Familjet e pasura nuk pyesin për Covid, lulëzojnë pavarësisht krizës


Familjet e pasura nuk pyesin për Covid, lulëzojnë pavarësisht krizës

14:16 12/07/2021

Kriza Covid-19 ka parë nivele në rritje të pasurisë, hera e parë që kjo ka ndodhur gjatë një recesioni në 70 vjet, sugjeron një studim i ri.

Fondacioni i Rezolucionit tha se hulumtimi i tij zbuloi gjithashtu një hendek në rritje të pasurisë ndërsa familjet e mesme dhe me pasuri të lartë kanë grumbulluar kursime dhe kanë përfituar nga rritja e çmimeve të shtëpive.

Studiuesit thanë se pavarësisht se Mbretëria e Bashkuar ka përjetuar tkurrjen më të madhe ekonomike në më shumë se tre shekuj, vitin e kaluar nivelet e pasurisë familjare janë rritur me shpejtësi, në kontrast me rëniet e vërejtura në recesionet e kaluara.

Kursimet totale të familjeve janë 200 miliardë Paund më të larta se ato të para krizës, borxhet e familjeve me përjashtim të kartave të kreditit kanë rënë me rreth 10 miliardë Paund dhe çmimet e shtëpive janë rritur me 8% që nga Shkurti i vitit 2020, tha raporti.

Jack Leslie, ekonomist i vjetër në Fondacionin e Rezolucionit, tha: Shumë familje janë detyruar të kursejnë më shumë sesa të shpenzojnë gjatë bllokimeve, ndërsa çmimet e shtëpive kanë vazhduar të rriten edhe kur orari i punës ka rënë. Por jo të gjitha familjet kanë përfituar nga ky bum i pasurisë së mundshme. Familjet më të varfra ka më shumë të ngjarë të kenë prishur më tepër sesa të kenë rritur kursimet e tyre./tvklan.alTë ngjashme