“Një xhevahir në Mesdhe”, kështu e kanë cilësuar të huajt ishullin e Sazanit. Në një intervistë për “Opinion” në Tv Klan arkitekti Asher Abehsera ka treguar projektin e plotë për Sazanin dhe Zvërnecin.

Abehsera është partneri i dhëndrit të Donald Trump, Jared Kushner. Arkitekti ka treguar si lindi ideja për një projekt për Sazanin dhe përshtypjet e tij të para për vendin tonë.

Blendi Fevziu: Si u përfshitë në këtë projekt, projektin e Sazanit dhe Zvërnecit?

Asher Abehsera: Kjo erdhi nëpërmjet një miqësie. Miku im i mirë Xharedi, me të cilin jemi partner për një kohë të gjatë, erdhi me një mik të tij në rajon. Ishin në një anije, në një jaht, dhe panë ujërat e bukur e thanë: le të ndalemi në këtë rajon. Dhe një mik i tij i tregoj këtë xhevahir të magjishëm në mes të Mesdheut.

Blendi Fevziu: Mendoni që Sazani është vërtetë një xhevahir në Mesdhe?

Asher Abehsera: Absolutisht. Absolutisht që është.

Blendi Fevziu: Pse? Mesdheu është i mbushur me ishuj, ishuj të bukur.

Asher Abehsera: Mendoj se keni një bashkim… Si fillim keni pozitën gjeografike në hartë. Sazani është oazë e bukur brenda një ishulli, brenda në ujit ku shikoni detit Jon dhe atë Adriatik që takohen. Në fakt mund të shikoni nuancat e ndryshme të ngjyrës blu duke puthur njëra tjetrën.

Blendi Fevziu: Po.

Asher Abehsera: Në anën tjetër…

Blendi Fevziu: Në njërën anë është blu më e errët ndërsa deti Adriatik ka nuancë tjetër bluje.

Asher Abehsera: Kur mendoni për perspektivën… Nga ana gjeografike është në Shqipëri por në të vërtetë ndodhet midis Italisë dhe Greqisë dhe Malit të Zi, pra keni xhevahir të pazbuluar në mes të detit i cili të jep ndjesinë: çfarë është kjo? Është si poezi sepse kur dilni dhe filloni të ecni në kodër aty fillon të ndodh magjia.

Blendi Fevziu: Dua ta nis direkt me projektin por në fillim, pa kaluar aty dua t’ju pyes, a keni folur me Xhared Kushner-in? Është një mik apo është vetëm biznesi që ju bashkon?

Asher Abehsera: Xharedi është një mik shumë i mirë të cilin e admiroj vërtetë dhe me të cilin bëjmë biznes.

Blendi Fevziu: Jeni partner në biznesi. Kur e vizituat Shqipërinë për herë të parë?

Asher Abehsera: Shqipërinë për herë të parë e vizitova para një viti e gjysmë.

Blendi Fevziu: Para një viti e gjysmë. Dinit ndonjë gjë për Shqipërinë përpara se të vinit këtu?

Asher Abehsera: Asgjë.

Blendi Fevziu: Asgjë. Dhe cila ka qenë përshtypja juaj e parë?

Asher Abehsera: Kur erdha këtu?

Blendi Fevziu: Po.

Asher Abehsera: U mrekullova. Mu duk një vend shumë romantik. I thashë njerëzve, që gjëja e parë që më pëlqeu ishin njerëzit. Më pëlqejnë shumë shqiptarët. Më pëlqen eleganca, arsimi, mënyra se si sillen. Mendova se ishte një vend jashtëzakonisht shumë i bukur qoftë nga ana estetike por ndjeva po ashtu emocionin e gjërave që do të vijnë.

Blendi Fevziu: Ju keni vizituar vetëm Vlorën, Sazanin dhe Zvërnecin apo tërë…

Asher Abehsera: Kam vizituar tërë bregdetin.

Blendi Fevziu: Tërë bregdetin. Nga veriu në jug?

Asher Abehsera: Pak a shumë.

Blendi Fevziu: Po malet?

Asher Abehsera: Ende jo. Ende jo. Duhet gjithmonë të mbajmë diçka për të ardhur sërish. Duhet gjithmonë të eksplorojmë gjëra të reja.

Blendi Fevziu: Dua t’ju pyes për projektin. Të gjithë këto janë duke folur për një Aman Resort dhe disa vila dhe një projekt zhvillim për prona të paluajtshme. Cili është në të vërtetë projekti juaj për Sazanin në fillim dhe cili për Zvërnecin? Le të fokusohemi te Sazani në fillim?

Asher Abehsera: Në mënyra se si e shikoj unë nuk është një projekt për prona të paluajtshme.

Blendi Fevziu: Pse nuk është një projekt i tillë?

Asher Abehsera: Për shkak të shkallës së parashikuar në Zvërnec dhe në Sazan. Bukuria, magjia, natyra. Ky është më shumë një kombinim rajonal i më të mirës në projektim e lartësimit të kulturave. Kthehet në një platformë, ose një portal për botën që të kuptoj se çfarë është Shqipëria dhe Mesdheu.

Blendi Fevziu: Por Sazani duhet të jetë një zonë shumë ekskluzive sipas projektit tuaj?

Asher Abehsera: Absolutisht. Mendoj, siç e thash më herët, se Sazani është një xhevahir i pazbuluar që do të sjellë sëbashku një grup njerëzish të cilët mund të shkojnë ku të duan nëpër botë por menjëherë sapo ta zbulojnë këtë nuk do të duan të largohen.

Blendi Fevziu: Dua t’ju pyes sepse një kthyer në një problem të madh dhe në një diskutim të madh në Shqipëri sidomos në këto 20-30 vitet e fundit, pas rënies së komunizmit, është ndërtim kudo, ndërtimi i hoteleve, shtëpive, ndërtesave, apartamenteve… a duhet të jetë Sazani aq i mbushur me njerëz saç është riviera shqiptare?

Asher Abehsera: Është interesante. Perspektiva jonë. Partneriteti jonë nga dita e parë dhe Xharedi është një flamurtar i madh i kësaj: duhet të gërshetohet me natyrën. Perspektiva që e bën këtë unike është mund të marrësh një anije dhe të shkosh në vende të tjera në Mesdhe dhe në vende të tjera të botës dhe të shikosh diçka e cila bije në sy nga bregu i detit. Ndërkohë pikëpamja jonë këtu është diçka të cilën syrin thuajse nuk e shikon fare. Duhet të shkosh aty për ta përjetuar. Të jesh në një fole brenda natyrës, si një “cocoon” ku natyra të përqafon, na duket diçka shumë romantike dhe e magjishme në qasjen tonë kolektive të projektimit.

Arkitekti pretendon se ky projekt do ta kthejë ishullin në një nga destinacionet më të bukura turistike në Mesdhe. Ai tregoi gjatë emisionit “Opinion” fotot dhe projektin e plotë duke thënë se përveç projektit edhe financimi është gati, mungon vetëm konfirmimi nga Shqipëria./tvklan.al