Dita Botërore e Zemrës 2022: Nivelet e homocisteinës dhe roli i tyre në shëndetin e zemrës

Dita Botërore e Zemrës 2022: Nivelet e homocisteinës dhe roli i tyre në shëndetin e zemrës

09:51 29/09/2022

Çdo trup i njeriut duhet të rregullojë nivelet e homocisteinës, një aminoacid i zakonshëm që gjendet në trup. Nivelet e larta të tij mund të dëmtojnë rreshtimin e arterieve tuaja dhe t’ju bëjnë më të ndjeshëm ndaj vdekjes dhe paaftësisë. Sot, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjeve në mbarë botën. Rreth 17.9 milionë njerëz vdiqën nga sëmundjet kardiovaskulare në vitin 2019, që përfaqëson 32 për qind të të gjitha vdekjeve globale. Nga këto vdekje, 85 për qind ishin për shkak të sulmit në zemër dhe goditjes në tru.

Mungesat e vitaminës dhe shëndeti i zemrës

Shumë njerëz kanë mungesë të mikronutrientëve. Përveç kushteve të njohura gjerësisht që rezultojnë nga mangësitë, të tilla si anemia, ka ndikime të tjera negative edhe nga mangësitë e mikronutrientëve. Mungesa e B12, ose më thellësisht, mungesa e kompleksit B, mund të çojë në ngritjen e niveleve të homocisteinës, e cila mund të shkaktojë dëmtim të arterieve.

Ndërsa mangësitë e mikronutrientëve dëmtojnë aftësinë e trupit për të funksionuar në mënyrën më të mirë, kërkimet mjekësore i lidhin mangësitë e vitaminës B12 me shëndetin e dobët të zemrës. Sipas hulumtimit të bërë te gratë saudite, nivelet e ulëta të vitaminës B12 ishin të lidhura me nivele më të larta të triglicerideve, kolesterolit LDL (kolesteroli ‘i keq’ që grumbullohet në arteriet e gjakut) dhe kolesterolit total.

Një nivel i lartë i homocisteinës lidhet me një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës. Është lidhur me nivelet e ulëta të B6, B12 dhe folatit dhe sëmundjen e veshkave. Acidi folik dhe vitaminat e kompleksit B mund të ulin rrezikun e sulmit në zemër, goditjes në tru ose vdekjes nga sëmundjet e zemrës.

Vitaminat B mund të ndihmojnë një person të ketë një shëndet më të mirë të zemrës duke ulur nivelet e ngritura të homocisteinës.

Për më tepër, mund të zvogëlojë mundësinë e një sulmi në zemër.

Burime të mira të B12 janë ushqimet me origjinë shtazore, si mishi, peshku, vezët dhe produktet e qumështit.

Këshilla për një zemër të shëndetshme

Ka shumë mënyra të cilat përmirësojnë shëndetin e zemrës:

Kontrolloni presionin e gjakut

Nëse jeni pacient me hipertension, jeni në një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës. Kontrolloni rregullisht presionin e gjakut, të paktën një herë në vit dhe më shpesh nëse keni presion të lartë të gjakut. Bëni ndryshime pozitive në stilin e jetës për të parandaluar dhe kontrolluar presionin e lartë të gjakut.

Mbani nën kontroll nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve

Nivelet e larta të kolesterolit mund të bllokojnë arteriet tuaja dhe të rrisin rrezikun e sëmundjes së arterieve koronare dhe sulmit në zemër. Nëse nivelet tuaja të kolesterolit janë mbi kufirin e rrezikut, ndryshoni stilin e jetesës dhe ilaçet. Trigliceridet janë një lloj tjetër yndyre në gjak. Nivelet e larta të triglicerideve janë gjithashtu një shkak i njohur i sëmundjes së arterieve koronare.

Mbani një peshë të shëndetshme

Obeziteti është një faktor rreziku i njohur dhe kjo mund të kontribuojë ndjeshëm në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës. Kjo është kryesisht për shkak se ato janë të lidhura me faktorë të tjerë rreziku për sëmundjet e zemrës, duke përfshirë nivelet e larta të kolesterolit dhe triglicerideve në gjak, presionin e lartë të gjakut dhe diabetin. Pra, kontrolloni peshën tuaj për të ulur rrezikun.

Hani një dietë të shëndetshme

Ulni ose kufizoni marrjen e yndyrave të ngopura, ushqimeve me natrium të lartë dhe shmangni sheqernat e shtuara. Shtoni shumë fruta, perime dhe drithëra të freskëta në dietën tuaj.

Bëni ushtrime të rregullta

Mos e nënvlerësoni rolin e stërvitjeve fizike në parandalimin e sëmundjeve të zemrës. Ushtrimi vjen me shumë përfitime. Ajo forcon zemrën tuaj dhe përmirëson qarkullimin tuaj. Ai e mban peshën tuaj në një nivel ideal dhe ndihmon në uljen e kolesterolit dhe presionit të gjakut. Të gjitha këto mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. /tvklan.al

Të ngjashme