ISHP: Gripi i shpendëve, risk të ulët për shëndetin e popullatës
ISHP: Gripi i shpendëve, risk të ulët për shëndetin e popullatës

16:08 09/06/2021

Nuk transmetohet nga njeriu tek njeriu

Gripi i shpendëve ka risk të ulët për shëndetin e njerëzve. Instituti i shëndetit publik thotë se ky virus nuk transmetohet nga njeriu tek njeriu.

“Në fakt ky lloj virusi H5N8 përben rrezik të ulet për njerëzit. Deri tani janë identifikuar vetëm tre persona në rusi që kane qenë me forma të lehta gripi. Shenjat kane qene fare të lehta me rrufe me temp me pak kolle por jo forma të rënda. Ky nuk transmetohet nga shpendët tek njeriu dhe nuk ka raste te transmetimit nga njeriu tek njeriu”.

Shefja e sëmundjeve infektive në Institutin e Shëndetit Publik, Silva Bino thotë se nuk ka rrezik konsumimi i produkteve të shpendëve, rëndësi duhet t’i kushtohet gatimit.

“Të gjitha produktet mund të përdoren vetëm të gatuhen sipas rregullave nuk përben rrezik për njerëzit”.

Virusi i gripit të shpendëve i njohur si H5N8 po qarkullon prej kohësh në disa vende europiane dhe në rajon. 

Tv Klan

Të ngjashme