tru

 • Rikthehen në jetë pas vdekjes qelizat e trurit

  Riaktivizohen pas vdekjes qelizat e trurit tek derrat. Eksperimenti ka rezultuar i suksesshëm dhe është i rëndësishëm për studimin e sëmundjeve dhe krijimin e medikamenteve të reja dhe terapive, si në rastin e kurimit të dëmeve nga iktuset. Studimi i realizuar nga universiteti Yale është publikuar në revistën shkencore...
 • Mendoi se kishte grip, por…

  Shkoi tek mjeku për të bërë një vizitë të syve, por mësoi se kishte kancer në tru. Një 19- vjeçare është shokuar teksa mjekët i kanë thënë se ka disa tumore në tru. Laura Nuttall, nga Lancashire, Britani në fillim mendoi se kishte grip, por kur ju nënshtrua një vizite...
 • Operacioni virtual i trurit, një hap më afër realitetit

  Programet të cilat mund të përcaktojnë strukturën e trurit të njeriut, po testohen në Belgjikë te pacientët me tumor. Studiesit në Universitetin Gent modeluan trurin e 25 pacientëve me tumor. Sipas BBC, ata zbuluan se programi mund të parashikonte me saktësi efektet e tumorit në lidhje me trurin. Mjekët...
 • Pasojat e rënda të depresionit

  Një gjendje depresive që zgjat ndër vite, mund të ndryshojë trurin, duke sugjeruar nevojën për të ndryshuar mënyrën se si ne mendojnë për depresionin ndërsa ai përparon.   Studimi tregon se njerëzit që janë prekur nga një depresion i patrajtuar, që zgjat më shumë se një dekadë, kishin më...
 • Pasojat e pariparueshme të pagjumësisë

  Arsyeja pse flemë shkon përtej faktit se gjumi na rimbush me energji. Çdo 12 orë truri ynë ndryshon gjendje kur ne flemë për të hequr nënproduktet toksike të aktivitetit nervor ditor. Shkencëtarët kanë zbuluar se gjumi i pakët bën që truri të “likuidojë” një sasi të madhe neuronesh dhe...
 • Truri i njeriut jeton edhe pas vdekjes

  Aktiviteti në trurin e njeriut mund të vijojë deri në 10 minuta pas vdekjes së trupit. Janë këto të dhënat e reja që vijnë nga mjekët kanadezë, të cilët observuan trurin e personave që ndodheshin në kujdes intesiv. Ata dalluan se truri i tyre vijonte të punonte edhe pasi...
 • Njerëzit që stërviten kanë tru më të madh?

  Ja një motivacion i mirë për t’u ngritur e lëvizur edhe tani që koha nuk është ngrohur ende. Një studim i ri i publikuar në revistën “Neurology” ka zbuluar se njerëzit që nuk ishin shumë aktivë fizikisht kishin tru më të vogël se moshatarët e tyre 20 vite më...
 • Mjekët dështuan që të dallonin tumorin për 17 – vjet

  Një grua ka mbetur me dëmtime të përhershme në tru, pasi u diagnostikua me një formë të rrallë tumori, 17 – vite pasi iu shfaqën për herë të parë simptomat. 38 – vjeçares Emma Seasman iu shfaqën simptomat e para kur ishte ende adoleshente, por shkaku i problemeve të saj...
 • Video/Mënyra sesi hiqet tumori në tru

  Kjo është mënyra sesi mjekët heqin nga truri i njeriut tumorët. Në këtë video të postuar nga Science Nature Page, tregohet metoda që përdorin ditët e sotme kirurgët për të hequr këto masa nga koka e njeriut. Kjo metodë i lejon ata që t’i heqin tumorët me anë të një...
 • Truri po krijohet jashtë trupit të njeriut…

  Që tek arsyeja që na bën të jemi mëngjërashë e deri tek çfarë e shkakton autizmin, ekzistojnë kaq shumë mistere në trurin e njeriut që mbeten ende për t’u zbuluar. Disa nga këto pyetje mund të marrin përgjigje nëse studiojmë trurin e kafshëve, si minjtë për shembull. Por kjo...
Emisione