Kategoria : Ekonomi

 • DHAT publikon indeksin e besimit në ekonomi

  Dhoma Amerikane e Tregtisë publikoi Indeksin e Besimit të Biznesit për vitin 2018. Ndryshe nga viti i kaluar, kur taksat ishin shqetësimi kryesor i biznesit, ky tregues ka shënuar përmirësim. Treguesi më negativ është perceptimi i bizneseve se ecuria e ekonomisë nuk ka qenë pozitive. Sipas tyre performanca e...
 • Balluku: Koncesionari ka shkelur kontratën, e kemi gjobitur

  Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, zgjodhi të dalë në një konferencë për shtyp nga salla e Rinasit, për të treguar hapur pakënaqësitë që qeveria ka me kompaninë koncesionare të aeroportit. Ajo tha se kontrata që firma ka me shtetin shqiptar është përdorur vetëm për interesa ekonomike nga...
 • Përse bankat transferojnë paratë jashtë?

  Grabitja e parave të tre bankave të nivelit të dytë një ditë më parë në aeroportin e vetëm ndërkombëtar në vend, është një ngjarje e cila për ekspertët dëmton rëndë imazhin e vendit për investitorët e huaj. Profesori i Ekonomisë dhe po ashtu ish-Ministër i Financave, Arben Malaj, thotë...
 • Bankat: Pa gjetur autorët do të frymëzohet grabitja e radhës

  Rasti i dytë i grabitjes së parave të bankave në momentin, që ishin duke u ngarkuar në avion ka bërë që bankat të kërkojnë me ngulm gjetjen e përgjegjësve. Spiro Brumbulli, sekretar i përgjithshëm i Shoqatës së Bankave thotë se ngjarja është përtej imagjinatës dhe nëse nuk do të...
 • Bie besimi i sipërmarrjeve gjermane në ekonomi

  Gjysma e biznesit gjerman që operon në Shqipëri vlerëson një situatë ekonomike më të përkeqësuar, krahasuar me një vit më parë. Në 2018-n, perceptimi i këtij grupi sipërmarrësish, se ekonomia në Shqipëri do të jetë më e ngadaltë ishte 39%. Në total të gjithë faktorët të cilët ndikojnë në...
 • Rritet besimi në ekonomi

  Besimi në ekonomi i biznesit dhe konsumatorit u rrit me 4.3% për 3 muajt e parë të këtij viti. Sipas vrojtimit të Bankës së Shqipërisë, motori kryesor i rritjes së këtij indeksi, pas një rënie që pësoi në fund të 2018-s, ishte sektori i ndërtimit. Aktiviteti ndërtues u rrit...
 • 90 mijë të pasur, 4.5 miliard Euro në banka

  90 mijë njerëz, ose 3.7% e depozituesve në banka zotërojnë më shumë se gjysmën e depozitave në Shqipëri, të cilat kapin një shifër prej 4.5 miliard Eurosh. Sipas të dhënave të Agjencisë së Sigurimit të Depozitave, 56% e kursimeve në banka janë të përqëndruara në dorën e një pakice të...
 • Ndryshon skema e pagesës për aftësinë e kufizuar

  Personat me aftësi të kufizuar nuk do të paguhen më në bazë të diagnozës, por të dëmeve që sëmundja ju ka shkaktuar. Skema e re kalon nga modeli mjekësor në modelin bio-psikosocial, ku pjesë e vleresimit do të jenë edhe punonjësit social. “Janë rishikuar kriteret e vlerësimit që janë...
 • Borxhet e qeverisë arrijnë në 60 mln USD

  Detyrimet që qeveria ka ndaj palëve të treta vazhdojnë që të mbeten gangrenë për buxhetin e shtetit. Ministria e Financave ka mbyllur analizën e faturave që kanë mbetur pa paguar deri në dhjetor të vitit 2018-ë, ku rezulton se në total, detyrimet të cilat duhet të shlyhen me buxhetin...
 • 1.7 miliardë Euro parregullsi me fondet e buxhetit

  Raporti vjetori i Kontrollit të Lartë të Shtetit pritet që të shkaktojë një përplasje mes këtij institucioni dhe Parlamentit gjatë kohës që do të diskutohet në Kuvend. KLSH jo vetëm që pranon se ka një opinion të kundërt me Ministrinë e Financave dhe Ekonomisë për mënyrën e menaxhimit dhe...
 • Zgjidhet mosmarrëveshja me fermerët për kompensimin e TVSH-së

  Pas protestave të fermerëve kundër uljes së kompensimit të Tatimit mbi Vlerën e Shtuar nga 20 në 6%, qeveria ka arritur të gjejë një zgjidhje të përbashkët me ta. Duke qenë se blegtorët kanë qenë kategoria më e prekur nga ky vendim, Këshilli i Ministrave ka miratuar një vendim...
 • Në Qershor hapet një korsi e By Pass-it të Fierit

  Në fund të Qershorit njëra korsi e rrugës së By Pass-it të Fierit do të jetë e hapur për kalimin e automjeteve. 240 punonjës të kompanisë janë angazhuar që punimet të përfundojnë në kohë, ndërsa Autoriteti Rrugor Shqiptar po monitoron ecurinë e grafikut të tyre.  “Aktualisht kompania po punon nën...
 • FMN: Futja e bizneseve të vogla në TVSH nuk solli rritje të të ardhurave

  Për Fondin Monetar Ndërkombëtar, përfshirja e 13 mijë bizneseve të vogla në zinxhirin e tatimit mbi vlerën e shtuar, ka dhënë impakt të ulët në rritjen e të ardhurave tatimore. FMN ka bërë një analizë të sistemit të administrimit tatimor në Shqipëri, në bazë të një projekti që kishte...
 • OTP Bank zyrtarisht në tregun shqiptar

  OTP Bank blen bankën e pestë më të madhe në sistemin bankar shqiptar, Societe Generale Albania. Përvec Hungarisë e Shqipërisë, OTP Bank  operon edhe në 8 vende të tjera përmes filialeve të saj në bullgari, Kroaci, Rumani, Serbi, Sllovaki, Ukrainë, Malin e Zi dhe Rusi. Finalizimi i blerjes së...
 • BB: Situata politike dëmton klimën e biznesit

  Banka Botërore vlerëson se këtë vit ekonomia shqiptare do të rritet me 3.8%, në ndryshim me parashikimet e qeverisë e cila pret një rritje në nivelin 4.3%. Arsyet se përse ekonomia kombëtare po ngadalësohet lidhet me uljen e fuqisë prodhuese të disa sektorëve, kryesisht energjia elektrike, por dhe rënia...
 • Gjysmë miliard Euro për të frenuar forcimin e Lekut

  Banka e Shqipërisë bleu 463 milionë Euro gjatë vitit 2018-ë në tregun e brendshëm, ku gjysma e tyre shkuan për të stabilizuar kursin e këmbimit valutor. Megjithatë monedha Euro regjistroi vitin e shkuar nivelet më të ulta historike. Në total, Bankës së Shqipërisë blerja e valutës së huaj në...
 • Ngadalësimi i ekonomisë, ekspertët: Shkak dobësimi i Euros dhe situata politike

  Shenjat e rënies së prodhimit vendas, ku eksportet gjatë dy muajve të parë të vitit ranë me 6.3% , papunësia u rrit me 1300 persona në periudhën e fundit të 2018-s, ndërsa të ardhurat në buxhet po shënojnë rënie, janë tregues që për ekspertët po paralajmërojnë një ngadalësim të...
 • Negociatat për kompensimin e TVSH-së për fermerët

  Duket se po shkon drejt zgjidhjes shqetësimi i blegtorëve dhe femerëve të cilët dolën në protesta masive pas uljes së vlerës së kompensimit të tatimit mbi vlerën e shtuar këtë vit nga 20 në 6%. Burime për televizionin Klan bëjnë me dije se grupi i punës i ngritur për...
 • Skemë e re për përfitimin e ndihmës ekonomike

  Qeveria ka vendosur të rishikojë skemën e shpërndarjes së ndihmës ekonomike, duke vendosur si kusht që anëtarët e familjeve që përfitojnë asistencë sociale të mos refuzojnë ofertën e punësimit nga Zyrat e Punës. Një projektligj i hartuar nga Ministria e Mirëqënies Sociale dhe ajo e Financave, detyron po ashtu...
 • Rama në sipërmarrjen e re italo-shqiptare

  Kryeministri Rama vizitoi këtë të shtunë një sipërmarrje të re italo-shqiptare, e specializuar në fushën e restoranteve, hotelerisë dhe spitaleve. Puna e lavanderive është e lidhur ngushtë me turizmin dhe sipërmarrësit. Administratorja e lavanderisë pohoi se puna e tyre është shtuar ndjeshëm me rritjen e fluksit të turistëve. https://www.facebook.com/edirama.al/videos/399839227523268/...
Emisione