Çfarë është Ivermektini që RMV po përdor kundër CovidÇfarë është Ivermektini që RMV po përdor kundër Covid

15:43 17/01/2021

Ekspertët: I ndaluar nga OBSH, skeptike për efektet

Prej disa ditësh Maqedonia e Veriut ka filluar të përdorë Ivermektinën për trajtimin e personave që preken nga koronavirusi. Autoritetet atje kanë thënë se ai ka dhënë rezultate të mira ndaj virusit. Preparati i cili njihet për trajtimin e parazitëve dhe zgjebes gjendet tashme në çdo farmaci me një çmim të ulët, por mjekët në Europë thonë se ai është i ndaluar të përdoret nga OBSH.

“Është një medikament që sulmon në mënyrë masive mëlçinë dhe veshkat dhe mund të shkaktojë deri në insuficencë hepatike ose renale, prandaj edhe OBSH-ja e ka ndaluar për trajtimin e Covid-it”.

Mjekja shqiptare në Gjermani thotë se në rastin e Maqedonisë, shteti duhet të marrë parasysh dhe pasojat që mund të shkaktojë te pacientët.

“Duke qenë se kostoja që paguan pacienti me shëndetin e vet me këtë medikament është shumë e lartë, në Europë kjo është e ndaluar. Nëse Maqedonia e ka bërë këtë, duhet të marrë patjetër parasysh edhe efektet anësore të saj dhe t’u përgjigjet pacientëve të saj për të gjitha komplikacionet e mundshme që mund të shfaqet”.

Nisur nga këto të dhëna Dollenberg apelon që të mos përdoret Ivermektina.

“Të gjitha trevat shqiptare e zotërojnë si preparat, por ju lutem jo për Covid-19”.

Shqipëria aktualisht po përdor për trajtimin e të sëmurëve me Covid skema të miratuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe që ndiqet në të gjithë Europën.

Tv Klan


Të ngjashme