Koloseu në Romë do të ketë dysheme të reKoloseu në Romë do të ketë dysheme të re

14:03 03/05/2021

Qeveria italiane ka miratuar një plan për të restauruar Koloseun antik të Romës me një dysheme të re, duke u dhënë vizitorëve mundësinë të qëndrojnë atje ku luftuan gladiatorët dikur.

Ministri i Kulturës Dario Franceschini njoftoi projektin për të ndërtuar dyshemenë prej druri që të anulohet. Tanimë platforma hi-tech do të përbëhet nga qindra pllaka që do të rrotullohen për të sjellë dritë natyrore në dhomat nëntokësore.

Është një projekt i jashtëzakonshëm. Kjo do t’ju lejojë të shihni madhështinë e Koloseut nga qendra”,  tha Franceschini. Firma italiane inxhinierike Milan Ingegneria fitoi kontratën 18.5 milion euro për të hartuar dyshemenë. Dyshemeja pritet të përfundojë deri në vitin 2023.

Aktualisht, monumenti 2,000 vjeçar nuk ka dysheme. Kati i fundit u hoq nga arkeologët në shekullin e 19-të në mënyrë që ata të mund të shihnin më mirë labirintin e dhomave dhe korridoret që shtriheshin poshtë arenës.

Asnjëherë nuk u zëvendësua plotësisht dhe njerëzit janë në gjendje të ecin vetëm nëpër skajet e ndërtesës dhe të shikonin rrënojat e dhomave nëntokësore ku gladiatorët dhe kafshët prisnin garën e tyre brutale.

Arena prej guri ishte amfiteatri më i madh në perandorinë Romake, i cili dikur shtrihej deri në Britani, Egjipt dhe Turqi. Dikur kishte deri në 70,000 vende dhe priste luftime gladiatorësh, ekzekutime dhe gjueti kafshësh.

Koloseu është atraksioni më i njohur turistik i Italisë dhe tërhoqi rreth 7.6 milion vizitorë në 2019, para se të goditej koronavirusi.

Klan NewsTë ngjashme