Kategoria : Ekonomi

 • FMN: Të hiqen përjashtimet e taksave

  Në kohën kur qeveria po diskuton me grupet e interesit paketën e re fiskale 2017, ku parashikohet që mos të ketë asnjë rritje taksash, nga Fondi Monetar Ndërkombëtar tërhiqet vëmendja pikërisht për taksat dhe efikasitetin e grumbullimit të tyre. Madje në një raport të fundit FMN i mëshon sërish...
 • Raporti i FMN për Shqipërinë

  Fondi Monetar Ndërkombëtar ka publikuar raportin për  Shqipërinë për vitin 2016, ku vlerëson se sa janë zbatuar rekomandimet e dhëna nga ky institucion në vitin 2014. FMN thotë se objektivat e programit janë përmbushur në përgjithësi, por mbetet ende shumë punë për t’u bërë në disa drejtime. Nota pozitive...
 • Prezantohet paketa e thjeshtimit të procedurave tatimore. Rama: Kjo është qeveria më pro biznesit në 25 vite

  Bizneset që nuk lëshojnë kupona apo fatura tatimore nuk do të gjobiten, por do të mbyllen brenda një afati kohor 10 ditor. Ky është një nga ndryshimet që propozohet në paketën e thjeshtimit të procedurave tatimore, pjesë e paketës së re fiskale, që pritet t’i çohet Kuvendit për miratim brenda...
 • Liberalizimi i tregut të energjisë elektrike për bizneset nga Korriku 2016 – 2018

  Duke nisur që nga Korriku i këtij viti, bizneset e lidhura në nivelin e tensionit 35 kV do të jenë të detyruara të nisin shkëputjen nga rrjeti i Operatorit të Shpërndarjes për ta siguruar vetë energjinë elektrike dhe me pas ky proces do të vijojë në vazhdim edhe me...
 • Paketa fiskale, biznesi: Qeveria të ulë barrën fiskale

  Biznesi i kërkon qeverisë kërkon që në paketën e re fiskale 2017 të ulë taksat. Sipas Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë dhe Dhomës së Fasonëve, nëse Shqipëria aplikon një taksë të sheshtë 8 ose  10%,  atëherë ajo do të jetë konkuruese me vendet e tjera. Veç thjeshtëzimit të procedurave...
 • 11 miliardë lekë më shumë kredi me probleme

  Rritja e kredive me probleme për katër muajt e parë të këtij viti me 11 miliardë lekë, krahasuar me Dhjetorin 2015 ose  arritja e nivelit të 20%  e totalit të kredive, sipas Shoqatës së Bankave lidhet me disa shkaqe. Njëra ndër to është kreditimi i ulët që nxjerr në...
 • Kreditë me probleme në rritje prej 4 muajsh, arrijnë në 20 % në Prill

  Kreditë me probleme  kanë shënuar rritje për të katërtin muaj radhazi.  Sipas të dhënave zyrtare të “Shoqatës së Bankave” në Prill huaja me probleme arriti në 20% nga 19.3% që ishte në muajin Mars dhe 18.2% që kishin zbritur në fund të vitit të kaluar. Në kategorizimin e bërë...
 • Dhoma Amerikane: Indeksi i biznesit në ekonomi ra në 2015

  Indeksi i biznesit në ekonomi vitin që kaloi shënoi rënie me 4.83% krahasuar me vitin 2014, ndërsa pritshmëritë për 2016 -ën janë pozitive. Përfundimi është i Dhomës Amerikane të Tregtisë, pas një ankete me bizneset vendase dhe të huaja. Sipas saj, shqetësuese për sipërmarrjen mbetet niveli i taksave, monopolet,...
 • Koncesioni për mirëmbajtjen dhe rehabilitimin e Rrugës së Kombit

  Edhe pse sipas procedurave të Ministrisë së Transporteve, duhen afro 1 muaj për të shpallur zyrtarisht fituesin e ofertës më të leverdishme për dhënien me koncesion për 30 vite të mirëmbajtjes së Rrugës së Kombit, nga ofertat e paraqitura dukshëm bie në sy oferta më e mirë e paraqitur...
 • Ahmetaj: Kriza ekonomike mbeti pas. FMN: Përmirësoni klimën dhe sjelljen e tatimoreve

  Pas lëvrimit të këstit të 7 të Fondit Monetar Ndërkombëtar prej 36.1 milionë euro, Ministri i Financave, Arben Ahmetaj ka bërë një përmbledhje të ecurisë ekonomike për katër mujorin e parë të këtij viti. Teksa është ndalur tek shifrat për të ardhurat, eksportet, bizneset e reja të regjistruara dhe...
 • Dy oferta për koncesionin e Rrugës së Kombit

  Dy grupe kompanish kanë shprehur interes për marrjen me koncesion të aksit Milot-Morinë,  pjesë e Rrugës së Kombit. Ato kanë paraqitur ofertat në Ministrinë e Transporteve, e cila do të bëjë vlerësimin ekonomik dhe teknik brenda afateve. Burime të Televizionit Klan mësuan se bashkimi i përkohshëm i operatoreve “JV...
 • INSTAT: Deficiti tregtar u rrit me 31.4% në Prill

  Deficiti tregtar në muajin Prill të këtij viti arriti në 30 mld lekë, duke u rritur me afro 31.4%, krahasuar me një vit më parë dhe 9,2 % në krahasim me muajin Mars të këtij viti. Të dhënat bëhen të ditura nga Insituti i Statistikave, sipas të cilit, volumi...
 • FMN liron kredinë 36.1 mln euro për Shqipërinë

  Fondi Monetar Ndërkombëtar ka dhënë dritën jeshile për tërheqjen e këstit të radhës prej 36.1 milionë eurosh nga kredia për qeverinë shqiptare. Në një raport mbi performancën ekonomike të Shqipërisë thuhet se strategjia e konsolidimit fiskal duhet të synojë zgjerimin e bazës tatimore, duke kufizuar përjashtimet nga taksat dhe...
 • Rama: S’ka investitorë të huaj që kanë ikur nga Shqipëria

  I sigurtë, Kryeministri ka deklaruar se nuk ka asnjë investitor të huaj që po largohet nga Shqipëria. Kryeministri mendon se dozat e optimizmit do të rrisnin investimet e huaja, por përfaqësuesi i FMN në Shqiperi mendon se më shumë se për optimizëm, investitorët edhe ata vendas kanë nevojë për...
 • Ekonomi: Objekte shtetërore me 1 euro për fasonët

  Nga qyteti i Durrësit , ku vizitoi disa  biznese fason, Ministrja e Ekonomisë, Milva Ekonomi tha se dikasteri që ajo drejton po bën një liste me objektet shtetërore që mund të vihen në dispozicion të bizneseve për të përfituar nga kontrata simbolike prej 1 euro. Bizneset fason të vizituara...
 • Nis shtrirja e tubacioneve të TAP

  Në Selanik nisi puna për ndërtimin e gazsjellësit TAP, që do të transportojë gaz natyror nga rajoni i Kaspikut në drejtim të Europës. Në ceremoni ishin të pranishëm përfaqësues të qeverive nga vendet ku do të kalojë tubacioni i gazit me gjatësi 878 km. Zv/Kryeministri Niko Peleshi e quajti...
 • Kontrolli doganor për biznesin kosovar

  Vizita në Prishtinë e Ministrit të Financave, Arben Ahmetaj i hapi rrugë propozimit për kthimin e Portit të Durrësit në portën e vetme të kontrollit doganor për sipërmarrjen kosovare. Ky propozim ka gjetur dakordësinë e dy ministrave, që shprehën vullnetin për të lehtësuar edhe më tej barrierat doganore dhe...
 • Kreditë e këqija në rritje prej tre muajsh

  Kreditë e këqija vazhdojne trendin rritës për të tretin muaj me radhë gjatë këtij viti . Të dhënat e fundit zyrtare të publikuara nga Shoqata e Bankave për muajin Mars, tregojnë  se kreditë me probleme arritën në  19.3% të totalit nga  18.9 për qind, që ishin në muajin Shkurt....
 • BERZH: 3.3% rritja ekonomike në 2016

  Banka Europiane për Rindërtim dhe zhvillim parashikon që rritja ekonomike për vitin 2016 në Shqipëri të jetë 3.3%  duke qëndruar poshtë pritshmërive të qeverisë shqiptare dhe fondit monetar ndërkombëtar të cilët presin një rritje ekonomike në vend prej 3.4%. Në një raport të fundit të muajit maji për perspektivën...
 • Kryeministri Rama inspekton investimet në Durrës

  Kryeministri Edi Rama ka inspektuar disa punime në qarkun e Durrësit. Duke u ndalur në rezervuarin e Tarinit, kreu i qeverisë tha se pas 25 vitesh, 5800 familje fermere në 7 fshatra të Durrësit do të kenë ujë në tokat e tyre. Kryeministri është ndalur edhe tek një nga fermerët...
Emisione