qeliza

 • Rikthehen në jetë pas vdekjes qelizat e trurit

  Riaktivizohen pas vdekjes qelizat e trurit tek derrat. Eksperimenti ka rezultuar i suksesshëm dhe është i rëndësishëm për studimin e sëmundjeve dhe krijimin e medikamenteve të reja dhe terapive, si në rastin e kurimit të dëmeve nga iktuset. Studimi i realizuar nga universiteti Yale është publikuar në revistën shkencore...
 • Ekspertët zbulojnë përse plagët në gojë shërohen më shpejt

  Plagët në gojë shërohen deri në 10 herë më shpejt sesa plagët në pjesët e tjera të trupit. Të dhënat vijnë nga një studim i ri, nga i cili rezultoi se plagët brenda gojës shërohen më shpejt pasi indet në të, vetë-rigjenerohen në mënyrë konstante. Plagët në gojë mbyllen...
 • Shkencëtarët krijojnë embrione sintetike

  Shkencëtarët holandezë kanë ndërtuar embrione “sintetike” në laboratorin e tyre, duke përdorur qelizat e miut, pa përdorur spermën dhe vezët. Zbulimi i qelizave burimore, i përshkruar në revistën Nature, nuk është për klonimin e njerëzve apo kafshëve, por për të kuptuar pse shumë shtatzëni dështojnë në një fazë të...
 • Gjenet mbeten aktive pas vdekjes

  Qelizat vazhdojnë të funksionojnë edhe pas vdekjes së një njeriu. Ky është zbulimi i një studimi shkencor të botuar në Communications Nature. Duke analizuar mostrat post mortem, një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh zbuloi se disa gjene u bënë më aktive pas vdekjes. Krahas sigurimit të këtyre të dhënave të rëndësishme për...
Emisione