Kungulli është një frut mbresëlënës. Vetëm një filxhan kunguli të pjekur do t’ju ofrojë 2.5 herë më shumë vitaminë A sesa sasia e rekomanduar ditore. Dhe ka shumë vakte të shijshme që mund të bëni me të për të shijuar të gjitha përfitimet e saj.

1. Mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit.

Karotenoidet në kunguj mund të veprojnë si antioksidantë. Ato mund të neutralizojnë radikalet e lira, të cilat qelizat kancerogjene prodhojnë për t’u shumëzuar më shpejt. Disa studime kanë treguar se ngrënia e ushqimit të pasur me karotenoide shoqërohet me një rrezik më të ulët të kancerit të stomakut, gjirit dhe pankreasit.

2. Mund t’ju ​​ndihmojë të humbni peshë.

Kungulli përmban vitamina A, C dhe E, kalium, hekur dhe shumë ushqyes të tjerë të shëndetshëm. Në të njëjtën kohë, shumica e tij është ujë, dhe ka shumë pak kalori. Kështu që ju mund të hani shumë dhe të ndjeheni të ngopur pa shtuar yndyrë. Është gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i fibrave dietike, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e oreksit tuaj.

3. Mund të rrisë imunitetin tuaj.

Kungulli është i mbushur me vitaminë A. Vetëm 245 gramë e saj përmban 245% të sasisë së rekomanduar që ju nevojitet çdo ditë. Ndihmon në rregullimin e sistemit tuaj imunitar dhe ju mbron nga sëmundjet infektive. Kungulli është gjithashtu i pasur me vitaminë C, e cila mbështet sistemin tuaj imunitar.

4. Mund të mbrojë shikimin tuaj.

Vitamina A ju ndihmon të keni shikim të shëndetshëm sepse mungesa e mjaftueshme e kësaj vitamine mund të kontribuojë në verbëri. Studimet kanë treguar se ndihmon gjithashtu në uljen e rrezikut të kataraktit. Për më tepër, kungulli ka luteinë dhe zeaksantinë, të cilat janë lëndë ushqyese që mbrojnë sytë tuaj nga degjenerimi makular në pleqëri.

5. Mund ta mbajë zemrën tuaj të shëndetshme.

Presioni i lartë i gjakut është një faktor rreziku për sëmundjet e zemrës. Kaliumi në kunguj mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut. Kjo gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun tuaj për të pasur një goditje në tru. Dhe antioksidantët në kungull parandalojnë oksidimin e kolesterolit LDL. Pa këto antioksidantë, ju rrezikoheni nga sëmundje të zemrës dhe mpiksje në enët e gjakut. Farat e kungullit gjithashtu mund të përmirësojnë shëndetin tuaj të zemrës dhe të parandalojnë sëmundjet kardiovaskulare.

6. Ju siguron që të keni lëkurë të shëndetshme.

Karotenoidet mbrojnë lëkurën tuaj nga dëmtimi i diellit. Vitamina C është thelbësore që trupi juaj të prodhojë kolagjen, një proteinë që mund të rrisë elasticitetin e lëkurës. Disa lëndë të tjera ushqyese gjithashtu mbrojnë lëkurën tuaj nga drita UV, e cila mund të shkaktojë rrudha dhe t’ju bëjë të dukeni më të moshuar. /tvklan.al