Kategoria : Ekonomi

 • Të hënën nis regjistrimi i trojeve që kanë shitur bashkitë pas ’91

  Janë rreth 13 mijë banesa dhe troje, që janë ndërtuar mes viteve 1991-2007, të cilat kanë përfituar të drejtën e pasurisë në bazë të vendimeve të shitjes, që kanë lëshuar Komitetet Ekzekutive Pluraliste, e më vonë Bashkitë e Këshillat Bashkiake, të cilat deri më sot e kanë pasur të...
 • Sfidat e Reformës Territoriale: Suksese dhe Ankesa

  Zbatimin e taksës së pronës në bazë të vlerës, kreu i Bashkisë së Tiranës e sheh si një nismë të drejtë për të vendosur progresivitetin dhe për të taksuar më të pasurit. Ai tha se vjelja e kësaj takse ka nisur e se nëse ka qenë e drejtë apo...
 • Kosova kërcënon Shqipërinë me vendosjen e barrierave tregtare

  Qeveria e Kosovës nuk është e kënaqur me mënyrën se si po zbaton marrëveshjet tregtare Shqipëria, ndërsa ka kërcënuar me marrjen e masave shtrënguese për palën tonë, brenda një afati prej 3 muajsh. Nikolin Jaka, kryetar i Dhomës së Tregtisë, tregon se në takimin me dyer të mbyllura, që...
 • Qeveria miraton kontratat për Milot-Balldren dhe Dukat-Orikum

  Ndryshe nga projektet e tjera, kontratat e ndërtimit në Partneritetin Publik Privat të dy akseve kombëtare Milot-Balldren dhe Dukat-Orikum do të miratohen në parlament, duke i dhënë mundësi Kuvendit që të japë mendime dhe të bëjë ndryshime sa i përket kostos dhe cilësisë së rrugëve. Këshilli i Ministrave ka...
 • Dogana pa letra

  Doganat kanë filluar zbatimin e sistemit “pa letra”, i cili mundëson që 93% e bizneseve të cilët kalojnë mallin në pikat doganore të shmangin kontrollin, por dhe dorëzimin e dokumenteve, çka shkaktonte kosto në kohë për shumë operatorë. Agjencitë doganore tashmë kanë unifikuar sistemin me shërbimin e doganës, duke...
 • Ulet mosha e daljes në pension për minatorët, naftëtarët e metalurgët

  Komisioni i Ekonomisë miratoi projektligjin i cili i hap rrugë trajtimit financiar shtesë për minatorët, naftëtarët dhe metalurgët. Për punonjësit e minierave, ligji i ri parashikon daljen në pension 55 vjeç, 10 vjet përpara moshës ligjore të daljes në pension, ndërsa për naftëtarët dhe metalurgët, moshën 60 vjeç. Për...
 • Dhoma Amerikane: Zgjidhni çështjen e pronës

  Pas afro 3 dekadash, ajo që tremb bizneset e huaja të vijnë e të investojnë në Shqipëri është çështja e pronave. Zgjidhjen e këtij problem, presidenti i ri i Dhomës Amerikane të Tregtisë, Enio Jaço, ia kërkoi Drejtorit të Përgjithshëm të Agjencisë së Kadastrës, Artan Lame. Jaço sqaroi se...
 • Qeveria negociata për të hequr tarifën e skanimit për Kosovën

  Në vitin 2013, Shqipëria dhe Kosova firmosën disa marrëveshje për të rritur bashkëpunimin e për të hequr barrierat tregtare mes dy vendeve, por 5 vjet që nga ajo kohë biznesi thotë se asgjë nuk ka ndryshuar, përveç rritjes së kostove tregtare. Astrit Panxha, drejtor i Forumit Ekonomik Mbarë Shqiptar...
 • Sipërmarrja apel politikës: Zgjidhni krizën politike

  Forumi i Dhomave të Tregtisë dhe Shoqatat e Sipërmarrjes Private i bëjnë apel partive në vend për zgjidhjen e krizës politike. Sipas tyre, kjo situatë po ndikon drejtpërsëdrejti tek ulja e konsumit dhe rritja e informalitetit në ekonomi. Përveç sipërmarrjes private, kjo situatë po ndikon edhe tek investitorët e...
 • ICTS jo më shërbimin e sigurisë në aeroport?

  Koncesionari i Rinasit ka hapur tender ndërkombëtar për të përzgjedhur një kompani të re e cila do të kryejë shërbimin e sigurisë në aeroport. Prej më shumë se 10 vjetësh është shoqëria ICTS e cila ofron këtë shërbim dhe ka aktualisht një kontratë me aeroportin e Tiranës. Televizioni Klan...
 • Tiranë – Durrës me pagesë pas zgjerimit

  “Në vjeshtë Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë do të hapë garën për të përzgjedhur kompaninë e cila do të marrë me koncesion autostradën Tiranë-Durrës. Rruga do të bëhet me pagesë pas zgjerimit të autostradës dhe pas përfundimit të rehabilitimit të aksit Tiranë – Plepa.” Sipas ministrisë së Infrastrukturës, vlera...
 • Ekonomia me sytë nga qielli

  Ekonomia shqiptare do të ngadalësohet në periudhën e parë të vitit. Ndryshe nga një normë e rritjes ekonomike mbi 4% një vit më parë, Banka e Shqipërisë thotë në raportin e Politikës Monetare se pret që gjatë kësaj kohe ekonomia vendase të rritet me të njëjtin nivel të 3-mujorit...
 • Gjysma e tenderave me shkelje

  Në vitin 2018-ë operatorët ekonomikë që kanë marrë pjesë në tendera kanë dorëzuar 1145 ankesa pranë Komisionit të Prokurimit Publik. Gjatë raportimit vjetor në Komisionin Parlamentar të Ekonomisë, kryetarja e këtij autoriteti, Evis Shurdha, tha se autoritet kontraktore kanë vepruar në shkelje të ligjit në pothuajse gjysmën e rasteve,...
 • Sejko: Bankat të kreditojnë ekonominë

  Në 20-vjetorin e krijimit të Shoqatës së Bankave, kreu i Bankës së Shqipërisë ishte i drejtpërdrejtë kur kërkoi një përmbushje më të mirë të rolit të tyre në ekonomi, duke iu referuar kreditimit. Edhe pse për periudhën e parë të vitit kredia për sektorin privat ka njohur një rritje...
 • Ligj i ri për investimet, trajtohen njësoj edhe kompanitë shqiptare

  Qeveria ka vendosur që të ndryshojë tërësisht ligjin për investimet, duke mos i dhënë i më hapësirë mbrojtëse vetëm sipërmarrëseve të huaj, por duke ofruar një legjislacion të njëjtë për të gjithë bizneset: si shqiptarët ashtu edhe për ato që vijnë nga vendet e tjera.  “Investitorëve të huaj do...
 • BSH: Ekonomia e ndikuar nga jashtë

  Banka e Shqipërisë ka shtyrë vlerësimin për kthimin e ekonomisë dhe të inflacionit në ekuilibër për shkak të zhvillimeve në mjedisin ekonomik përreth vendit tonë. Në konferencën për shtyp pas mbledhjes së Këshillit Mbikëqyrës, guvernatori Gent Sejko tha se në këto muaj ka patur një goditje të ofertës në...
 • Raporti i BSH për 2018 në parlament

  2018-a për ekonominë dhe financat shqiptare ishte një vit progresi. Ky është konstatimi i Bankës së Shqipërisë në raportin vjetor për vitin që lamë pas, që u bë publik nga kreu i këtij institucioni Gent Sejko, në parlament. “Ritmi i rritjes ekonomike u përshpejtua në 4.1% gjatë vitit 2018....
 • 150 milionë USD TVSH e parimbursuar

  Borxhi që administrata tatimore ka ndaj bizneseve për rimbursimin e tatimit mbi vlerën e shtuar ka arritur shifrën 150 milionë dollarë. Një ditë më parë edhe Fondi Monetar Ndërkombëtar i kërkoi qeverisë që të shlyejë sa më parë këto detyrime, pasi ka vendosur në vështirësi ecurinë e bizneseve në...
 • Blloku 5 i naftës mbi tokë drejt dhënies për shfrytëzim

  Qeveria ka vendosur që të japë për shfrytëzim edhe vendburimin e naftës dhe të gazit në jug të vendit, i cili njihet si Blloku 5. Kjo zonë ndodhet mes Delvinës dhe Sarandës dhe kufizohet nga dy vendburime të tjera nafte: Panajaja dhe Velça. Burime zyrtare për Televizionin Klan bëjnë...
 • FMN: Perspektiva ekonomike e favorshme, por kujdes në 2019-n

  Fondi Monetar Ndërkombëtar, në mbyllje të vizitës dy javore në Tiranë, konstaton se perspektiva ekonomike e Shqipërisë është e favorshme, por në 2019 parashikon ngadalësim të rritjes ekonomike, ndryshe nga pritshmëritë. Për periudhën afatmesme, rritja ekonomike pritet të jetë afër nivelit 4%, por për ruajtjen e këtij ritmi, Fondi...
Emisione