë zyrtarët e sigurisë të luftojnë kundër “udhëtimeve të rrezikshme” dhe / ose të identifikojnë udhëtarët me rrezik të lartë. Ne ju inkurajojmë ju dhe misionin tuaj për të vazhduar punën me qeverinë shqiptare dhe partnerët ndërkombëtarë në këtë fushë. Përmirësimi i shqyrtimit të kufijve do të forcojë sigurinë në Shqipëri dhe në rajon, veçanërisht pasi OSBE ndihmon qeverinë pritëse të zhvillojë legjislacionin përkatës për të mbështetur këtë nismë.

Ambasador, ju vutë në dukje në deklaratën tuaj se ju dhe misioni juaj vazhdoni t’i jepni përparësi punës kundër ekstremizmit të dhunshëm dhe radikalizimit, dhe ne i mbështesim këto përpjekje. Ne gjithashtu e vlerësojmë përpjekjen tuaj për të bashkuar liderët fetarë dhe lokalë për të sfiduar radikalizimin në nivel komuniteti gjatë konferencës “Bashkë kundër ekstremizmit të dhunshëm”. Misioni juaj ka qenë gjithashtu frytdhënës në hartimin e Planit Kombëtar të Luftës së Shqipërisë kundër Kultivimit dhe Trafikimit të Kanabisit për periudhën 2017 deri në vitin 2020. Ne duam gatishmërinë tuaj për të trajtuar disa nga sfidat më urgjente dhe të nivelit të lartë të Shqipërisë dhe rajonit. Shtetet e Bashkuara janë të gatshme të krijojnë një koordinim edhe më të ngushtë me zyrën tuaj në ndjekjen e qëllimeve të përbashkëta për të ndërtuar kapacitetin e Shqipërisë në këto fusha të rëndësishme.

Ambasadori, si ju, edhe ne e pranojmë se mbetet shumë punë për t’u bërë. Korrupsioni dhe kriminaliteti në të vërtetë mbeten pengesa për prosperitetin në Shqipëri. Prokuroria e Tiranës po heton aktualisht më shumë se 3,000 raste të punësimit dhe shkarkimit gjatë periudhës së fushatës zgjedhore 2017, një shqetësim që është ngritur edhe nga ODIHR. Në një rast të tillë, një ish-ministër i brendshëm, i cili tani është anëtar i Parlamentit, është implikuar në Itali për mbështetjen e trafikantëve të drogës. Z. Ambasador, duke iu drejtuar këtyre dhe problemeve të tjera, koordinimi midis aktorëve ndërkombëtarë do të vazhdojë të jetë një nga çelësat e suksesit.

Si përfundim, Shtetet e Bashkuara edhe një herë ju falënderojnë për punën e madhe dhe për qasjen bashkëpunuese të misionit tuaj për të ndihmuar Shqipërinë të ecë përpara në rrugën e saj demokratike dhe euroatlantike. Urime përsëri për praninë e OSBE-së në Shqipëri për vitin e tij të njëzetë të ndihmës dhe ne presim me padurim të dëgjojmë për më shumë suksese në vitin e ardhshëm./tvklan.al 


Të ngjashme