Dita Botërore e Shëndetit të Lëkurës: Kujdesi për ndërlikimet e lëkurës që lidhen me Covid-19Dita Botërore e Shëndetit të Lëkurës: Kujdesi për ndërlikimet e lëkurës që lidhen me Covid-19

11:33 06/04/2021

Për shkak të pandemisë shumica e njerëzve janë duke punuar nga shtëpia dhe kujdesi për veten duhet të jetë përparësi. Dhe tani që është verë, gjithmonë mbajeni veten të hidratuar dhe aplikimi i kremit të ​​diellit në rutinën tuaj të përditshme është i domosdoshëm. Dita Botërore e Shëndetit të Lëkurës në 6 Prill synon të njohë dhe promovojë shëndetin e lëkurës në të gjithë botën. Për shkak të Covid-19 dhe sfidave të papara, qasja e re dhe inovative ndaj lëkurës është mjaft e nevojshme.

Ekzistojnë disa sëmundje të lëkurës të cilat janë shfaqur kryesisht si rezultat i dezinfektuesve dhe maskave. Janë përshkruar dermatiti i kontaktit, kruarja, ekzema, urtikaria dhe përkeqësimi i sëmundjeve para-ekzistuese të lëkurës, përfshirë dermatitin seborrheik dhe aknet. Dermatiti i kontaktit i shkaktuar nga maska, puçrrat e nxitura nga maska ​​dhe dermatiti fërkues janë parë shumë shpesh gjatë pandemisë për shkak të kontaktit të qëndrueshëm.

Dermatoza e shkaktuar nga metodat paraprake të Covid-19

Ura e hundës është vendi më i zakonshëm i prekur për shkak të dermatozës e ndjekur nga faqet dhe mjekra. Dermatoza e lidhur me maskat mbrojtëse shkaktohet kryesisht për shkak të hiperhidrimit, okluzionit dhe fërkimit.

Veshjet mbrojtëse mund të çojnë në papule, eritemë etj.

Ndryshimet më të zakonshme të lëkurës të shkaktuara nga konsumimi mbrojtëse të Covid-19 janë eritema, papulat, maceracioni dhe shkallëzimi. Në këtë Ditë Botërore të Shëndetit të Lëkurës, është e nevojshme të theksohet se së fundmi ka një rritje të shpejtë të dermatitit të duarve për shkak të larjes së shpeshtë si një masë mbrojtëse kundër Covid 19. Janë raportuar manifestime të ndryshme të lëkurës që lidhen me Covid-19. Natyra polimorfike e gjetjeve kutane të shoqëruara me Covid-19 klasifikohen në gjashtë lloje kryesore si skuqja urtikariale, (ii) skuqja eritematoze / makulopapulare / morbilliforme, (iii) ekzantema papulovezikulare, (iv) model akral i ngjashëm me chilblain, (v) livedo reticularis / modeli i ngjashëm me racemozën, (vi) modeli “vaskulit” purpurik.

Efekti i larjes së shpeshtë të duarve dhe mjeteve pastruese në lëkurën tuaj

Pastruesit janë bërë pjesa më e rëndësishme e jetës sonë. Mund të harroni të merrni celularin, por nuk mund të jeni pa dezinfektuesin tuaj. Larja e duarve është thelbësore për të kufizuar përhapjen e koronavirusit. Sidoqoftë, larja e përsëritur e tyre dhe ekspozimi ndaj mjeteve pastruese mund të përkeqësojnë dermatozën e ndryshme. Ka një rritje të fundit në incidencën e ekzemës së duarve, prandaj duhet të ndiqni regjimin bazë për të ruajtur lagështinë në lëkurën tuaj.

Këshilla që mund t’ju duhen

Në këtë Ditë Botërore të Shëndetit të Lëkurës, më poshtë janë listuar disa këshilla për t’ju ndihmuar të kujdeseni për lëkurën tuaj gjatë pandemisë.

-Për të zvogëluar tharjen dhe çarjen përdorni pastrues të duarve me PH të ulët.

– Mos i thani duart pasi i lani, lërini që duart tuaja të jenë të lagura për të ndihmuar në kufizimin e problemit.

-Vendosja e një kremi hidratues i cili nuk ka aromë dhe nuk ka ngjyrues për të mbrojtur lëkurën.

-Vaji mineral do të ndihmonte dhe lehtësonte thatësinë dhe do të rriste butësinë e duarve.

-Përdorni ujë të vakët për larjen e duarve për të parandaluar zhveshjen e vajit natyror. /tvklan.alTë ngjashme