Gjobitet kompania franceze e ilaçeve


Gjobitet kompania franceze e ilaçeve

14:48 29/03/2021

Medikamenti “Mediator” mendohet se i ka shkaktuar vdekjen qindra njerëzve

Një gjykatë franceze shpalli gjigantin e farmacisë Servier fajtor për mashtrim të rëndë dhe vrasje ndaj pacientëve të cilët kanë konsumuar një pilul për humbje peshe.

Medikamenti “Mediator” u krijua për përdorim në diabetikët me mbipeshë dhe ishte në treg për 33 vjet. Ajo u tërhoq përfundimisht në 2009 për shkak të shqetësimeve se mund të shkaktonte probleme serioze në zemër.

Qindra njerëz besohet të kenë vdekur si rezultat i ilaçit. Rreth pesë milionë njerëzve u është përshkruar ilaçi gjatë 33 viteve si ndër më të mirët, pavarësisht efekteve anësore të tij.

Ish-zëvendës shefi i Servier u dënua me një dënim me burg me kusht prej katër vjetësh dhe gjykata gjobiti kompaninë 2.7 milion euro.

Agjensia e ilaçeve e Francës u gjobit me 303,000 euro për rolin e saj në skandal dhe mosraportim të rasteve. Një total prej 12 personash dhe 11 subjekte juridikë Servier, nëntë filiale dhe mbikëqyrësi i mjekësisë në Francë u gjykuan në fund të vitit 2019 dhe në fillim të vitit 2020 për rolin e tyre në skandal që kontribuoi në mosbesimin e përhapur të industrisë farmaceutike në Francë.

Shumë nga ata që kishin humbur njerzit e tyre të dashur dëshmuan në gjykatë dhe pjesa më e madhe e viktimave ishin gra. Një numër vendesh të tjera evropiane, përfshirë Italinë dhe Spanjën, ndaluan Mediator në fillimin e viteve 2000.

Sidoqoftë, në Francë, ai vazhdoi t’u ofrohej diabetikëve dhe pacientëve të tjerë për të ulur peshën. Një studim arriti në përfundimin se 500 vdekje mund të lidheshin me përdorimin e këtij medikamenti midis viteve 1976 dhe 2009, por mendohet se humbjet e jetëve janë më të larta.

Klan NewsTë ngjashme