Delet “mund të njohin fytyrat njerëzore”Delet “mund të njohin fytyrat njerëzore”

19:35 08/11/2017

Studiuesit e Universitetit të Kembrixhit  kanë trajtuar delet për të identifikuar fytyrat e aktorëve Jake Gyllenhaal dhe Emma Watson, ish-Presidentit të SHBA Barak Obama dhe spikeren e lajmeve të BBC Fiona Bruce.

Pas trajnimit, delet ishin në gjendje të zgjidhnin fotot e fytyrave të njohura në shumicën e provave.

Ajo tregon se delet kanë aftësi të ngjashme të njohjes së fytyrës me njerëzit.

“Ne u përqendruam në atë nëse një kafshë ishte e aftë të përpunonte një objekt dy-dimensional si një person”.

Pas vendosjes së aftësisë së kafshëve për të njohur të famshëm, hulumtuesit i vendosin një detyrë të re. Ata donin të shihnin nëse kafshët e fermës mund të identifikonin saktësisht të njëjtët të famshëm kur u paraqitën nga kënde të ndryshme.

Përsëri, performanca e kafshëve në lidhje me këtë ishte në nivele goxha të larta.

Së fundmi, kërkuesit donin të dinin nëse delet mund t’i dallonin personat e tyre nga një foto. 

As në këtë detyrë gjithashtu, delet nuk zhgënjyen.

Rezultatet tregojnë se aftësitë e njohjes së fytyrave të kafshëve janë të ngjashme me ato të majmunëve, dhe njerëzve.

Studiuesit thonë se mund të jetë interesante në të ardhmen për të hetuar nëse delet mund të identifikojnë shprehje të ndryshme në fytyrat njerëzore.

Puna mund të ketë edhe detaje që ndihmojnë për të mësuar rreth sëmundjeve nervore, të tilla si Huntington dhe Parkinson./

tvklan.al Të ngjashme