Defekti në ashensorin e pallatit në Tiranë/ ISHMT: Nuk rezulton i regjistruar

Defekti në ashensorin e pallatit në Tiranë/ ISHMT: Nuk rezulton i regjistruar

16:49 07/02/2023

Në lidhje me incidentin e ndodhur mbrëmjen e djeshme në ashensorin në rrugën “Teodor Keko” në Tiranë ku ashensori ra nga kati i 5 në katin 0, nga ana e Inspektoriatit Shtetëror të Mbikqyrjes së Tregut  është bërë inspektimi duke kryer verifikimet paraprake. ISHMT thekson se pas verifikimeve është konstatuar se:

a) Ashensori ka pësuar defekt gjatë funksionimit të tij në kushtet e mbingarkesës me një numër më të madh personash, përtej  ngarkesës nominale. Ky incident nuk shkaktoi pasoja të rënda në  shëndetin e personave.

b) Ky ashensor nuk  rezulton i regjistruar pranë Inspektoriatit Shtetëror të Mbikqyrjes së Tregut. Referuar legjislacionit të kësaj fushe, personi përgjegjës mbi funksionimin e ashensorit (ndërtuesi ose administratori i pallatit) ka detyrimin ligjor për të bërë regjistrimin e tij. Por në rastin konkret nuk ka një aplikim pranë ISHMT-së për regjistrim, ndërkohë që ashensori ka qënë në funksionim që nga viti 2012.

Nga ana e e personave përgjegjës (ndërtuesi ose administratori i pallatit) për këtë ashensor nuk ishte kryer ndonjëherë vlerësimi i konformitetit (çertifikimi) nga një  Organ i Miratuar për Vlerësimin e Konformitetit(OMVK) .

ISHMT thekson se në kushtet kur një ashensori nuk i bëhet vlerësimi i konformitetit me rregullat teknike nga një organizëm OMVK dhe kur nuk bëhet regjistrimi i tij pranë ISHMT-së duke mos ju nënshtruar në vijim inspektimeve periodike, ashensori realisht konsiderohet i pasigurt dhe nuk lejohet të vihet në përdorim.

c) Në momentin e inspektimit të menjëhershëm nga ISHMT, ashensori i lartpërmendur ishte rivendosur në punë nga personat përgjegjës.

d)  Në këto kushte nga ana e inspektorëve u morën masat urgjente e heqjes nga funksionimi i ashensorit deri në mënjanimin e gjithë të metave teknike të konstatuara,  duke përfshirë për këtë edhe një Organ të Miratuar për Vlerësimin e Konformitetit./tvklan.alTë ngjashme