Gjashtë gjëra që mund t’ju ndihmojnë të përballoni ankthin dhe stresinGjashtë gjëra që mund t’ju ndihmojnë të përballoni ankthin dhe stresin

09:40 07/05/2021

Përafërsisht 275 milion njerëz vuajnë nga ankthi në të gjithë botën. Stresi është një problem tjetër sepse, për rreth 75% të njerëzve, ndikon në shëndetin e tyre fizik dhe mendor. Trapistët mund të ndihmojnë në trajtimin e këtyre çështjeve dhe efektet negative që ato kanë në jetën tonë. Sidoqoftë, përveç zgjidhjeve afatgjata që kërkojnë shumë përkushtim, ka edhe disa gjëra që mund të bëjmë vetë për të na ndihmuar të ndihemi më mirë.

1. Gargre

Gargre stimulon nervin vagus, i cili dërgon informacion në lidhje me rregullimin e ankthit në trurin tuaj. Stimulimi i këtij nervi mund të ngadalësojë reagimin ndaj stresit, duke ju ndihmuar të ndiheni më pak të shqetësuar dhe të jeni me humor më të mirë. Të kënduarit dhe të qeshurit gjithashtu mund të stimulojnë nervin vagus.

2. Përqafimi i fluturës

Kjo teknikë bilaterale e stimulimit mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të qetë dhe më pak të shqetësuar në këtë moment. Ja se si ta bëni:

-Kryqëzoni duart, pëllëmbët poshtë, mbi gjoks.

-Ju gjithashtu mund të bashkoni gishtat e mëdhenj. Ato duhet të vendosen pikërisht poshtë kockave të jakës suaj.

-Ngadalë filloni të trokitni pranë shpatullave me duar, duke alternuar majtas dhe djathtas.

Është e rëndësishme të tërhiqni vetëdijen për veten tuaj dhe të ngadalësoni frymën tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë të ndiheni më të bazuar.

3. Frymëmarrja e ngadaltë

Një mënyrë tjetër për të stimuluar nervin vagus është përmes frymëmarrjes së ngadaltë. Frymëmarrjet më të gjata janë veçanërisht të mira për të ndihmuar në uljen e stresit. Nxjerrja e ajrit duhet të jetë dy herë më e gjatë se thithja. Një raport i mirë është 4 sekonda thithje e ndjekur nga 8 sekonda frymëmarrje. Kështu, do t’ju duhen 12 sekonda për të përfunduar një cikël të frymëmarrjes dhe për minutë, do të jeni në gjendje të bëni 5 prej tyre.

Rekomandohet të thithni ajrin përmes hundës. Kur ta nxirrni, mbërtheni buzët, sikur do të frynit qirinj në një tortë ditëlindjeje.

4. Thithja e aromave të forta

Studimet kanë treguar se thithja e aromave të caktuara mund t’ju ​​ndihmojë të ndiheni më pak të stresuar. Për shembull, aromaterapia me disa vajra thelbësorë mund t’ju ndihmojë të relaksoheni. Një tjetër gjë që mund të qetësojë nervat tuaja është nuhatja e aromave të këndshme dhe të njohura. Kërkimet sugjerojnë që nuhatja e rrobave të përdorura të partnerit tuaj mund t’ju ​​ndihmojë të ndiheni rehat.

5. Mbajtja e një kubi akulli

Ky është një mashtrim që mund t’ju ndihmojë të menaxhoni sulmet e panikut. Merrni një kub akulli në dorën tuaj dhe mbajeni atë për aq kohë sa mundeni. Pastaj vendoseni në dorën tuaj tjetër. Kjo mund t’ju ndihmojë të përqendroni vëmendjen tuaj në sikletin që po ndjeni për shkak të të ftohtit dhe jo në sulmin e panikut, duke minimizuar kështu atë.

6. Relaksimi progresiv i muskujve

Kjo metodë përfshin tensionimin dhe relaksimin e muskujve në të gjithë trupin tuaj dhe kjo mund t’ju bëjë të ndiheni më të relaksuar. Mund të ju ndihmojë gjithashtu të identifikoni se cilat pjesë të trupit tuaj mbajnë tensionin. Këtu janë disa shembuj të asaj që mund të bëni me pjesë të ndryshme të trupit:

Këmbët: Shtrëngoni gishtërinjtë fort në këmbë dhe mbajeni për 10 sekonda. Pastaj lirojeni.

Supet: Shtrëngoni shpatullat deri në veshë dhe mbajini aty për 10 sekonda. Pastaj lëshoji përsëri.

Fytyra: Skraponi të gjitha pjesët e fytyrës tuaj në qendër dhe mbajeni ashtu për 10 sekonda, pastaj relaksojeni. /tvklan.al


Të ngjashme