Irani, Kina dhe Rusia kanë shkelur liritë fetare

Irani, Kina dhe Rusia kanë shkelur liritë fetare

09:38 03/12/2022

SHBA i ka cilësuar si vende me shqetësim dhe kanë kërkuar nga qeveritë që të ndalojnë persekutimin e pakicave fetare

Shtetet e Bashkuara përcaktuan Kinën, Iranin dhe Rusinë, si vende me shqetësim të cilat kanë shkelur liritë fetare. Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken gjithashtu përmendi se vend i rrezikshëm është gjithashtu edhe Korea e Veriut dhe Mianmar të cilat akuzohen për shkelje të rënda të lirisë fetare.

Algjeria, Republika e Afrikës Qendrore, Komoret dhe Vietnami u vendosën në listën e vëzhgimit. Disa grupe, duke përfshirë Grupin Wagner të lidhur me Kremlinin, një organizatë private paraushtarake që është aktive në Siri, Afrikë dhe Ukrainë, u caktuan gjithashtu si entitete me shqetësim të veçantë. 

“Në gjithë botën, qeveritë dhe aktorët joshtetërorë ngacmojnë, kërcënojnë, burgosin dhe madje vrasin individë për shkak të bindjeve të tyre dhe Shtetet e Bashkuara nuk do të qëndrojnë në këmbë përballë këtyre abuzimeve”, tha Blinken në deklaratë.

Uashingtoni ka rritur presionin ndaj Iranit lidhur me shtypjen brutale të protestuesve. Gratë kanë djegur shamitë të cilat janë të detyrueshme sipas kodeve konservatore të veshjes së Iranit  gjatë demonstratave që shënojnë një nga sfidat më të guximshme për Republikën Islamike që nga revolucioni i vitit 1979.

Kombet e Bashkuara thonë se më shumë se 500 njerëz janë vrarë deri më tani dhe 14,000 janë arrestuar në protestat që filluan pas vdekjes së 16 Shtatorit në paraburgim të gruas kurde 22-vjeçare Mahsa Amini, pasi ajo u arrestua për “veshje të papërshtatshme”.

Ekspertët e Kombeve të Bashkuara i kanë bërë gjithashtu thirrje shumicës së Iranit që të ndalojë persekutimin dhe ngacmimin e pakicave fetare dhe t’i japë fund përdorimit të fesë për të kufizuar ushtrimin e të drejtave themelore.

Shtetet e Bashkuara kanë shprehur gjithashtu shqetësime të mëdha për të drejtat e njeriut në rajonin perëndimor kinez të Xinjiang, ku jetojnë 10 milionë ujgurë. Grupet e të drejtave dhe qeveritë perëndimore kanë akuzuar prej kohësh Pekinin për abuzime kundër pakicës etnike kryesisht myslimane, duke përfshirë punën e detyruar në kampet e internimit. Shtetet e Bashkuara kanë akuzuar Kinën për gjenocid por Pekini mohon çdo abuzim.

Klan News
Të ngjashme