Disa tumore në tru mund të shkaktojnë humbjen e shikimit
Disa tumore në tru mund të shkaktojnë humbjen e shikimit

22:36 08/06/2021

Tumori i trurit është një koleksion i qelizave ose masës jonormale brenda trurit. Truri është i rrethuar nga kafka, e cila është shumë e ngurtë. Çdo rritje brenda një hapësire kaq të kufizuar mund të shkaktojë probleme. Megjithëse tumoret e trurit janë të rralla, ato janë të zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit. Një tumor i trurit mund të jetë kanceroz (malinj) ose jokancerogjen (beninj).

Çdo tumor në rritje mund të rrisë presionin brenda kafkës sonë dhe një presion i rritur mund të shkaktojë një dëmtim të trurit. Tumoret e trurit mund të shkaktojnë probleme të lidhura me sytë, dhe madje edhe humbje të shikimit në disa pacientë.

Tumori në tru shkakton probleme me shikimin

Një problem i shikimit mund të zhvillohet kur tumori shkakton presion në një zonë të caktuar të trurit. Lobi okcipital është përgjegjës për përpunimin e gjithçkaje që një person sheh, një tumor në atë rajon të trurit mund të shkaktojë probleme të shumta. Gjithashtu, një tumor që prek trungun e trurit mund të rezultojë në shikim të dyfishtë. Problemet e syve mund të ndodhin gjithashtu kur një tumor ushtron presion mbi nervin optik ose nëse presioni brenda kafkës bën që të fryhet pjesa e pasme e syrit.

Nëse një tumor ushtron presion të mjaftueshëm në nervin optik, mund të ndodhë verbëri. Në shumë pacientë, humbja e shikimit mund të jetë graduale, duke filluar me vizion të paqartë ose të dyfishtë dhe duke rezultuar në rritjen e njollave të verbra. Një tumor në rritje mund të ushtrojë më shumë presion në nervin optik dhe të shkaktojë një humbje më të madhe të shikimit. Prandaj, është kritike të diskutohen problemet e lidhura me shikimin me një okulist ose një mjek të kujdesit parësor.

Cilat lloje të tumoreve mund të ndikojnë në shikimin tuaj?

Tumoret orbitale mund të shkaktojnë probleme të shikimit dhe verbëri pasi ato rriten në bazat kockore që mbajnë sytë, nervat dhe indet lidhëse që kontrollojnë lëvizjet e syve. Disa tumore të zakonshëm orbitale përfshijnë:

-Sarkoma

-Histiocitomat fibroze

-Kanceri metastatik

-Tumoret e sinusit paranazal

-Lloje të ndryshme të tumoreve të trurit

Një tumor i trurit mund të jetë i llojeve të ndryshme.

Tumoret primare të trurit: Të cilat mund të vijnë nga truri dhe nga mund të zhvillohen

-qelizat e trurit

-qelizat nervore

-membranat që rrethojnë trurin; quhet meninge

-gjëndrat

Tumoret sekondare të trurit: Ky lloj i tumorit të trurit kontribuon në shumicën e kancereve të trurit. Ata mund të përhapen ose metastazojnë. Tumore të tillë janë gjithmonë malinj.

Llojet e tjera të tumoreve të trurit janë:

-Tumori i hipofizës

-Limfomat primare te sistemit nervor qendror (SNQ)

-Ependimomat

-Tumoret primare të qelizave germinale të trurit

-Simptomat e tumorit në tru duhet të jenë të vetëdijshëm

Simptomat e tumorit të trurit varen nga vendndodhja dhe madhësia e tumoreve. Tumoret mund të shkaktojnë dëmtime direkte dhe indirekte të trurit. Dëmtimi mund të shkaktohet nga pushtimi i indeve të trurit dhe presioni i shkaktuar në trurin përreth.

Dhimbjet e kokës janë një simptomë e zakonshme e tumoreve të trurit, por mund të përjetohen disa dhimbje koke të forta, të cilat përkeqësohen në mëngjes gjatë zgjimit.

-Konfuzion

-Të vjella

-Shikim i turbullt

-Ndryshimi në funksionin mendor

-Vizioni i turbullt ose i dyfishtë

Mënyra e trajtimit

Përparimet në teknologji e kanë bërë trajtimin për tumorin e trurit më të sigurt se kurrë më parë. Tumoret të cilat fillimisht konsideroheshin të paoperueshme tani mund të operohen në mënyrë të sigurt, disa mund të shërohen edhe pa një operacion. Skanimi me MRI është zakonisht mënyra e diagnozës që administrohet për gjetjen dhe njohjen e karakteristikave të tumoreve të trurit.

Këshillohet gjithmonë të vizitoni mjekët tuaj nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e pazakonta, një diagnozë në kohë gjithmonë mund të ndihmojë një mjek në trajtimin më të mirë të një rasti. /tvklan.al

Të ngjashme