Aplikacioni AI i Google njeh 288 gjendje të lëkurës

Aplikacioni AI i Google njeh 288 gjendje të lëkurës

10:40 19/05/2021

Google ka zbuluar një mjet që përdor inteligjencën artificiale për të ndihmuar në zbulimin e kushteve të lëkurës, flokëve dhe thonjve, bazuar në imazhet e ngarkuara nga pacientët.

Aplikacionit AI i është dhënë një shenjë CE për përdorim si një mjet mjekësor në Europë. Një ekspert i kancerit tha se përparimet e AI mund t’i lejojnë mjekët të sigurojnë trajtim më të përshtatur për pacientët. AI mund të njohë 288 gjendje të lëkurës, por nuk është krijuar për të zëvendësuar diagnozën dhe trajtimin mjekësor, tha Google.

Janë dashur tre vjet për t’u zhvilluar dhe është trajnuar në një set të të dhënave prej 65,000 imazhesh të gjendjeve të diagnostikuara, si dhe miliona imazhesh që tregojnë shenja për të cilat njerëzit shqetësohen dhe mijëra fotografi të lëkurës së shëndetshme, në të gjitha nuancat dhe tonet. Aplikacioni gjithashtu kërkon që pacientët t’u përgjigjen një sërë pyetjesh në internet. Bazohet në mjetet e mëparshme të zhvilluara nga Google për të mësuar të dallojmë simptomat e kancerit të caktuar dhe tuberkulozit.

Aktualisht asnjë nga këto mjete nuk është aprovuar si një alternativë ndaj diagnozës njerëzore. Google thotë se ka rreth 10 miliardë kërkime për lëkurën, flokët dhe thonjtë në motorin e saj të kërkimit çdo vit. Asistentit të Dermatologjisë nuk i është dhënë ende leje nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për përdorim në SHBA, por një model i ngjashëm i të mësuarit makinerik i ndërtuar nga firma britanike Optellum u aprovua kohët e fundit nga FDA për përdorim si asistent në diagnozën e kancerit në mushkëri.

Profesori Tim Underwood, kreu i shkencave të kancerit në Universitetin e Southampton, tha se mjete të tilla kishin potencialin për të siguruar trajtime më të përshtatura për pacientët.

“Zbatimi i AI, si në kancer ashtu edhe në zona të tjera të mjekësisë, informon bisedën rreth asaj që mund të jetë diagnoza dhe çfarë trajtimi t’i ofrohet një individi,” tha ai.

Ky nuk është AI i parë në kujdesin shëndetësor, por është i rëndësishëm për vendosjen e mjetit në duart e publikut dhe jo të mjekëve.

Mjekët dhe zhvilluesit e përfshirë thanë se AI është optimizuar për të shmangur vonesën e diagnostikimit të kancerit të lëkurës apo kushteve të tjera të rënda dhe njerëzit do këshillohen se çfarë duhet të bëjnë. /tvklan.al

Të ngjashme