Italia ka ndaluar përkohësisht ChatGPT dhe ka frymëzuar vendet e tjera evropiane që të studiojnë nëse nevojiten masa më të ashpra për risitë që e bëjnë më të aksesueshme Inteligjencën Artificiale.

E cilësuar si “truri” i zhvillimit të ChatGPT, shefja e “OpenAI”, shqiptarja Mira Murati ka dhënë së fundmi një intervistë për “La Repubblica”.

“Ishte një surprizë, ata nuk na kishin kontaktuar më parë. Ne respektojmë ligjet evropiane për të dhënat personale, por jemi të hapur për dialog dhe shpresojmë që së shpejti të jemi në gjendje të rivendosim shërbimin në Itali”, thotë Mira Murati për median italiane.

Mes të tjerash, ajo shton se autoritetet e kanë ndaluar ChatGPT në Itali, por italianët e duan Inteligjencën Artificiale teka thotë se po punohet çdo ditë për ta bërë atë më të sigurtë dhe të saktë.

Intervista e plotë e Mira Muratit për “La Repubblica”

“Garante” kundërshton që ju nuk i informoni përdoruesit për mbledhjen e të dhënave të tyre.

“Ne besojmë se shërbimet tona janë në përputhje me GDPR dhe ne punojmë në mënyrë aktive për të reduktuar të dhënat personale në trajnimin ChatGpt. Është e rëndësishme që këto sisteme të mësojnë konceptet që ne njohim.

ChatGpt në përgjigjet e tij jep informacion të gabuar”, konteston “Garante”

“Është një teknologji e re dhe në zhvillim, ne punojmë çdo ditë për ta bërë atë më të sigurt dhe më të saktë. Ne përpiqemi të jemi sa më transparentë. Ne i bëjmë të ditur të gjithëve se cilat janë rreziqet.

Më 20 Mars, pati një shkelje në sistemet tuaja që ekspozoi të dhënat personale të përdoruesve dhe madje edhe një pjesë të numrave të kartave të tyre të kreditit. A ishin italianët të përfshirë?

“Ishte një gabim dhe kur u morëm vesh, çaktivizuam menjëherë ChatGpt për të rregulluar problemin. Nuk dukeshin numrat e plotë të kartës së kreditit. Tani problemi është zgjidhur dhe nuk ka asnjë rrezik në progres për të dhënat e përdoruesit.

Cilat janë kushtet për të riaktivizuar shërbimin në Itali? A jeni të gatshëm të ndryshoni ndonjë gjë në sistemet tuaja?

“Ne po punojmë me “Garante” që të përpiqemi ta zgjidhim këtë situatë sa më shpejt që të jetë e mundur, shpresojmë të kemi lajme të mira së shpejti. E përsëris: ne respektojmë standardet evropiane, por ne jemi të hapur për të gjetur zgjidhje që adresojnë shqetësimet.”

Kujt i krijon më shumë probleme ky pezullim: OpenAI apo Italia?

“Nga ajo që kam lexuar kuptoj që opinioni publik në Itali është në favor të ChatGpt dhe italianët e duan Inteligjencën Artificiale. Ne nuk duam të largohemi nga Italia dhe shpresojmë të rifillojmë shërbimin së shpejti dhe se vendimi nuk do të ketë një ndikim afatgjatë.”

Autoritete të tjera, nga Irlanda në Gjermani, po vlerësojnë lëvizje të ngjashme. A keni frikë nga një reagim i kundërt rregullator, në Evropë apo në pjesën tjetër të botës?

“Ne jemi në kontakt të vazhdueshëm me ligjvënësit dhe qeveritë në Evropë dhe në mbarë botën për të kuptuar sesi teknologjia duhet të evoluojë nga pikëpamja rregullatore. Nuk mund të them se çfarë do të ndodhë në vendet e tjera, por shpresoj që nëse disa qeveri kanë shqetësime, ata do të jenë të hapur për dialog në vend që të na mbyllin”.

Shumë kanë frikë se ChatGpt do të ketë ndikime që mund të kërcënojnë stabilitetin e demokracive tona, për shembull duke eliminuar miliona vende pune. Çfarë mendimi keni për këtë?

“Inteligjenca artificiale do të transformojë strukturën e realitetit tonë dhe të shoqërisë sonë. Sot përdoret kryesisht si një mbështetje, si një asistent që përmirëson punën e dikujt. Por si teknologjitë e tjera të përgjithshme unë pres që ajo të ndryshojë natyrën e disa punëve: ndoshta jo do të krijojë të reja, të cilat nuk i imagjinojmë dot, të tjerat do të ndryshojnë. Nuk mendoj se është e mundur që një kompani e vetme ta zgjidhë problemin, por ne e marrim seriozisht dhe bëjmë kërkime për të studiuar ndërhyrjet e mundshme”.

Një tjetër rrezik i madh është se Inteligjenca Artificiale i jep çdokujt aftësinë për të prodhuar sasi të mëdha të përmbajtjes false, e cila mund të bëhet dezinformim në internet.

“Strategjia që ne ndjekim është zhvillim i vazhdueshëm dhe përsëritës”.

A duhet t’u lihen vendimet kompanive private?

“Është e rëndësishme që qeveritë dhe shoqëria në tërësi të jenë pjesë e vendimeve. Teknologjia është një mjet, ne mund ta përdorim atë për mirë apo keq. Kjo nuk është ndryshe, ajo sjell mundësinë e diçkaje të madhe, por gjithashtu edhe rreziqe të mëdha. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të jemi të qëndrueshëm në mënyrën se si e prezantojmë atë në botë. Por zgjidhja nuk është të ndalohet inovacioni./tvklan.al