INSTAT

 • 3 shkaqet që u marrin jetën shqiptarëve

  Hipertensioni, diabeti dhe duhanpirja janë faktorë madhorë risku për sëmundjet e qarkullimit të gjakut, të cilat janë shkaku kryesor i vdekjeve në popullsinë e Shqipërisë për vitin 2018. “Këto janë edhe arsyet kryesore të sëmundjeve kardiovaskulare, këto janë sëmundje që shkojnë paralelisht me moshën. Ne po vejmë re edhe...
 • Kukësi, qyteti më i varfër në Europë

  Kukësi, i pari qytet në botë i nominuar për Nobelin e Paqes. Sot, mban nga Eurostat rekordin si rajoni më i varfër në Shqipëri dhe Europë. Rrugët janë thuajse bosh, ndërsa kafja pihet me orë të gjata. Në treg shitet e blihet pak. Shpesh edhe me lista. Shpresa për...
 • Bien eksportet me Kosovën

  Vendosja e taksës 100% për mallrat që hyjnë në Kosovë nga Serbia dhe Bosnjë-Hercegovina, nuk po stimulon më shkëmbimet tregtare me vendin tonë. Të dhënat e publikuara nga Instituti i Statistikave Shqiptare, tregojnë se për Janarin e këtij viti, Shqipëria ka eksportuar 2.67 milionë Dollarë më pak mallra se...
 • Prodhimi i energjisë elektrike çon rritjen ekonomike 4.36%

  Rritja ekonomike për tremujorin e dytë të këtij viti ka vijuar trendin mbi normën 4%, njësoj si në muajt e parë të 2018-s. Ekonomia u rrit në periudhën Prill-Qershor me 4.36%, e udhëhequr nga rritja e prodhimit të energjisë elektrike. Grupi i energjisë industrisë dhe ujit u rrit me...
 • INSTAT: Unemployment falls to 12.4%

  The level of unemployment in Albania has fallen by 1.5 percentage points for the first six months of this year, compared to the previous year. The official unemployment rate, according to INSTAT, is 12.4%, marking a reduction in the number of unemployed by 28.500. The decline trajectory of the...
 • Number of births in Albania decreasing

  The population growth in Albania has seen the largest decline in the years during the first 6 months of 2018. According to the Albanian Institute of Statistics, natural populations of the population for the period April – June of this year were 770 inhabitants, from 2300 in the same...
 • PD: Braktisje masive e shkollave

  Partia Demokratike thotë se në 4 vitet e fundit, shkolla është braktisur masivisht. Referuar të dhënave të INSTAT, kryetarja e Komisionit të Edukimit dhe Medias, Albana Vokshi deklaroi se gjatë mandatit të parë të qeverisë së Edi Ramës, rreth 133 mijë nxënës kanë hequr dorë nga arsimimi. Selia blu...
 • Reduktohet numri i nxënësve

  Plakja e popullsisë dhe ulja e lindshmërisë ka sjellë efektet edhe te ulja e numrit të nxënësve në arsimin parauniversitar.  Sipas raportit të INSTAT, për vitin 2017-2018 morën pjesë në arsimin parauniversitar rreth  520 mijë nxënës, duke shënuar një ulje prej 2.9%  në krahasim me vitin 2016-2017. Sipas ekspertëve...
 • “Censi” i popullsisë në 2020 për të evituar situatën zgjedhore

  Në 1 Tetor të vitit 2020, Shqipëria do të nisë regjistrimin e popullsisë, karakteristikave kryesore të saj dhe banesave. Këtë herë ky proces do të quhet “Censi” dhe jo “Censusi”, një fjalë që është tërësisht shqiptare, shpjegon Delina Ibrahimaj, drejtore e Institutit të Statistikave në një intervistë për Televizionin...
 • PD kërkon verifikim të të dhënave të punësimit

  Demokratët kërkojnë verifikim të të dhënave zyrtare për rritjen e punësimit në Shqipëri. Gjatë një seance në komisionin e Ekonomisë, deputetja Jorida Tabaku tha se shifrat për shtimin me 60 mijë të vendeve të reja të punës nuk janë të vërteta. Në argumentin e saj, Tabaku iu referua treguesve...
 • INSTAT: Ekonomia u rrit me 4.45% në tre muajt e parë

  Ekonomia shqiptare është rritur me 4.45% për tre muajt e parë të këtij viti, ku ndikimin më të madh në rritjen e prodhimit vendas e ka patur sektori i energjisë elektrike. Energjia ka kontribuar në më shumë se gjysmën e prodhimit kombëtar, përkatësisht me 2.42 %. Në ndryshim me...
 • 1.4 milionë të huaj hynë në Shqipëri në 5 muaj

  Shqipëria po kthehet në një destinacion të preferuar për të huajt qoftë për çështje personale apo edhe për pushime, por në të njëjtën kohë edhe shqiptarët sa vjen e udhëtojnë më shumë jashtë Shqipërisë. Shifrat e fundit të bëra publike nga Instituti i Statistikave, tregojnë se në Shqipëri në...
 • Mbi 30% e vendimeve të rëndësishme në Shqipëri merren nga gratë

  “Burrat dhe Gratë në Shqipëri” është publikimi i fundit i INSTAT, përmes të cilit vijnë pamje të realitetit shqiptar lidhur me popullsinë, shëndetin, arsimimin dhe vendimmarrjen, duke sjellë ne fokus barazinë gjinore. Në konferencën me të njëjtin titull ishin të pranishëm Kryeministrja Senida Mesi, Brian Williams, Koordinator i Përhershëm...
 • Shqiptarët “braktisin” bibliotekat

  Bibliotekat po brakstisen gjithnjë e më shumë nga shqiptarët. Referuar të dhënave të INSTAT numri i shërbimeve të njësive bibliotekare dhe numri i frekuentuesve të Bibilotekës Kombëtare në tremujorin e parë 2018 ka pësuar rënie me rreth 86,0 % krahasuar me tremujorin e parë 2017. Të rinjtë tashmë gjithçka...
 • Ahmetaj: Fund fabrikimit me shifrat

  Statistikat ekonomike të sotme tregojnë një rritje të qëndrueshme ekonomike, por vetë kreu i Financave dhe Ekonomisë, Arben Ahmetaj pranon se sfida tashmë mbetet se sa përkthehet ajo në mirëqenie për qytetarët. “Ka probleme ende të mëdha në terrenin ekonomik dhe këtu vijmë tek një tjetër element që dua...
 • 190 mijë të papunë, administrata pagat më të mira

  Në Shqipëri, sipas statistikave zyrtare, janë 190 mijë të papunë. Instituti i Statistikave raporton se nga viti 2016 deri në fund të 2017-s, numri i të papunëve ka rënë me 1.5%, ku më e dukshme është papunësia tek të rinjtë, e cila është tkurrur me 3%. Paga mesatare është...
 • Popullsia shqiptare në tkurrje

  Popullsia shqiptare është tkurrur 0.2% për vitin 2017-ë krahasuar më një vit më parë. Instituti i Statistikave Shqiptare raporton se shkak për këtë dukuri janë bërë dy faktorë: rënia e lindshmërisë dhe emigracioni. Në ndryshim nga viti 2016-ë, lindjet ishin 16% më të ulëta, duke bërë që shtesa natyrore...
 • PM Rama resigns from INSTAT’s director post

  The head of government resigned the Institute of Statistics, giving it the status of an independent public institution. To date, INSTAT has been subordinated by the Prime Minister, but a draft law approved by the Council of Ministers reaffirms the way in which the leadership of this institution works...
 • Rama heq dorë nga INSTAT

  Kreu i qeverisë ka hequr dorë nga Instituti i Statistikave, duke i dhënë atij statusin e institucionit publik të pavarur. Deri më sot INSTAT ka qenë në varësi të Kryeministrit, por një projektligj i miratuar nga Këshilli i Ministrave rikoncepton mënyrën se si funksionon dhe emërohen drejtuesit e këtij...
 • Të rinjtë që bëhen fermerë

  Të rinjtë dhe puna! Në Itali ndryshon trendi dhe lindin 300 biznese në ditë, shumica e të cilave në bujqësi, nga të rinj nën moshën 35-vjeç. Kështu Italia fiton vendin e parë të podiumit në Evropë, përsa i përket tregut të punës në fushën e biznesit privat. Ndërkohë që...
Emisione