Këto janë zonat e trupit që nuk kishit menduar kurrë se mund të prekeshin nga kanceri
Këto janë zonat e trupit që nuk kishit menduar kurrë se mund të prekeshin nga kanceri

22:09 25/05/2021

Kanceri i lëkurës është një rritje anormale e qelizave të lëkurës që zhvillohet në përgjithësi në zonat që janë të ekspozuara ndaj diellit. Ndërsa ka kuptim që kanceri i lëkurës rritet në zonat e ekspozuara, por kjo nuk do të thotë që zonat e tjera nuk mund të zhvillojnë njolla të dyshimta ose rritje.

Ndërsa ekspozimi ndaj rrezeve ultraviolet është një faktor kryesor, ka faktorë të tjerë të tillë si mosha, gjenetika dhe historia familjare, shëndeti i sistemit imunitar dhe faktorët mjedisorë që mund të çojnë në kancer të lëkurës. Këtu janë zonat e trupit që kurrë nuk keni menduar se mund të preken nga kanceri i lëkurës.

Skalp

Edhe pse vendosni krem ​​kundër diellit në të gjithë fytyrën tuaj, mund të jetë e vështirë ta vendosësh në të gjithë lëkurën e kokës. Vetëm flokët nuk mund të mbrojnë skalpin tuaj, veçanërisht nëse keni flokë me ngjyra të lehta. Ekspertët besojnë se kanceri i lëkurës fshihet midis vijave të kokës tuaj. Një mënyrë për të mbrojtur skalpin tuaj nga rrezet e dëmshme UV është të vendosni një kapelë që mbulon kokën tuaj plotësisht, duke zvogëluar shanset tuaj për të zhvilluar kancer të lëkurës.

Pëllëmbët dhe thembra

Pëllëmbët dhe thembra: Disa nga zonat më të neglizhuara kur bëhet fjalë për kancerin e lëkurës është pëllëmba e duarve dhe shputat e këmbëve. Sigurisht, pjesa e sipërme e duarve dhe këmbëve tuaja janë më të ekspozuara ndaj diellit, por kjo nuk i bën të brendshmet tuaja imune ndaj rrezikut të kancerit të lëkurës. Edhe pse kjo është një gjendje e rrallë që prek njerëzit me ngjyrë, por kjo nuk do të thotë se nuk ekziston. Kushtojini vëmendje çdo ndryshimi në ngjyrën e lëkurës përreth asaj zone.

Thonjtë

Melanoma lentiginoze akrale formohet në thonjtë e këmbëve dhe mund të shkaktojë që gishti dhe thonjtë e duarve të kenë një ngjyrë të errët të re ose në ndryshim. Ato gjithashtu mund të jenë një vend i mirë për fshehje të karcinomës qelizore skuamoze që manifestohet si njolla të kuqe, të ashpëra ose të trasha në lëkurë. Sidoqoftë, në këtë situatë, ekspozimi në diell nuk është faktori i vetëm; trashëgimia dhe dëmtimet gjithashtu luajnë një rol në zhvillimin e çrregullimit.

Qepallat

Sipas British Journal of Ophthalmology, 10% e kancereve të lëkurës gjenden në qepalla. Edhe nëse nuk e vini re, qepallat marrin shumë ekspozim në diell dhe shpesh injorohen kur vendosni kremërat diellorë në fytyrë. Ju duhet të vendosni syze dielli dhe një kapelë sa herë që jeni në diell.

Organet gjenitale

Besoni apo jo, ekspozimi në diell nuk është i vetmi faktor që çon në kancer të lëkurës. Karcinomat e qelizave skuamoze mund të ndikojnë në rajonin tuaj të poshtëm, i cili mendohet të ketë lidhje me infeksionin e virusit të papillomës njerëzore (HPV). Shpesh është i padetektuar nëse nuk kontrolloni rregullisht zonën për zhvillime të reja ose rritje të padëshiruar.

Mënyra më e mirë për të zbutur rrezikun e kancerit të lidhur me HPV është të praktikoni seks të sigurt dhe të flisni me mjekun tuaj për një vaksinë të mundshme. /tvklan.al

Të ngjashme