Edhe pulat përjetojnë stresEdhe pulat përjetojnë stres

23:58 20/11/2020

Teksa në Shqipëri nuk i kushtohet ndonje vëmendje e veçante nivelit të stresit tek njerëzit dhe shëndetit mendor, përfshirë shkaqe e pasoja, në vendet e zhvilluara propozohet një metodë për të matur atë të pulave. Në vëmendje janë fermat e rritjes massive me qëllim tregtar, që janë vende mjaft stresuese për kafshët.

Stresi mund t’i shkaktojë dëme të përhershme, që përkthehen në probleme në zinxhirin përkatës, pasi përkeqësojnë cilësinë dhe ulin jetëgjatësinë, duke ulur edhe vlerën në treg por në fund edhe shëndetin e konsumatorit.

Sipas ekspertëve, kafshët e stresuara, pësojnë përkeqësim të shëndetit, që shoqërohet me ulje të imunitetit, gjë që sjell lëngim dhe pritshmëri jete më të ulët. Dhe sa më shumë stres të kenë kafshët, rritet sasia e mishit që duhet hedhur, pasi nuk shitet apo mund të jetë deri toksike për konsum.

Ekspertët kanë kryer eksperimente, dhe ka rezultuar se në kushte jo  të barabarta, grupi me nivel të lartë stresi, ka patur modifikime tek rruazat e kuqe të gjakut, që nuk kanë ndryshuar sekuencën gjenetike, por sjelljet. Dhe këtu do të përqëndohen kërkimet për të perfeksionuar një metodë të mirëfilltë e të shpejtë për të diagnostikuar problemin tek kafshët.

Klan Plus
Të ngjashme