Impetigo: Si të mbroni fëmijët tuaj dhe veten nga infeksioni ngjitës i lëkurës këtë verë
Impetigo: Si të mbroni fëmijët tuaj dhe veten nga infeksioni ngjitës i lëkurës këtë verë

14:34 20/04/2021

Impetigo është një infeksion bakterial i lëkurës që shfaqet si flluska ose plagë me ngjyrë mjalti / ngjyra të kuqe në fytyrë, duar dhe këmbë. Ky infeksion prek kryesisht fëmijët, por edhe të rriturit nuk janë imunë ndaj tij. Në këtë artikull, Dr. Rinky Kapoor, Konsulent Dermatolog në i Mumbai ka treguar më shumë rreth këtij infeksioni ngjitës të lëkurës, duke përfshirë llojet, simptomat, si ta parandaloni dhe kuroni atë.

Cilat janë shkaqet e Impetigo?

Dy baktere të zakonshëm Staphylococcus aureus ose Streptococcus pyogenes shkaktojnë këtë infeksion ngjitës të lëkurës. Infeksioni bakterial dëmton epidermën e shëndetshme (shtresa e jashtme e lëkurës) dhe gjithashtu mund të depërtojë përmes prerjeve të vogla, copëzave ose skuqjeve në lëkurë. Impetigo është më e zakonshme tek fëmijët e vegjël dhe parashkollorët dhe përhapet shumë lehtë. Mjeti më i zakonshëm i përhapjes është gërvishtja e lëkurës së infektuar dhe përhapja e rrjedhjeve të lëngut nga zona e infektuar. Ekzistojnë dy lloje të impetigo: Impetigo Primare kur infeksioni është në lëkurë të shëndetshme, dhe Impetigo dytësore kur infeksioni ndodh në lëkurë të dëmtuar, sipas Helthsite.

Simptomat e impetigo-s dallohen lehtë. Kjo përfshin:

-Ndjenjë kruajtje

-Skuqje ose ënjtje në lëkurë

-Formimi i flluskave të mbushura me qelb

-Lëkurë e ngrohtë

-Plagë të tejmbushura

Nëse fëmija juaj ankohet për këto simptoma, atëherë duhet ta çoni atë tek një mjek ose dermatolog i mirë për të kuptuar dhe përgatitur për një plan të përshtatshëm të trajtimit. Është e rëndësishme që ju të merrni një trajtim të duhur sepse impetigo e patrajtuar mund të çojë në një infeksion të përhapur dhe në gjendje të mëtejshme të tilla si konfuzion, vështirësi në frymëmarrje dhe ethe të lartë.

Llojet e Impetigo

Impetigo klasifikohet në dy lloje bazuar në simptomat, të cilat janë Bullous Impetigo dhe Non bullous impetigo.

Bullous Impetigo: Kjo shfaqet si flluska të mëdha në lëkurën e fëmijëve dhe foshnjave rreth vitheve dhe rajonit të trungut. Kjo është shkaktuar për shkak të baktereve staph. Epiderma ndahet nga dermat e poshtme dhe formohen flluska me lëng të verdhë.

Impetigo jo bulloze: Kjo është forma më e zakonshme e impetigo dhe mund të shkaktohet për shkak të baktereve staph ose strep dhe normalisht evoluon si papula të vogla që shfaqen me shpejtësi në fshikëza të vogla. Ky lloj impetigo zakonisht prek zonat rreth hundës dhe fytyrës.

Kush është në rrezik të imppetigo?

Bakteret lulëzojnë në kushte të lagështa dhe të ngrohta dhe për këtë arsye impetigo është në kulmin e saj gjatë kushteve të motit të ngrohtë dhe të lagësht. Faktorët e mëposhtëm të rrezikut rrisin rrezikun e impetigos:

-Mosha: Fëmijët nga mosha 2-5 vjeç

-Kushtet e mbushura me njerëz: veçanërisht zonat e lojërave dhe shkollat

-Temperaturat e lara

-Sporte të tilla si futbolli, mundja etj përfshijnë kontaktin lëkurë me lëkurë dhe kështu rrisin rrezikun e infektimit.

-Lëkura e dëmtuar pa qëllim

-Sistemi imunitar i dobësuar tek të rriturit i vë ata në një rrezik të lartë të impetigo.

-Kushtet jo-sanitare të jetesës

-I ftohtë i zakonshëm

-Dermatiti i kontaktit

Trajtimi

Meqenëse impetigo është një infeksion bakterial, ai mund të kurohet lehtësisht me ndihmën e trajtimit oral dhe antibiotik lokal. Kur mjekohet në kohë nuk lë shenja ose dëmton lëkurën. Simptomat e impetigos zakonisht nuk fillojnë 1-3 ditë pas infeksionit, por mund të jenë ngjitëse deri në 10 ditë. Është e rëndësishme që të shmangni të gjitha llojet e kontakteve, përveç nëse mjeku e deklaron impetigo jo-ngjitëse. Impetigo jo bulloze mund të trajtohet me një vaj të thjeshtë antibiotik për rreth 1 javë. Në rast se infeksioni përhapet, atëherë pilula antibiotike përshkruhet për një javë ose dhjetë ditë.

Sigurohuni që fëmija apo i rrituri të marrë ilaçin në kohë, përndryshe infeksioni mund të çojë në probleme të përhershme të lëkurës. Përveç trajtimit të përshkruar nga mjeku, duhet të bëni kujdes për këto gjëra:

-Pastroni zonën e infektuar me sapun antiseptik dy herë në ditë.

-Mbani zonën e infektuar të mbuluar duke përdorur një garzë.

-Mbani thonjtë e prerë shkurt në mënyrë që të shmangni gërvishtjet.

-Mbani trupin dhe zonat përreth të pastëra dhe dezinfektoni rregullisht çdo material që bie në kontakt me personin e infektuar.

-Lani rrobat e personit të infektuar me ujë të ngrohtë menjëherë pas heqjes.

Si të Shmangni Impetigo?

Me pak kujdes dhe vëmendje, ju mund të shmangni marrjen e këtij infeksioni bakterial. Ja çfarë mund të bëni:

-Mësoni fëmijën tuaj të lajë duart pas sporteve të kontaktit.

-Ndryshoni menjëherë veshjet sportive.

-Mos i ndani me askënd veshjet, peshqirët, brisqet, sapunët, peshqirët, çorapet etj.

-Pastroni dhe trajtoni të gjitha prerjet, gërvishtjet ose mavijosjet që vëreni në lëkurën e fëmijës.

-Inkurajoni larjen rutinë të duarve.

-Vishni doreza ndërsa frekuentoni një pacient me impetigo.

Është shumë e rrallë të kesh ndërlikime për shkak të impetigos, por është më mirë të konsultoheni me dermatologun tuaj nëse shihni një pamje të përsëritur të impetigos. /tvklan.al

Të ngjashme