Borell: Të gjithë në rajon të mbështesin procesin e dialogut Kosovë-SerbiBorell: Të gjithë në rajon të mbështesin procesin e dialogut Kosovë-Serbi

14:40 23/10/2020

Shefi i diplomacisë evropiane, Josep Borell thotë se ai pret që të gjithë liderët politikë në Ballkanin Perëndimor të mbështesin në mënyrë aktive procesin e dialogut midis Prishtinës dhe Beogradit, rezultati i të cilit, sipas vlerësimit të tij, duhet të kontribuojë në stabilitetin në të gjithë rajonin.

Në një përgjigje me shkrim për një pyetje parlamentare mbi deklaratat e anëtarit të Presidencës së Bosnjë dhe Hercegovinës, Millorad Dodik, i cili mbron tezën se “çdo normalizim i marrëdhënieve, që përfshin njohjen e mëtejshme të Kosovës, duhet të çojë në diskutime të ngjashme mbi statusin e Republika Sërpska”, kryediplomati evropian tha se synon që palët të arrijnë një marrëveshje gjithëpërfshirëse, ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve të tyre, e cila adreson të gjitha çështjet e pazgjidhura, raporton Tanjug, transmeton Klan Kosova.

“Kjo do të kontribuojë në stabilitetin në rajonin e Ballkanit Perëndimor si një e tërë. BE pret që të gjithë liderët politikë në Ballkanin Perëndimor të mbështesin në mënyrë aktive procesin, duke përfshirë përmbajtjen nga çdo deklaratë që mund të kontribuojë në ndarjet politike dhe të ndikojë negativisht në marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë. Bashkëpunimi rajonal dhe marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë janë. Një pjesë thelbësore e secilit vend kandidat dhe përparimi i një kandidati të mundshëm në rrugën drejt integrimit në BE,” tha Borelj.

Ai e përfundoi përgjigjen e tij me mesazhin se pozicioni i BE -së ndaj Bosnjë dhe Hercegovinës ka qenë gjithmonë i qartë.

BE mbështet sovranitetin, integritetin territorial dhe pavarësinë politike të BiH,” shkroi ai, transmeton Klan Kosova./klankosova
Të ngjashme