Ata thonë se ky objekt nuk është i zakonshëm në pjesën juglindore të Evropës

Duke u përballur me të ftohtin dhe erën e fortë, arkeologët në Serbi po gërmojnë në vendin e një harku të lashtë romak, një nga të paktat në Ballkan, që daton në shekullin e tretë. Harku i Triumfit u zbulua në dhjetor në vendin e Viminacium, një qytet romak pranë qytetit të Kostolacit, 70 km në lindje të Beogradit.

“Viminacium është i pasuruar me një hark triumfi, i cili është një objekt jo shumë i zakonshëm, veçanërisht jo në këtë pjesë juglindore të Evropës. Në Romë ka pasur rreth 20 të tillë, ndoshta më shumë. Ka edhe në zonën përreth më i afërti ishte në Selanik, por këtu në këtë rajon ky është i pari.”

Arkeologët shpresojnë të gjejnë më shumë pjesë. Zbulimet e deritanishme përfshijnë dy anije romake, pllaka ari, monedha, skulptura, sende fetare, mozaikë, afreske, armë dhe mbetjet e tre mamuthëve.

“Shpresojmë të gjejmë më shumë pjesë të harkut të shembur të triumfit. Kemi gjetur një shtyllë, disa baza kollonash dhe trarë por do të donim të gjenim më shumë pjesë të mbishkrimit që ishte në hark, më shumë pjesë kolonash, kryeqytete e gjëra të tilla.”

Viminacium ishte një qytet i përhapur romak me 45,000 njerëz me fortifikime, një forum, pallat, tempuj, një amfiteatër, ujësjellës, banja dhe punishte. Ka ekzistuar midis shekujve të parë dhe të gjashtë.

Klan News