FDA paralajmëron rrezikun e përdorimit të këtij ilaç për trajtimin e Covid-19 - Tv Klan

FDA paralajmëron rrezikun e përdorimit të këtij ilaç për trajtimin e Covid-19FDA paralajmëron rrezikun e përdorimit të këtij ilaç për trajtimin e Covid-19

09:04 29/08/2021

Për të luftuar kërcënimin e pandemisë COVID-19, shkencëtarët kanë ripërdorur shumë ilaçe ekzistuese për trajtimin e kësaj sëmundjeje virale. Disa janë miratuar që atëherë nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave për të njëjtën gjë. Por shumë platforma të mediave sociale si Facebook dhe Reddit, mbajnë postime që përhapin dezinformata në lidhje me protokollet e trajtimit.

Një ilaç popullor që bën xhiro në këto platforma është Ivermectin. FDA ka lëshuar një paralajmërim kundër përdorimit të Ivermectin për trajtimin e pacientëve me COVID-19. Paralajmërimi shpjegon pse njerëzit nuk duhet ta marrin këtë ilaç për të trajtuar ose parandaluar sëmundjet virale të frymëmarrjes. Ivermectin është një ilaç kundër parazitëve që përdoret në trajtimin e infeksioneve për shkak të parazitëve.

Rreziqet e trajtimeve jokonvencionale

Njerëzit po kërkojnë mënyra të ndryshme për të shpëtuar veten nga infektimi me Covid. Për këtë qëllim, shumë prej tyre kërkojnë opsionet e trajtimit jokonvencional dhe shpesh ndjekin verbërisht këshillat në platformat e mediave sociale. Shumë nga këto trajtime nuk janë miratuar ose autorizuar nga FDA dhe ka të ngjarë të jenë të rrezikshme për njerëzit që i ndjekin ato. Meqenëse Ivermectin shfaqet shumë në postime të tilla, FDA deklaron kategorikisht se nuk ka “miratuar ivermectin për përdorim në trajtimin ose parandalimin e COVID-19 te njerëzit”.

Për çfarë përdoret Ivermectin?

Tabletat Ivermectin janë ilaçe me recetë dhe doza duhet të ndiqet në mënyrë rigoroze nën drejtimin e mjekut. Këto ilaçe janë miratuar për trajtimin e disa krimbave parazitë. Ekziston edhe një version aktual i këtij ilaçi që është menduar për përdorim në trajtimin e morrave të kokës dhe rosacea. Sigurisht që nuk është një ilaç anti-viral. Paralajmërimi i FDA thotë se “marrja e dozave të mëdha të këtij ilaçi është e rrezikshme dhe mund të shkaktojë dëme serioze”.

Informacion i rëndësishëm për ju

Shumë grupe në Facebook ndajnë dezinformata dhe mbajnë postime të sponsorizuara që promovojnë dhe reklamojnë ivermectin për trajtimin dhe parandalimin e COVID-19. Megjithëse Facebook heq përmbajtje të tilla, njerëzit zakonisht gjejnë një mënyrë për të shkelur udhëzimet. Kujdes nga eufemizmat si “ivm” ose “moo juice” për ivermectin në Facebook.

Ky lloj dezinformimi përhapet edhe në Reddit.

TikTok është një platformë tjetër ku Ivermectin po promovohet si një trajtim për COVID-19. Kujdes nga etiketat si #ivermectin4covid dhe #ivermectinëorks, megjithëse TikTok ka hequr videot dhe ka bllokuar etiketat.

Pozicioni i FDA -së mbi Ivermectin

Deri më tani, FDA nuk ka rishikuar asnjë të dhënë që mbështet përdorimin e ivermectin tek pacientët për të trajtuar ose parandaluar COVID-19. Por organizata pranon se disa kërkime fillestare janë duke u zhvilluar. Por derisa të arrijë në një përfundim mbi sigurinë dhe efikasitetin e tij, është më mirë të shmangni marrjen e këtij ilaçi. /tvklan.al
Të ngjashme