Nëse ndonjëherë keni pyetur veten pse duhet të përfshini jodin në dietën tuaj, do ta zbuloni tani. Jodi mund të cilësohet si një element kimik thelbësor i cili kërkohet për të prodhuar hormone tiroide që sigurojnë rregullimin e metabolizmit dhe rritjes.

Nëse një diete i mungon jodi, individët mund të ekspozohen ndaj rrezikut të zhvillimit të kufizuar të trurit veçanërisht tek fëmijët (kretinizëm), sëmundje mendore, probleme me kolesterolin, letargji, depresion, lodhje dhe peshë. Sidoqoftë, është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se shumë jod mund të rezultojë në hipotiroidizëm, një gjendje ku trupi ka mungesë të hormonit tiroide.

Këtu janë disa burime të jodit dhe si ju sjell dobi:

Patate

Patatet janë një burim i madh i jodit që gjendet shumë shpesh dhe është i lirë. Një patate mund t’ju furnizojë me 60/mcg jod. Çdo lloj patateje është mirë, por është mirë të konsumoni patate organike pasi ato janë një burim më i mirë i jodit.

Kripë kristali Himalayan

Kjo kripë quhet edhe kripë gri, është një burim i pasur i jodit. Ndërsa pothuajse të gjitha llojet e kripës së tryezës janë të pasura me jod, ato normalisht humbin mineralet e tyre të lindura për shkak të sasisë së përpunimit që kalon. Nga ana tjetër, kripa organike dhe e papërpunuar e Himalajeve përmban rreth 500 mcg jod.

Boronica

Ky frut ka veti antioksiduese dhe është një burim i pasur i jodit. Është fakt se rreth 113 gram boronicë e kuqe përmbajnë rreth 400/mcg jod. Për të përmbushur marrjen tuaj të përditshme të jodit, merrni disa manaferra të freskëta ose thjesht shijoni një gotë me lëng të freskët. Nëse lëngu është blerë në dyqan, sigurohuni që të kontrolloni sasinë e sheqerit të shtuar në lëng për t’ju ndihmuar të qëndroni të shëndetshëm.

Fasule hariko ose fasule marine

Fasulet janë një burim i pasur i jodit, por fasulet e marinës janë lloji më i mirë. Rreth gjysmë filxhan fasule marine ka rreth 32/mcg jod. Por përveç jodit këto fasule gjithashtu përmbajnë një sasi të lartë të fibrave.

Alga deti

Oqeani na siguron burimin e vetëm më të madh të ushqimit të pasur me jod si algat e deti. Kelp ka përmbajtjen më të lartë të jodit në mesin e të gjitha ushqimeve të tjera me një racion që ofron 4 herë sasinë e asaj që duhet të konsumoni në ditë. Mund t’i shtoni në një supë ose sallatë për një vakt të shëndetshëm dhe ushqyes.

Zbuloni arsyen pse keni nevojë për jod në dietën tuaj të përditshme

Rregullon shkallën tuaj metabolike

Jodi ndikon fuqishëm në funksionimin e gjëndrave tiroide duke ndihmuar në prodhimin e hormoneve të cilat kontrollojnë shkallën metabolike të një personi. Metabolizmi ka një ndikim të drejtpërdrejtë në atë se sa efektivisht funksionojnë organet e trupit në lidhje me thithjen e ushqimit, ciklet e gjumit dhe transformimin e ushqimit në energji.

Rrit nivelet e energjisë

Jodi luan një rol kryesor në sigurimin që nivelet e energjisë të trupit të mbeten të larta duke shfrytëzuar në mënyrë efektive kaloritë, pa lejuar që ato të ruhen si yndyrna të tepërta.

Keni flokë, thonj dhe dhëmbë të shëndetshëm

Një përfitim tjetër i madh shëndetësor i lidhur me jodin përfshin lëkurën e shëndetshme dhe të zhdërvjellët, flokët e shëndetshëm dhe dhëmbët më të fortë. Jodi mund të përdoret për të siguruar kujdes të mirë të flokëve, sepse mungesa e jodit zakonisht rezulton në humbjen e tyre. Gjithashtu, jodi ndihmon në përshpejtimin e rritjes së flokëve dhe forcën e folikulit.

Mban sistemin tuaj riprodhues të shëndetshëm

Jodi është i dobishëm për rritjen dhe pjekurinë e organeve riprodhuese. Në fakt, jodi është thelbësor për gratë shtatzëna pasi ndihmon në parandalimin e lindjeve të vdekura dhe gjendjeve neurokognitive tek foshnjat e porsalindura. Duhet gjithashtu të theksohet se jodi siguron rritjen dhe lëvizjen e duhur, si dhe aftësi më të mira të dëgjimit dhe të folurit. Mungesa e jodit nuk ndikon vetëm në shëndetin e foshnjës, por gjithashtu mund ta bëjë një grua jopjellore.

Parandalon kancerin

Përfitimi më i shëndetshëm i jodit është fakti se ai ka veti të caktuara kundër kancerit. Në fakt, qelizat e kancerit kanë ditur të zvogëlohen sapo të injektohen me një dozë të mirë jodi. Kjo është veçanërisht e vërtetë në rastin e kancerit të gjirit. /tvklan.al