Dita Botërore e Muzikës 2021: Muzika është ilaçi për një mendje të trazuar
Dita Botërore e Muzikës 2021: Muzika është ilaçi për një mendje të trazuar

16:05 21/06/2021

Të gjithë po flasin për yogën sot pasi është Dita Ndërkombëtare e Jogas. Por 21 Qershori festohet gjithashtu si Dita Botërore e Muzikës. Dita e Muzikës respektohet për të inkurajuar muzikantët, profesionistë dhe amatorë, të dalin dhe të interpretojnë në rrugë. Në këtë ditë, çdokush mund të luajë instrumentet e tij të preferuar në vende publike për kënaqësi dhe relaksim. Ka shumë arsye të mira pse duhet të dëgjoni muzikë shpesh.

Thonë se Muzika është ilaçi për një mendje të trazuar. Këtë e kanë pohuar edhe shkencat mjekësore të psikikës njerëzore që përfitimet e dëgjimit të muzikës e ndihmojnë njeriun të mbetet i qetë dhe të qëndrojë në një gjendje paqësore shpirtërore. Muzika rrit ndjenjat, ndryshon emocionet, ngre disponimin, dhe madje zvogëlon dhimbjen – qoftë mendore apo fizike.

Muzika është një mjet terapeutik ekspresiv që i ndihmon njerëzit të përmirësojnë shëndetin e tyre fizik dhe mendor. Muzika ndihmon në relaksimin e mendjes, si dhe ka efekt funksional ose strukturor në tru. Një nga tekstet antike ‘Raga Chikitsa’ shtjellon rolin terapeutik të muzikës.

Kërkimet gjithashtu mbështesin përfitimet fiziologjike të muzikës në sistemin imunitar, përfitimet e muzikës për relaksimin dhe menaxhimin e stresit. Terapia muzikore, si model, u krijua fillimisht për pacientët psikiatrik për t’i ndihmuar ata të kanalizojnë emocionet e tyre të ngulitura dhe konfliktuale.

Përfitimet shëndetësore të dëgjimit të muzikës

Muzika mund të na japë energji, të na bëjë të ndihemi të rinovuar në frymë dhe të na japë mësime për jetën.

Shpesh herë kur shkojmë në palestër dëgjojmë mizkë. Kjo vërtetohet shkencërisht se dëgjimi i muzikës qetëson aktivitetet në tru. Mund të zvogëlojë ankthin, presionin e gjakut dhe dhimbjen, si dhe të përmirësojë cilësinë e gjumit, gjendjen shpirtërore, vigjilencën mendore dhe kujtesën. Ekspertët në fushën e neurologjisë po përpiqen të kuptojnë se si truri ynë mund të dëgjojë dhe kuptojë muzikën.

Ndihmon me gjumin: Muzika përmirëson aftësinë për të identifikuar dhe komunikuar nevojat, mendimet dhe ndjenjat në një mënyrë produktive. Njerëzit me sëmundje kronike që përjetojnë nervozizëm, shqetësime të gjumit dhe luhatje të humorit për shkak të mjedisit stresues spitalor mund të ndihmohen përmes muzikës, nëse përdoren në një formë terapeutike.

Mban zemrën të shëndetshme: Stimulimi që ndodh në tru transmetohet në zemër e cila dridhet në të njëjtin ritëm. Një pjesë e muzikës qetësuese ruan presionin e mirë të gjakut dhe zvogëlon shumë stresin.

Ndihmon në kapërcimin e depresionit: Jo vetëm shëndeti fizik, shëndeti mendor gjithashtu ka një avantazh shtesë kur dëgjojmë muzikë. Ai ngre humorin dhe i jep asaj një nxitje për të luftuar depresionin.

Ajo stimulon kujtimet: Disa nga praktikat e lashta fetare përfshijnë këndimin e këngëve. Kjo ishte përshtatur për të rritur kujtesën dhe për të ndihmuar në kujtimin e frazave komplekse. Megjithëse nuk ka shërim për sëmundjen Alzheimer ose çmendurinë, terapia muzikore është treguar për të lehtësuar disa nga simptomat e saj. Terapia muzikore mund të relaksojë një pacient të trazuar, të përmirësojë gjendjen shpirtërore dhe komunikimin e hapur te pacientët.

Rrit qëndrueshmërinë gjatë stërvitjes: Njerëzit në palestër dhe ata që dalin për vrapim të rregullt preferojnë të dëgjojnë muzikë në mënyrë që të qetësojë mendjen. Mund të rrisë performancën fizike dhe të rrisë qëndrueshmërinë gjatë një seance të vështirë ushtrimi.

Përveç këtyre, ka edhe shumë arsye për të dëgjuar muzikë për një jetë të shëndetshme. Muzika është me të vërtetë ilaçi për një mendje të trazuar.

Klan News

Të ngjashme