Inteligjenca artificiale në parashikimin e motit


Inteligjenca artificiale në parashikimin e motit

10:03 17/11/2023

Një sistem që shfrytëzon të dhënat e IA ka rezultuar 90% i suksesshëm

Inteligjenca artificiale do të ndihmojë në parashikimet e motit. Një sistem i zhvilluar nga Google, Deep Mind, duke shfrytëzuar IA, ka arritur të parashikojë më me saktesi në krahasim me modelet e përdorura aktualisht ne 90% të rasteve. Gjithashtu ka rezultuar i suksesshëm edhe në parashikimet e motit ekstrem, si ciklone tropikale apo temperaturë anormale, gjë që i jep mjaft përparësi.

Rezultati është publikuar në revistën shkencore Science, por autorët shpjegojnë se sistemi i ri, i quajtur Graph Cast nuk do të zëvendësojë metodat tradicionale të parashikimit të motit, por do të punojë paralelisht me to.

Metoda e re, përveç saktesisë, është edhe me e shpejtë dhe parashikon në kohë më të ngushtë, është në gjende të parashikojë motin për 10 ditët e ardhshme brenda 1 minute.

Klan News


Të ngjashme