Antibiotikët mund të dobësojnë imunitetin e fëmijës kundër alergjive dhe të rrisin rrezikun e…Antibiotikët mund të dobësojnë imunitetin e fëmijës kundër alergjive dhe të rrisin rrezikun e…

16:13 05/04/2021

Antibiotikët janë ilaçe që përdoren për të luftuar infeksionet bakteriale. Ndërsa këto barna mund të shpëtojnë jetën, ato gjithashtu mund të kenë efekte anësore serioze, veçanërisht kur i jepen fëmijëve të vegjël. Kjo sepse antibiotikët jo vetëm që vrasin bakteret që shkaktojnë infeksione, por edhe baktere të tjera që janë të rëndësishme për tretjen, rritjen dhe në sistemin tonë imunitar.

Ekspozimi i hershëm ndaj antibiotikëve dihet që prish mikrobiotën e zorrëve që luan një rol vendimtar në funksionimin e sistemit imunitar të trupit dhe parandalimin e sëmundjeve, të tilla si mbipesha dhe sëmundjet inflamatore të zorrëve. Tani një studim i ri i botuar në revistën mBio ka treguar se ekspozimi ndaj antibiotikëve nga nëna tek foshnjat përmes gjirit gjithashtu mund të çojë në një humbje të pakthyeshme të qelizave T rregullatore në zorrën e trashë dhe të dobësojë përgjigjet imune të fëmijës tuaj ndaj alergjive pas vetëm gjashtë muajsh.

Qelizat T janë një nga qelizat e bardha të rëndësishme të gjakut që luajnë një rol kryesor në përgjigjen imunitare adaptive, duke ndihmuar në shkatërrimin e patogjenëve specifikë. Mikrobiota e zorrëve prodhon acide yndyrore me zinxhir të shkurtër që rregullojnë qelizat T.

Martin Blaser nga Universiteti Rutgers dhe ekipi i tij përdorën një mi për të parë se si ekspozimi fatal dhe i porsalindur ndaj antibiotikëve përmes nënës ndikon në zhvillimin e sistemit të tyre imunitar. Ata zbuluan se ekspozimi ndaj antibiotikëve në javët që paraprijnë menjëherë dhe pas lindjes, koha kur komunitetet mikrobike janë të prirura për përçarje, rrezikoi aftësinë e pasardhësve për të gjeneruar një grup të qelizave CD41 T në zorrën e trashë, duke rezultuar në dëmtime afatgjata. Pasojat vazhdojnë edhe kur foshnja rritet , duke kompromentuar aftësinë e trupit për të fikur përgjigjet alergjike, thanë studiuesit. Sidoqoftë, ata i vëzhguan këto efekte vetëm në zorrën e trashë dhe jo në mushkëri, traktin e sipërm gastrointestinal ose shpretkë.

Antibiotikët dhe rreziku i mbipeshës tek fëmijët

Një studim i vitit 2018 ka konkluduar se dhënia e antibiotikëve tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël mund të rrisë rrezikun e tyre të mbipeshës. Studiuesit zbuluan se fëmijët që morën antibiotikë gjatë dy viteve të para të jetës kishin një shans prej 26% më të lartë të mbipeshës. Foshnjave që u janë dhënë antacide për të ulur acidin e stomakut ose për të trajtuar refluksin e stomakut gjithashtu kanë rritur rrezikun e mbipeshës, megjithëse në një masë më të vogël. Sipas studiuesve, antacidet mund të ndryshojnë bakteret duke lejuar që bakteret nga goja dhe hunda që zakonisht vriten nga acidi i stomakut të lëvizin në zorrë, si dhe duke vrarë vetë bakteret.

Ekspertët gjithashtu thanë se dhënia e antibiotikëve dhe antacideve tek foshnjat mund të rrisë rrezikun e tyre për alergji ushqimore dhe sëmundje të tjera alergjike si astma. Prandaj, prindërit duhet të jenë shumë të kujdesshëm para se të japin antibiotikë foshnjave të tyre të vogla.

Ne priremi të përdorim antibiotikë kur nuk nevojiten fare, për shembull për trajtimin e ftohjes së zakonshme që shkaktohet në të vërtetë nga viruset. Shpesh, njerëzit përdorin edhe antibiotikë për infeksione të vogla, të cilat trupi juaj mund t’i luftojë vetë. Përdorimi i antibiotikëve më të fortë dhe për më shumë se sa kërkohet mund të shkaktojë dëm të baktereve të dobishme në trupat tanë. Mjekët duhet të përshkruajnë antibiotikë për foshnjat vetëm nëse është shumë e nevojshme. Prindërit gjithashtu duhet të shmangin dhënien e antibiotikëve (ose antacideve) pa u konsultuar me një pediatër. /tvklan.alTë ngjashme