Kategoria : Ekonomi

 • Brexit jep efektet e para në Shqipëri. Bie paundi, humbje për remitancat e depozitat

  Dalja e Britanisë nga Bashkimi Europian jep efektet e para edhe në Shqipëri nëpërmjet zhvleftësimit të paundit britanik. Java nisi me një tjetër rënie të monedhës britanike në tregun vendas. Pas rënies së shënuar me 8.05 lekë të premten e kaluar, këtë të hënë paundi ra me 6.79 lekë,...
 • Efektet e heqjes së TVSH -së për makineritë

  Heqja e TVSH -së për makineritë dhe paketa e ligjeve në favor të industrisë fasone, ka ndihmuar një kompani të prodhimit të këpucëve në Berat të punësojë afro 500 vetë, pas një investimi prej 1 milionë e 300 mijë eurosh. Kryeministri Edi Rama u njoh nga afër me efektet...
 • Furnizimi i pavarur i bizneseve me energji

  Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike ka propozuar që bizneset në nivel tensioni 35 kilovolt, që dalin nga tregu i rregulluar, të paguajnë një tarifë prej 2,2 lekë. Përfaqësuesi i OSHEE në tryezën e thirrur nga Enti Rregullator i Energjisë, ka argumentuar se tarifa e propozuar është në bazë...
 • FMN: Kreditimi i ekonomisë në nivele të ulëta. Bëni kujdes me kreditë e këqija

  Fondi Monetar Ndërkombëtar ngre shqetësimin se, niveli i lartë i kredive me probleme është një nga shkaqet kryesore që e rendit Shqipërinë të fundit në rajon sa i përket kreditimit të ekonomisë. E pranishme në forumin e katërt financiar, shefja e misionit të FMN-së për Shqipërinë, Anita Tuladhar tha se...
 • Paketa lehtësuese për rimbursimin e TVSH – së

  Nëse deri dje përfitonin rimbursim automatik të TVSH – së, brenda 30 ditëve, vetëm ato sipërmarrje që ishin 100% eksportuese, tani këtë lehtësi do ta përfitojnë të gjitha sipërmarrjet që eksportojnë mbi 50% të qarkullimit të tyre total. Ministri i Financave, Arben Ahmetaj tha se nisma, e cila është...
 • Takimet me FMN, Ahmetaj rikonfirmon: S’ka rritje taksash

  Takimet e fundit me Fondin Monetar Ndërkombëtar që ndodhet në Tiranë  nuk e kanë ndryshuar vendosmërinë e qeverisë për mosrritje taksash vitin e ardhshëm. Pyetjes së Tv Klan, nëse FMN ka kërkuar rritje taksash apo rikthim të taksave përjashtuese për biznesin e vogël, Ministri i Financave Arben Ahmetaj, ju...
 • Mblidhet në Bruksel Autoriteti Rajonal Adriatiko – Jonian

  Projektet konkrete në infrastrukturë, për autoritetet lokale të rajonit Adriatiko – Jonian, janë ura më e mirë ndërlidhëse, jo vetëm për një bashkëpunim mes vendeve të këtij pellgu ballkanik, por dhe integrimin e tyre europian. Autostrada Tiranë – Dubrovnik është një nga këto projekte, ku është përqendruar vëmendja e...
 • Themelohet Konfindustria Albania

  Industrialistët italianë, që zhvillojnë aktivitetin e tyre në Shqipëri, kanë ngritur degën e Konfindustria Albania, një strukturë që do të ndihmojë në nxitjen e investimeve nga shteti fqinj, të paktën këtë shpreson Kryeministri, i cili ishte i pranishëm në ceremoninë e organizuar për këtë rast. Për të tërhequr vëmendjen e...
 • KKT miraton Planin e Përgjithshëm Kombëtar

  3 plane tërësisht “Made in Albania” janë miratuar nga Këshilli Kombëtar i Territorit. Plani i Përgjithshëm Kombëtar; Plani i Intergruar Ndërsektorial për Bregdetin; Plani i Integruar Ndërsektorial për zonën ekonomike Tiranë-Durrës, janë 3 projekte që do të hapin rrugën jo vetëm zhbllokimit të lejeve të ndërtimit, por dhe ndërtimit...
 • INSTAT: Ulet papunësia në tremujorin e parë 2016

  Instituti i Statistikave thotë se, 3 muajt e parë të këtij viti, papunësia shënoi rënie, ndërsa punësimi u rrit. Sipas INSTAT, papunësia në periudhën Janar – Mars arriti në 16,6 % duke shënuar një ulje prej 0,74 pikë përqindje nga tremujori i katërt i vitit 2015, ndërsa punësimi u rrit...
 • Nis puna për “ Sportelin e vetëm Doganor” për bizneset

  Bizneset që duan të kryejnë një procedurë doganore, së shpejti nuk do të kenë me nevojë të trokasin në mbi 20 agjenci për të finalizuar një procedure doganore, por kjo gjë do të kryhet me anë të një “Sporteli të vetëm doganor”. Lajmin e jep Drejtoresha e Doganave Pranvera...
 • Liberalizimi i tregut të energjisë

  Pas vendimit të Ministrisë së Energjisë për të nisur në Korrik të këtij viti, liberalizimin e energjisë për afro 82 subjekte që janë të lidhura në nivelin e tensionit 35 kV, bizneset kanë shprehur sërish shqetësimin e tyre. Liberalizimi i energjisë nënkupton që bizneset janë të detyruara që ta...
 • BSH: Investimet e huaja ranë me 42 % tremujorin e parë të 2016

  Investimet e huaja direkte në vend shënuan një rënie të ndjeshme në tremujorin e parë të këtij viti  krahasuar me një vit me parë. Sipas statistikave të bilancit të pagesave të Bankës së Shqipërisë investimet e huaja direkte në janar- mars 2016 ishin 152 milionë euro, nga  261 milionë euro...
 • FMN: Të hiqen përjashtimet e taksave

  Në kohën kur qeveria po diskuton me grupet e interesit paketën e re fiskale 2017, ku parashikohet që mos të ketë asnjë rritje taksash, nga Fondi Monetar Ndërkombëtar tërhiqet vëmendja pikërisht për taksat dhe efikasitetin e grumbullimit të tyre. Madje në një raport të fundit FMN i mëshon sërish...
 • Raporti i FMN për Shqipërinë

  Fondi Monetar Ndërkombëtar ka publikuar raportin për  Shqipërinë për vitin 2016, ku vlerëson se sa janë zbatuar rekomandimet e dhëna nga ky institucion në vitin 2014. FMN thotë se objektivat e programit janë përmbushur në përgjithësi, por mbetet ende shumë punë për t’u bërë në disa drejtime. Nota pozitive...
 • Prezantohet paketa e thjeshtimit të procedurave tatimore. Rama: Kjo është qeveria më pro biznesit në 25 vite

  Bizneset që nuk lëshojnë kupona apo fatura tatimore nuk do të gjobiten, por do të mbyllen brenda një afati kohor 10 ditor. Ky është një nga ndryshimet që propozohet në paketën e thjeshtimit të procedurave tatimore, pjesë e paketës së re fiskale, që pritet t’i çohet Kuvendit për miratim brenda...
 • Liberalizimi i tregut të energjisë elektrike për bizneset nga Korriku 2016 – 2018

  Duke nisur që nga Korriku i këtij viti, bizneset e lidhura në nivelin e tensionit 35 kV do të jenë të detyruara të nisin shkëputjen nga rrjeti i Operatorit të Shpërndarjes për ta siguruar vetë energjinë elektrike dhe me pas ky proces do të vijojë në vazhdim edhe me...
 • Paketa fiskale, biznesi: Qeveria të ulë barrën fiskale

  Biznesi i kërkon qeverisë kërkon që në paketën e re fiskale 2017 të ulë taksat. Sipas Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë dhe Dhomës së Fasonëve, nëse Shqipëria aplikon një taksë të sheshtë 8 ose  10%,  atëherë ajo do të jetë konkuruese me vendet e tjera. Veç thjeshtëzimit të procedurave...
 • 11 miliardë lekë më shumë kredi me probleme

  Rritja e kredive me probleme për katër muajt e parë të këtij viti me 11 miliardë lekë, krahasuar me Dhjetorin 2015 ose  arritja e nivelit të 20%  e totalit të kredive, sipas Shoqatës së Bankave lidhet me disa shkaqe. Njëra ndër to është kreditimi i ulët që nxjerr në...
 • Kreditë me probleme në rritje prej 4 muajsh, arrijnë në 20 % në Prill

  Kreditë me probleme  kanë shënuar rritje për të katërtin muaj radhazi.  Sipas të dhënave zyrtare të “Shoqatës së Bankave” në Prill huaja me probleme arriti në 20% nga 19.3% që ishte në muajin Mars dhe 18.2% që kishin zbritur në fund të vitit të kaluar. Në kategorizimin e bërë...
Emisione