Apnea obstruktive e gjumit dhe diabeti i tipit 2, një kombinim i rrezikshëm për shëndetin tuaj


Apnea obstruktive e gjumit dhe diabeti i tipit 2, një kombinim i rrezikshëm për shëndetin tuaj

18:50 08/09/2021

Gjumi është i rëndësishëm për të gjithë, pavarësisht nëse jeni të shëndetshëm apo keni probleme shëndetësore. Por për njerëzit me diabet të tipit 2, një gjumë i mirë i natës është edhe më i rëndësishëm. Fatkeqësisht, më shumë se 50 përqind e pacientëve me këtë lloj diabeti gjithashtu vuajnë nga parregullsi të gjumit. Ndonjëherë, mund të jetë aq e keqe saqë mund të kenë nevojë për ndërhyrje mjekësore.

Kjo është ajo që thotë një konsensus i kohëve të fundit nga Shoqëria Kërkimore për Studimin e Diabetit në Indi (RSSDI). Ky raport nënvizon rëndësinë e shqyrtimit për apnea obstruktive të gjumit në pacientët me diabet. Raporti gjithashtu thotë se sëmundjet kardiovaskulare janë një faktor rreziku si për apnea obstruktive të gjumit ashtu edhe për diabetin e tipit 2, gjë që e bën akoma më të rëndësishme kontrollin dhe trajtimin e diabetikëve për shqetësimet e gjumit. Gjithashtu u tha se shqyrtimi, diagnostikimi dhe trajtimi i duhur i apneës obstruktive të gjumit në pacientët me diabet në fazat fillestare mund të ulë ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe të përmirësojë cilësinë e jetës.

Sipas Dr. Sibasish Dey, Shef, Çështje Mjekësore, Azi dhe Amerikë Latine, ResMed, literatura ekzistuese shkencore tregon se prania dhe ashpërsia e apneas obstruktive të gjumit të patrajtuar lidhet në mënyrë të pavarur me kontroll të dobët të glicemisë në pacientët me diabet të tipit 2. Individët që shfaqin shenja dhe simptoma të apneas obstruktive të gjumit, të tilla si gërhitja e zakonshme, apnea e përgjumur gjatë ditës, duhet të marrin në konsideratë shqyrtimin për bashkë-ekzistencën e diabetit të tipit 2 “.

Shqyrtimi për apnea obstruktive të gjumit

Shoqëria e Gjumit e Akademisë Amerikane mbron pyetësorin STOP-Bang si një mjet fillestar i shqyrtimit. Ky është pyetësori paraprak i shqyrtimit, i cili është një mjet me kosto efektive që ndihmon mjekët të identifikojnë se cilët pacientë duhet të shkojnë për teste të mëtejshme diagnostikuese. Për këtë qëllim, diabetologët duhet të bashkëpunojnë me specialistë të gjumit për të menaxhuar pacientë të tillë dhe për të përmirësuar rezultatet e tyre klinike.

Opsionet e trajtimit

Trajtimi për apnea obstruktive të gjumit në pacientët me diabet të tipit 2 të cilët janë në rrezik të sëmundjeve kardiovaskulare përfshijnë modifikimin e stilit të jetesës dhe menaxhimin mjekësor. Në ditët e sotme, pacientët gjithashtu mund të zgjedhin terapi CPAP në komoditetet e shtëpisë së tyre. Por humbja e peshës, stërvitja e rregullt, një dietë e shëndetshme dhe një jetë pa stres janë absolutisht thelbësore dhe nuk ka zëvendësim për këtë. /tvklan.alTë ngjashme