Jep dorëheqjen kryeministri i SuedisëJep dorëheqjen kryeministri i Suedisë

15:40 28/06/2021

Parlamenti duhet të propozojë katër emra kandidatë për kryeministër

Kryeministri suedez Stefan Lofven ka dhënë dorëheqjen një javë pasi lideri social demokrat humbi votën e mosbesimit në parlament.

Lofven i ishte dhënë një afat gjatë mesnatës për të hequr dorë ose të çuar vendin në zgjedhje të parakohshme. Ai kishte shpresuar të gjente një mbështetje të re në parlament për të siguruar riemërimin e tij.

Parlamenti do të propozojë katër emra për të gjetur një kryeministër të ri me mbështetjen e mjaftueshme nga ligjvënësit. Nëse ai dështon, duhet të bëhen zgjedhje të parakohshme, pak më shumë se një vit përpara sondazheve të planifikuara në Shtator 2022.

Lofven kishte drejtuar një koalicion të brishtë të pakicave me të Gjelbrit që nga viti 2018, duke u mbështetur nga dy parti të vogla të qendrës së djathtë dhe Partisë së Majtë për të qëndruar në pushtet.

Blloku i qendrës së majtë dhe i qendrës së djathtë tani janë ekuilibruar në mënyrë të barabartë në parlament dhe sondazhet e opinioneve sugjerojnë që zgjedhjet e përgjithshme mund të mos ndryshojnë. Dorëheqja e tij erdhi pas debatit të ashpër mbi përcaktimin e qirave për banim. Mosmarrëveshjet bënë që partia e Majta të tërhiqte mbështetjen e saj për koalicionin qeverisës.

Klan News
Të ngjashme