BB: Ekonomia shqiptare do të bjerë me 8.4%BB: Ekonomia shqiptare do të bjerë me 8.4%

16:10 07/10/2020

Pandemia do të çojë nivelin e varfërisë në 41.5%, tkurret dhe konsumi

Banka Botërore projekton një tkurrje të mëtejshme me 8.4% të ekonomisë shqiptare për këtë vit, nga -5% që parashikoi recesionin në raportin e Ekonomisë Globale në pranverë.

Në përditësimin e fundit, Banka shprehet se pandemia ka goditur të gjithë sektorët e ekonomisë dhe se rritja vitin e ardhshëm do të jetë e ngadaltë, me një normë 5%. Mali i Zi, Kosova dhe Shqipëria do të kenë rënien më të madhe ekonomike në rajon.

“Ndërmarrjet e vogla e të mesme zënë më shumë se 90% të bizneseve, klima e biznesit është e brishtë, aksesi në financim i kufizuar dhe integrimi në treg është i varfër. Në skenarin bazë, ekonomia në vitin 2021 do të jetë 10.7% më e vogël se projektimi që ne kemi bërë përpara nisjes së pandemisë së Covid-19.”

41.5% e popullsisë së vendit do të zhytet në varfëri, duke jetuar me më pak se 5.5 dollarë në ditë këtë vit. Sipas Bankës Botërore nga 2 milion e 845 shqiptarë, 1 milion e 181 mijë prej tyre do të jenë të varfër.

“Varfëria këtë vit pritet të rritet me 5 pikë përqindje.”

Banka parashikon se konsumi do të tkurret me 8%, ndërsa eksportet do të bien me një normë dyshifrore prej 37%, ndërsa përballë kësaj situate të ardhurat nga taksat do të ulen dhe borxhi do të arrijë në 81.4% në fund të vitit.

I gjithë rajoni i Europës dhe Azisë Qendrore do të tkurret me 4.4% këtë vit duke shënuar recesionin më të rëndë pas krizës financiare globale të vitit 2008. Banka Botërore kërkon që qeveritë të kthejnë sytë nga sistemi shëndetësor dhe arsimor.

Tv Klan

Të ngjashme