Kalifornia ende nën flakëKalifornia ende nën flakë

15:24 09/08/2021

Digjen 400 shtëpi dhe 463 mijë hektarë pyje

Zjarret po kërcënojnë gati 14,000 banesa thanë zyrtarët lokalë, ndërsa deri tani janë djegur më shumë se 400 të tilla, duke përfshirë pothuajse të gjithë qendrën e qytetit Greenville, një qytet minierash i vjetër rreth 160 milje në veri të Sacramento.

Tymi i dendur ka mbuluar pyjet piktoreske të Kalifornisë Veriore. Erërat nuk pritet të arrijnë shpejtësinë e diteve të kaluara, por ato janë gjithsesi shqetësuese për zjarrfikësit që po punojnë në kushte të vështira për të mbrojtur mijëra shtëpi të kërcënuara nga flakët. Valët e të nxehtit dhe thatësira e lidhur me ndryshimet klimatike i kanë bërë zjarret më të vështira.

Shkencëtarët kanë thënë se ndryshimi i klimës e ka bërë rajonin shumë më të ngrohtë dhe më të thatë në 30 vitet e fundit dhe do të vazhdojë ta bëjë motin më ekstrem dhe zjarret më të shpeshta dhe shkatërruese. Zjarret vijuan edhe në pjesë të Kolorados dhe Utah, ku cilësia e ajrit në shumë zona u vlerësua si e jo e shëndetshme.

Që nga fillimi i vitit, më shumë se 6,000 zjarre kanë shkatërruar më shumë se 3,260 kilometra katrorë tokë më shumë se trefishi i humbjeve për të njëjtën periudhë në vitin 2020, sipas shifrave zyrtare.

Klan News
Të ngjashme