Geert Wilders, politikani kontrovers i ekstremit të djathtë që fitoi zgjedhjet në Holandë ka tërhequr propozimin e  tij për të ndalur mbylljen e xhamive dhe heqjen e Kuranit. Masa vjen përpara bisedimeve për formimin e qeverisë së ardhshme, pas zgjedhjeve të nëntorit të vitit të kaluar. Braktisja e propozimit mund të jetë kritike për të fituar besimin dhe mbështetjen e tre partive të tjera kryesore që Wilders dëshiron t’i bashkojë në një koalicion së bashku me Partinë e tij për Lirinë. Një nga udhëheqësit e këtyre partive, Pieter Omtzigt ka shprehur frikën se disa nga politikat e Wilders shkelin Kushtetutën holandeze që mbron liritë, duke përfshirë lirinë e fesë.

Gjatë një debati parlamentar vitin e kaluar pasi partia e Wilders që fitoi 37 vende në dhomën e ulët prej 150 vendesh të parlamentit holandez në zgjedhjet e përgjithshme të 22 nëntorit, shfaqi një zbutje të qëndrimit të ashpër anti-islamik të partisë së tij.

“Ndonjëherë do të më duhet të tërheq propozimet. Unë do t’i tregoj Holandës, legjislativit, partisë së Omtzigt dhe kujtdo që dëshiron ta dëgjojë  se ne do t’i përshtatim rregullat tona me kushtetutën dhe do t’i sjellim propozimet tona në përputhje me të”, tha Wilders në debatin e bërë vitin e kaluar.

Wilders do të rifillojë bisedimet për koalicionin me Omtzigt dhe liderët e dy partive të tjera, Partisë Popullore të qendrës së djathtë për Liri dhe Demokraci të kryeministrit në largim Mark Rutte dhe Lëvizja Qytetare e udhëhequr nga Caroline van der Plas. Në mesin e tre pjesëve të legjislacionit të hequr nga Wilders Partia për Liri ishte një që daton në vitin 2018 që propozon ndalimin e shprehjeve islame. Teksti i projektligjit e etiketon Islamin një ideologji të dhunshme, totalitare dhe propozon ndalimin e xhamive, Kuranit, shkollave islame dhe veshjes si burkave dhe hixhabit. 

Wilders është kritikuar për nxitje të diskriminimit por tanimë e djathta ekstreme e Evropës beson se pikëpamjet e tyre tani kanë ndryshuar.  Myslimanët përbëjnë rreth 5% të popullsisë holandeze prej gati 18 milionë banorësh.

Klan News