Emigrantët gjatë pandemisë dërguan 64 milionë € më pak


Emigrantët gjatë pandemisë dërguan 64 milionë € më pak

16:03 11/09/2020

Tkurren me 12% investimet e huaja direkte

Dërgesat e emigrantëve dhe investimet e huaja direkte u tkurrën ndjeshëm në tremujorin e dytë të këtij viti, duke reflektuar efektet e pandemisë së Covid-19 në ekonominë shqiptare.

Të ardhurat për familjet në nevojë nga të afërmit që punojnë jashtë vendit ishin 121 milionë euro për periudhën Prill-Qershor të këtij viti, duke u tkurrur me 64 milionë euro krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Ulja e remitancave reflektoi situatën e krijuar nga pandemia në shtetet, ku Shqipëria ka numrin më të lartë të emigrantëve: Itali, Greqi, Gjermani, SHBA, Francë dhe Britani.

Për herë të parë që prej vitit 2018 edhe investimet e kompanive të huaja në Shqipëri u tkurrën, por norma e rënies së tyre rezultoi më e butë se ajo e remitancave.

Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë për gjysmën e parë të vitit, investimet e huaja direkte rezultuan 454 milionë euro, nga 546 milion që ishin në gjysmën e parë të 2019-s.

Përfundimi i disa veprave madhore në infrastrukturë si gazsjellësi Trans Adriatic dhe hidrocentrali i Devollit kanë ulur ritmin e investimeve nga jashtë, ndërsa situata e pandemisë së Covid-19 ka shtyrë planet e investimeve në shumicën e kompanive ndërkombëtare.

Pavarësisht kësaj kanë nisur disa projekte të reja investimi në fushën e turizmit dhe industrisë automotive.

Tv Klan

Të ngjashme