Kategoria : Ekonomi

 • Askush nuk ka përfituar nga heqja e TVSH-së për makineritë në bujqësi

  Një vit pasi Parlamenti miratoi përjashtimin nga tatimi mbi vlerën e shtuar të makinave dhe makinerive që përdoren në bujqësi, importuesit dhe fermerët thonë se deri më sot për pjesën e makinerive askush nuk ka përfituar. Një paqartësi në listën e hartuar për përjashtimet e makinerive në bujqësi nga...
 • AREA: Vendimi për ngrirjen e hidrocentraleve nuk është ligjor

  Vendimi i Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë për të ngrirë kontratat koncesionare të HEC-eve të vegjël, ka shqetësuar Shoqatën Shqiptare të Energjisë së Rinovueshme, AREA, që përfaqëson pjesën më të madhe të këtyre investimeve. Ky vendim, sipas tyre, është tërësisht bllokues, aq më tepër që vjen nga një institucion...
 • Anulohet kontrata koncesionare për ujërat termale në Dibër

  Këshilli i Basenit Ujor Drin-Bunë në Prefekturën e Shkodrës anuloi lejen e dhënë në muajin Dhjetor për shfrytëzimin e ujërave termale në Dibër. Mbledhja është zhvilluar me dyer të mbyllura. Një ditë më parë, ministrja e Mbrojtjes Olta Xhaçka, gjatë vizitës në Peshkopi në cilësinë e të deleguarës së Partisë...
 • Recesioni italian dhe Shqipëria

  Recesioni i Italisë pritet të japë efekt edhe në ekonominë shqiptare. Ekspertët i frikësohen një ndikimi që ngushttimi i rritjes ekonomike në këtë shtet do të ketë edhe tek ne për shkak se është një ndër partnerët kryesorë tregtarë, ku shkon shumica e eksporteve tona. Arben Malaj, anëtar i...
 • Ballta: ABI Bank, investimi më i madh amerikan në Shqipëri

  ABI Bank është përmendur në kontekste sulmesh politike shpesh gjatë dy viteve të fundit në disa media në Shqipëri. Pse mendoni se ka ndodhur kjo? ABI Bank është investimi më i madh amerikan i të gjitha kohërave në Shqipëri dhe NCH Capital është një nga investitorët e huaj më...
 • Konfindustria kundër pezullimit të HEC-eve

  Një javë pasi ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku vendosi që të pezullojë kontratat për të gjithë hidrocentralet e vegjël të cilët nuk janë operativë, shoqatat e biznesit kërkojnë që qeveria të tërhiqet nga vendimi për t’i ndëshkuar të gjithë në “grup”. Konfindustria ka reaguar ashpër me anë...
 • “Ngrin” Fierza, energjia e varur nga importi

  Dëbora dhe ngricat vazhdojnë të mbajnë peng prodhimin e energjisë elektrike në kaskadën e Drinit. Mësohet se niveli i Fierzës është rritur vetëm me 2 metra gjatë javës së fundit, duke shkuar në kuotat e 267 metrave. Pjesa dërrmuese e konsumit të energjisë në vend po plotësohet nga importi....
 • Standard and Poor’s vlerëson Shqipërinë

  Pas Fondit Monetar Ndërkombëtar, edhe agjencia Standard and Poor’s ka vlerësuar trendin në rritje të ekonomisë shqiptare dhe perspektivën pozitive për periudhën në vijim. Në raportin për Shqipërinë, agjencia konfirmon vlerësimin në nivelin B+, duke theksuar se në aspektin e mbledhjes së taksave, vendi ynë ka performuar më mirë...
 • Skavica do të ndërtohet nga shteti

  Pas dështimit të dhënies me koncesion, hidrocentrali i Skavicës do të ndërtohet nga Korporata Elektroenergjetike dhe do të prodhojë energji për konsumatorët fundorë. Mësohet se KESH ka nisur punën për të hartuar një projekt të ri fizibiliteti, i cili do të japë përfundimisht zgjidhjen nëse Skavica do të ndahet...
 • Kontratat e dyshimta të KESH

  Pas 3 muajve Enti Rregullator i Energjisë ka kthyer më në fund përgjigje mbi çështjen e ngritur nga Sekretariati i Komunitetit të Energjisë në Vjenë, nëse kompania e prodhimit të energjisë KESH ka rregullat në ankandet e zhvilluara për të favorizuar dy firma: një serbe dhe një shqiptare. Objekti...
 • Anulohet tenderi i dytë i Unazës së Madhe

  Të gjashta kompanitë, të cilat morën pjesë në tenderin e dytë të zhvilluar për lotin e dytë të Unazës së Madhe të kryeqytetit, nga rrethrrotullimi i sheshit Shqiponja, deri të Pallati me Shigjeta janë skualifikuar nga gara. Konferenca e parë e drejtueses së re të Autoritetit Rrugor Shqiptar, Sonila...
 • Opozita kërkon anulimin e projekteve “1 Miliardë Euro PPP”

  Me rikthimin në Kuvend, pas një mungese të gjatë në diskutimet e Komisionit të Ekonomisë dhe Financave, opozita i kërkoi Ministres së re të Financave, Anila Denaj, anulimin e të gjitha projekteve Partneritet Publik-Privat të programit “1 Miliard Euro Rindërtim”. Drejtuesja e Ministrisë së Financave nuk dha një përgjigje...
 • Rënia e Euros dobësoi eksportet

  “Nëse një industri vendase del nga tregu është shumë e vështirë për t’u rikthyer më, mallrat e saj i zëvendëson importi.” Aktualisht dobësimi i Euros ka ulur mjaft forcën e eksporteve vendase. Bizneset dhe ekspertët e ekonomisë kërkojnë që autoritetet të veprojnë menjëherë për të ndalur mbiçmimin e monedhës...
 • Ngrijnë kontratat për 344 hidrocentrale

  Kontrata e 344 hidrocentraleve që sot nuk kanë nisur ende punën për prodhimin e energjisë elektrike do të ngrijnë.  “Kam vendosur ngrirjen e të gjithë kontratave jooperative deri në daljen e raportit të skanimit të tyre”. Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë do të nisë skanimin e mënyrës se si...
 • “Albcontrol” ul tarifat për linjat e fluturimit

  Shqipëria është një nga vendet që ka tarifat më të larta në rajon për linjat e fluturimit. Në vazhdën e negociatave me koncesionarin e aeroportit të Tiranës, qeveria ka vendosur që të bëjë dhe një gjest simbolik, duke ulur tarifat që kompania shtetërore Albconrol u merr avionëve. Për çdo...
 • Bizneset amerikane ankohen sërish për çmimet e referencës

  Bizneset anëtare të Dhomës Amerikane të Tregtisë përsëritën sërish edhe këtë vit në takimin me drejtoreshën e Përgjithshme të Doganave si problemin kryesor çmimet e referencës që aplikohen nga doganierët. Alketa Uruçi, kryetare e Komitetit të Taksave pranë kësaj Dhome, tha se vitin e shkuar është vënë re një...
 • Jo më oferta të pakërkuara në PPP për rrugët

  Qeveria ka vendosur që të tërhiqet nga ofertat e pakërkuara që propozohen nga biznesi për koncesionet në infrastrukturën rrugore. Ndryshimet në ligjin e 2013-s për koncesionet dhe Partneritetin Publik-Privat janë depozituar në Kuvendin e Shqipërisë dhe kanë marrë dhe miratimin e Këshillit të Ministrave. Ky standard i ri do...
 • Tiranë-Elbasan, gati në Maj

  E premtuar se do të hapej brenda Dhjetorit të 2018, rruga Tiranë – Elbasan do të përfundojë vetëm në mesin e muajit Maj, ndërsa një nga karexhatat do të jetë e aksesueshme pas afro 2 muajsh. “Në 15 Mars hapim karexhatën e majtë dhe në 17 Maj do të...
 • KESH del me 100 milionë USD fitim

  Kompania e prodhimit të energjisë, KESH ka mbyllur vitin financiar 2018-ë me 100 milionë Dollarë fitime, duke dalë më mirë në bilancet e saj edhe se kompania tjetër e këtij sektori, OSHEE. Të ardhurat kryesore të Korporatës Elektroenergjetike kanë ardhur nga rritja e sasisë së prodhimit të energjisë për...
 • Lamtumirë kartëmonedha 500 Euro

  Evropa i thotë lamtumirë kartëmonedhës prej 500 Euro. Nga 27 Janari, Bankat Qendrore të 17 vendeve të Eurozonës nuk do të nxjerrin më në qarkullim prerjen e madhe, pasi konsiderohet nga autoritetet evropiane një mjet pagese pak i sigurt, që favorizon edhe aktivitetet ilegale. Aktualisht në treg janë 520...
Emisione