I keni ditur gabim këto informacione për infertilitetin tek meshkujt
I keni ditur gabim këto informacione për infertilitetin tek meshkujt

08:58 20/05/2021

Kur një çift nuk arrin të bëhen prindër, është e zakonshme të supozohet se problemi qëndron te gruaja. Por ajo që njerëzit harrojnë është se infertiliteti mashkullor nuk është një çështje specifike gjinore dhe burrat kanë aq të ngjarë të vuajnë nga çështje të infertilitetit në krahasim me gratë. Në fakt, rastet e infertilitetit mashkullor kanë qenë në rritje për shkak të shumë faktorëve, përfshirë kimikatet mjedisore që ndërpresin ekuilibrin endokrin.

Arsyeja kryesore për infertilitetin mashkullor cilësia dhe sasia e spermës që mund të ndikojë në pjellori. Por ka shumë mite që njerëzit i lidhin me infertilitetin mashkullor pa ditur fakte. Më poshtë janë listuar disa keqkuptime të zakonshme në lidhje me infertilitetin mashkullor që kërkon korrigjim dhe vëmendje.

Miti 1 Steriliteti nuk është një problem mashkullor

Besoni apo jo, gratë shpesh i nënshtrohen kritikave kur bëhet fjalë për infertilitetin. Por njerëzit harrojnë se duhen dy për të bërë një fëmijë, dhe burrat janë njësoj të përgjegjshëm. Është thelbësore që njerëzit të kuptojnë që infertiliteti nuk është një problem specifik gjinor dhe prek femrat, si dhe bën. Infertiliteti mashkullor varet nga cilësia dhe sasia e spermatozoideve. Disa studime kanë treguar se shumica e meshkujve infertilë kanë një numër të ulët të spermës ose cilësi të dobët të spermës.

Miti 2 Mosha nuk ka vërtet rëndësi kur bëhet fjalë për pjellorinë mashkullore

Studimet kanë treguar se cilësia e spermës tek burrat bie pas një moshe të caktuar, gjë që rrit shanset e abortit dhe lindjes së parakohshme. Sidoqoftë, rënia e pjellorisë është shumë më e shpejtë te gratë sesa te burrat, por nuk do të thotë që burrat mund të kenë fëmijë në çdo kohë që dëshirojnë. Pjelloria e tyre nuk do të ishte aq e mirë sa ishte në vitet e tyre fillestare.

Miti 3 Burrat me numër të ulët të spermës janë të pafuqishëm

Ndërsa një numër i ulët i spermatozoideve zvogëlon shanset që ndonjë prej spermatozoideve do të mbarsë partneren tuaj, por ka trajtime të disponueshme edhe për infertilitetin mashkullor. Gjëja më e mirë për të bërë është së pari të lidheni me një specialist të pjellorisë i cili mund të rekomandojë trajtimin më të mirë për ju duke vlerësuar situatën tuaj. Shumë burra me një spermë të ulët mund të bëjnë një fëmijë duke marrë trajtimin e duhur.

Miti 4 Infertiliteti dhe impotenca janë të njëjta

Në mesin e shumë çështjeve që shqetësojnë shoqërinë, mosfunksionimi i ereksionit ose impotenca e meshkujve është ndër të parët në listë. Shumë besojnë se impotenca dhe infertiliteti janë të njëjtat. Epo, ata nuk janë! Infertiliteti i referohet pamundësisë së riprodhimit, ndërsa impotenca i referohet pamundësisë për të arritur një mbledhje.

Miti 5 Mënyra e jetesës nuk ndikon në fertilitetin e meshkujve

Zakonet jo të shëndetshme të jetesës mund të ndikojnë në cilësinë e spermatozoideve aq sa ndikojnë në cilësinë e vezës. Pirja e duhanit të tepruar, abuzimi me substancat, veshja e mbathjeve të ngushta, ekspozimi ndaj kimikateve të dëmshme dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme janë disa nga faktorët që mund të ndikojnë në pjellorinë e burrave. Pavarësisht nga gjinia juaj, është thelbësore që të përfshini zakone të shëndetshme jetese në rutinën tuaj për të shmangur ndërlikimet. /tvklan.al

Të ngjashme